Nadere informatie: Politievoorlichter Bert Top
Datum: 6 februari 2003
P E R S B E R I C H T
POLITIEDISTRICT NOORDWEST-VELUWE
Jaarplan Politie Noordwest-Veluwe:
Meer aandacht voor veiligheid en opsporen verdachten
De politie op de Noordwest-Veluwe richt zich in 2003 vooral op thema's waarbij de veiligheid van het publiek en het gevoel van veiligheid aan de orde is. In het regionale jaarplan van de politie Noord- en Oost-Gelderland zijn een achttal thema's als speerpunten benoemd, waarop de politie zich concentreert. Om de gewenste effecten te bereiken, zet de politie niet alleen in op activiteiten om strafbare feiten te voorkomen, maar een dadergerichte opsporing naar de (veel)plegers, krijgt bij verschillende thema's uitdrukkelijk voorrang. Met de opsporing van de dader(s) hoopt de politie via het justitiële- en hulpverleningstraject, herhaling van het gedrag tegen te gaan en daarmee ook de strafbare feiten te verminderen. Bovendien krijgen benadeelden na een veroordeling van de verdachten een kans op schadevergoeding. Voor jongeren tot 25 jaar geldt een specifieke aanpak. Het preventieproject LINK, bedoeld om herhaling bij jongeren te voorkomen, wordt voortgezet.
Speerpunten
De speerpunten waarop de regiopolitie zich dit jaar concentreert zijn: woninginbraken auto-inbraken geweldsmisdrijven tegen personen verkeersveiligheid bedrijfsinbraken milieuzaken jeugdzorg dienstverlening Voor elk genoemd speerpunt heeft de politie doelstellingen en actiepunten benoemd.
Ook lokale speerpunten
Naast de regionale afspraken hebben de politieteams op de Noordwest-Veluwe afhankelijk van de plaatselijke situatie, ook enkele lokale speerpunten benoemd waarvoor specifiek plaatselijke actiepunten gelden.
Meer Opsporing
De doelstellingen om meer verdachten op te sporen, krijgt dit jaar bij verschillende thema's meer aandacht. De speciale aandacht gaat daarbij uit naar jongeren met afwijkend gedrag, recidivisten en veelplegers. Jongeren krijgen vooral aandacht om hen in een vroeg stadium van recidive te weerhouden. Het preventieteam LINK (zie hierna) is hiervoor speciaal bedoeld. Met extra inzet voor de opsporing van de dader(s) wil de politie niet alleen het oplospercentage verhogen, maar via het justitiële- en/of hulpverleningstraject hoopt men herhaling van het gedrag tegen te gaan en daarmee de aantallen strafbare feiten in de toekomst te verminderen. Bovendien bestaat er voor de benadeelden in een strafproces de mogelijkheid om na een veroordeling van de dader, het recht op een schadevergoeding.
Woninginbraken
Ondanks de daling van het aantal woninginbraken in de laatste paar jaar, blijven woninginbraken een thema wat de burger raakt en het gevoel van veiligheid ernstig aantast. Alle politieteams op de Noordwest-Veluwe hebben als doel om de aantallen woninginbraken te verminderen en het oplossingspercentage te verhogen. Bij elke woninginbraak wordt een dadergerichte analyse gemaakt en een buurtonderzoek verricht. Daarnaast richt de politie zich op het voorkomen van een nieuwe woninginbraak en biedt zij de benadeelde een preventiemap aan met daarbij een aanbod om een gratis, op maat gesneden preventieadvies uit te brengen. Ook niet gedupeerden kunnen een dergelijk gratis preventieadvies verkrijgen.
Auto-inbraken
Omdat er sprake is van en trendmatige stijging van het aantal diefstallen uit auto's, is dit thema als speerpunt benoemd. Het doel is de autokraken te verminderen en het oplospercentage te verhogen. De dadergerichte opsporing van (veel)plegers zal districtsbreed worden aangepakt. De politie zal toezicht houden op locaties waar veelvuldig autokraken plaatsvinden.
Geweld tegen personen
Onder geweldsmisdrijven worden verstaan; straatroof, zedenmisdrijven, moord, doodslag, mishandelingen en bedreigingen. Het overgrote deel betreft mishandelingen en bedreigingen. Het totaal van beide aangiften is de laatste jaren continu gestegen. De politie heeft zich als doel gesteld om de geweldsmisdrijven te verminderen en het aantal opgeloste zaken verhogen. Het extra toezicht om onder meer het geweld te voorkomen, is vastgelegd in het horecaconvenant. Inkomende aangiften waarbij een daderindicatie is, worden altijd nader onderzocht.
Verkeersongevallen en verkeersveiligheid
De extra aandacht op verkeersgebied heeft tot doel om de verkeersveiligheid te vergroten. In het nationale verkeers- en vervoersplan is een bijgestelde landelijke doelstelling geformuleerd met daarin een reductie van 30 procent verkeersdoden en 25 procent ziekenhuisgewonden in 2010. De politie op de NW Veluwe heeft als doel om het aantal verkeersongevallen en het aantal ziekenhuisgewonden te verminderen. Naast het extra toezicht en de controles door de regionale handhavingprojecten worden er districtelijk en in elk politieteam een aantal actiepunten uitgevoerd, waarbij opgetreden wordt tegen ongewenst verkeersgedrag en verkeersoverlast.
Verkeersgedrag
Bij elk ongeval wordt van de bestuurder(s) een blaastest afgenomen ("botsen is blazen') Elk team voert een vastgelegd aantal blaastesten uit en maakt processen-verbaal op inzake drankgebruik door bestuurders. Elk team draagt met controles naar evenredigheid bij aan de landelijk opgelegde normering inzake processen-verbaal voor "gras"-overtreders. (Gordel/helm, Rood licht, Alcohol en Snelheid) Elk team treedt zonder pardon op tegen agressief rijgedrag (bumperklevers). Elk team houdt verlichtingscontroles op (brom)fietsers.
Verkeersoverlast
De verkeersoverlast is per gemeente verschillend. In de afzonderlijke teamplannen (zie hierna) zijn hierover verschillende actieplannen opgenomen.
Bedrijfsinbraken
Regiobreed zijn de bedrijfsinbraken (waaronder scholen, instellingen etc.) de laatste jaren toegenomen. De extra aandacht heeft als doel om de aantallen bedrijfsinbraken te verminderen en de opgeloste zaken te vergroten.Uit opgeloste zaken blijkt, dat de daders veelal jongeren zijn van 15 tot 23 jaar. Bij de dadergerichte opsporing zal er bijzondere aandacht zijn voor de lokale jeugd en voor recidivisten en veelplegers.
Milieu
Het afgelopen jaar is op de Noordwest-Veluwe een districtelijk milieuteam geformeerd waarin plaats is voor in totaal drie medewerkers. De extra inspanningen op het gebied van het milieu komen niet alleen tot uiting door de inzet van dit team, ook de medewerkers van de gemeentelijke teams dragen bij aan het plaatselijke milieutoezicht en -controles. Elk team heeft één of meer politiemensen die als taakaccenthouder milieu aanspreekpunt zijn voor de externe partners. Voor elk team geldt, dat men ook deelneemt aan het lokale handhavingsoverleg, gezamenlijke controles houdt met gemeenten en andere instanties en processen-verbaal inzake milieuovertredingen opmaakt. Op het brede terrein van het milieu zijn convenanten gesloten en afspraken gemaakt over samenwerking en het opmaken van processen-verbaal met het openbaar ministerie, de Inspectie Milieuhygiëne, de provincie, de gemeenten, Buitengewone Opsporingsambtenaren (BOA's), e.a. In de laatste maanden van het kalenderjaar wordt deelgenomen aan een regionaal vuurwerkteam, ter bestrijding van de illegale handel en opslag van vuurwerk. Landelijke is een top-tien van milieudelicten samengesteld waaraan aandacht besteed wordt. Het betreft; achterlaten, storten, lozen, verbanden van afval, bezit en gebruik van vuurwerk, geluidsoverlast, aanwenden van mest, illegaal kappen, verwijderen asbestmaterialen, illegaal kamperen.
Jeugdzorg en aanpak jeugdcriminaliteit
De politie levert extra inspanningen ten aanzien van de jeugd. Het doel is om een veilig opgroeiklimaat te bevorderen, door criminaliteit onder jongeren in de leeftijdsgroep tot 25 jaar te verminderen. De politie richt zich op een goede afstemming en samenwerking met andere partners op drie gebieden, te weten: Preventie, Vroegtijdige signalering & doorverwijzing en Repressie. Bij de Preventie is de regie aan de gemeenten. De politie richt zich op het leggen van contacten met jongeren en het aanspreken op hun gedrag op (overlast)plaatsen waar jeugdigen zich ophouden. De politie stelt informatie beschikbaar aan gemeenten als input voor preventief jeugdbeleid. Bij Vroegsignalering & doorverwijzing is de regie aan de provinciale hulpverlening. De politie signaleert jeugdigen die risico lopen en meldt hen aan of verwijst naar de hulpverlening. Er wordt gebruik gemaakt van de werkwijze met Bureau Jeugdzorg en het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Bij Repressie is de regie aan het Openbaar Ministerie. Het gaat om het verminderen van de recidive (herhaling) van jeugdcriminaliteit, door in een vroeg stadium, snel en consequent te reageren op gepleegde delicten door jongeren.
Aanpak jeugdcriminaliteit
Bij het tegengaan van recidive bij jeugdcriminaliteit staat de aanpak binnen Link centraal. Link is het overlegorgaan van alle partners bij een jeugdstrafproces (OM, Politie, Raad voor de Kinderbescherming, Jeugdbescherming en jeugdhulpverlening, Halt, Reclassering Nederland, Verslavingszorg en CAD). De deelnemers overleggen binnen enkele dagen na het gepleegde delict en besluiten tot de meest passende en effectieve maatregel of advies voor de betreffende jonge verdachte.
Dienstverlening
De politie wil de bereikbaarheid, beschikbaarheid en publieksgerichtheid van de politie verbeteren. De notitie "Koers 2007" staat hierbij centraal. Per team worden in 2003 een vastgesteld aantal wijkagenten aangesteld. Deze wijkagenten worden volledig (100%) vrijgemaakt ten behoeve van het wijkwerk. In totaal worden in het district Noordwest-Veluwe 24 wijkagenten aangesteld.
Zware georganiseerde Criminaliteit
In regionaal verband zijn er doorlopend drie Regionale Rechercheteams (RRT's) operationeel. Het doel is om de zware georganiseerde criminaliteit terug te dringen en het ontnemen van het wederrechtelijk verkregen voordeel. De RRT richten zich op de (synthetische) drugshandel, mensensmokkel, wapenhandel, fraude, kinderporno, kinderprostitutie, mensenhandel en zware milieudelicten. Bij elk onderzoek van zware georganiseerde criminaliteit wordt ook een Strafrechtelijk Financieel Onderzoek ingesteld om (indien mogelijk) te komen tot een ontnemingvoorstel van het verkregen voordeel.
Horecaconvenant
In het regionale jaarplan is voor de Noordwest-Veluwe een speciale paragraaf toegevoegd waarin de politieactiviteiten ten behoeve van de plaatselijke horecaconvenanten zijn omschreven. In elk team wordt een uniform en integraal horecabeleid gevoerd of ontwikkeld. Het doel is enerzijds het bevorderen van afstemming tussen de gemeenten en anderzijds het bevorderen van de kwaliteit van het uitgaan. Met de afspraken wordt verder een zo optimaal mogelijke veiligheid beoogd. Elk team verricht de volgende activiteiten: Toezicht door (voet)surveillance tijdens de uitgaansuren op de vrijdag- en zaterdagavonden en - nachten. In elk team is een medewerker als vast aanspreekpunt voor de horecaondernemers aangewezen. Alle daarvoor in aanmerking komende horecazaken worden gecontroleerd op de aanwezigheid van tenminste één gediplomeerde portier. Tegen alle personen. die in de uitgaansgebieden verdacht worden van strafbare feiten inzake geweld, bedreiging, wapens, of drugs zal een onderzoek worden ingesteld.
- - - - - - - - - - - - -
038-375 10 50
---- --