Persbericht: Hulp bij belastingaftrek rond handicaps

6 februari 2003

Verbeterde belastingaftrek voor mensen met een handicap

Jaarlijks zijn mensen met een functiebeperking meer geld kwijt, omdat ze extra kosten maken die samenhangen met hun handicap of chronische ziekte. Daarbij komt dat velen van hen, vaak door onbekendheid met de mogelijkheden, geen gebruik maken van belastingaftrek. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) en de Federatie van Ouderverenigingen (FvO) geven daarom een brochure uit: Belastingaangifte 2002.

Niet alleen losse woonvoorzieningen, ook meer ingrijpende woningaanpassingen zijn vanaf 2002 fiscaal aftrekbaar als buitengewone uitgaven. Voor aftrekbaarheid van andere hulpmiddelen is ook een nieuwe richtlijn opgesteld, waardoor de Belastingdienst mogelijk ook hierop een wat flexibeler beleid gaat voeren. Hulpmiddelen konden tot nu toe alleen als buitengewone uitgaven worden aangemerkt, wanneer deze uitsluitend door mensen met een functiebeperking gebruikt worden. Nu staat in de richtlijn dat hulpmiddelen aftrekbaar zijn, wanneer deze voornamelijk worden gebruikt door mensen met een functiebeperking.
Ouders die (extra) onkosten maken tijdens de weekendbezoeken van een niet meer thuiswonend kind, kunnen deze kosten ook als aftrekpost opvoeren.

De brochure Belastingaangifte 2002 gaat in op hoe belastingaftrek werkt en hoe het nieuwe belastingstelsel in elkaar steekt. Een hoofdstuk gaat uitvoerig in op verschillende aftrekposten: bijvoorbeeld voor het levensonderhoud van kinderen of buitengewone uitgaven die samenhangen met ziekte of handicap. Het geheel wordt toegelicht met praktische tips en rekenvoorbeelden.

De brochure Belastingaangifte 2002 telt 60 paginas. De prijs bedraagt 5,00 voor leden van de ouderverenigingen(inclusief verzend- en administratiekosten). De uitgave kan worden besteld bij de FvO, telefoon (030) 236 37 67 of bij Bestellijn van de CG-Raad, telefoon (030) 291 66 50