---

Aanleg hondenvoorzieningen in volle gang

Vincent Brinkhof
Stadswerken is momenteel druk bezig om de laatste hand te leggen aan de nieuwe hondenvoorzieningen en het plaatsen van borden. Zo zijn nieuwe speelplaatsen aangelegd, worden hondentoiletten aangebracht en worden oude bordjes weggehaald. Het is de bedoeling eind maart te starten met de nieuwe aanpak. Alle geregistreerde hondenbezitters krijgen dan informatie toegestuurd.

Omdat er sprake is van een overgangsfase, zullen de milieucontroleurs zich bij de controle soepel opstellen. Er worden immers bordjes weggehaald en nieuwe geplaatst, waardoor tijdelijk niet meteen duidelijk is wat van de hondenbezitter wordt gevraagd. Uiteraard worden overtredingen van de algemene regels in de overgangssituatie gewoon beboet. Zodra de voorlichtingscampagne is gestart en de hondenbezitters de informatie hebben ontvangen, gaan de milieucontroleurs actief handhaven.

Nieuwe voorzieningen
Hondenpoep is nog steeds één van de grootste ergernissen. Bewoners kaarten de overlast van honden(-poep) vaak bij de gemeente aan. Doel van de nieuwe beleidsaanpak is terugdringing van het aantal klachten en door de realisatie van extra hondenuitlaatvoorzieningen in de vorm van hondentoiletten en hondenspeel-velden een positieve verandering van het gedrag van de hondenbezitters te bewerkstelligen. Bij de verschillende hondenuitlaatvoorzieningen worden nieuwe bordjes geplaatst, waarop de regels duidelijk staan aangegeven.

Leefbare wijken
Eind maart wordt een voorlichtingscampagne gestart. Hondenbezitters krijgen persoonlijk informatie thuisgestuurd, onder andere met een kaart van hun wijk. Daarop staan de voorzieningen aangegeven. Ook de andere stadsbewoners krijgen informatie in de bus, zodat iedereen weet welke spelregels in Dordrecht gelden. De campagne krijgt een `hondvriendelijk' karakter. Daarmee wil de gemeente voorkomen dat de viervoeters de gebeten hond zijn. Het zijn immers de hondenbezitters die aangesproken moeten worden op hun gedrag. De gemeente verwacht met de nieuwe aanpak dat een groeiende groep hondenbezitters zich aan de regels zal houden en de overlast van hondenpoep voor omwonenden zoveel mogelijk wordt beperkt. De aanpak maakt onderdeel uit van het streven de leefbaarheid in de wijken te verbeteren.