Vismarkt 4: Eerste "holle kies" kan worden opgeknapt

De gemeente werkt mee aan plannen voor de verbouwing en uitbreiding van het pand Vismarkt 4. Dit is het eerste pand dat profiteert van de zogeheten "Holle kiezen-aanpak", die in het collegeprogramma 2001- 2006 werd aangekondigd. De Holle kiezen-aanpak richt zich op markante panden, die om de één of andere reden zijn verwaarloosd en daardoor een negatieve uitstraling hebben op de omgeving. Samen met de eigenaar van het pand doorbreekt de gemeente een eventuele impasse in de ontwikkeling of het onderhoud van het pand.

Vismarkt 4 is een monumentaal pand, dat een aantal jaren geleden is gekraakt. Het pand verkeert in slechte staat en verstoort het straatbeeld. Daarom is dit pand door de gemeente opgenomen in de holle kiezen aanpak. In overleg met de eigenaar is een bouwplan gemaakt, waarbij de begane grond wordt verbouwd tot winkel, uitgebreid met een entresol (tussenverdieping). Op de hoger gelegen verdiepingen zijn twee woningen gepland. Ten behoeve van de inspraak wordt het plan ter inzage gelegd in het kader van een vrijstellingsprocedure volgens artikel 19 van de Wet Ruimtelijke Ordening.

De Holle kiezen-aanpak is een projectmatige en integrale werkwijze om slecht onderhouden prominente panden in de stad Utrecht, die het straatbeeld verstoren, op te knappen. Utrecht kent een beperkt aantal van deze panden die een verpauperde indruk maken door (zwaar) achterstallig onderhoud. Deze panden zijn zodanig in verval geraakt, of verminkt, dat zij de omgeving in hoge mate ontsieren. In veel gevallen zijn de eigenaren van deze "Holle kiezen" welwillend, maar bestaan er belemmeringen vanuit verschillende afdelingen van de gemeente, die de eigenaar ontmoedigen. Met de Holle kiezen-aanpak wordt een dergelijke impasse doorbroken. In overleg met de eigenaar wordt beoordeeld wat voor het betrokken pand de beste bestemming en aanpak is.

Daarvoor zijn verschillende publiekrechtelijke en privaatrechtelijke instrumenten beschikbaar: van het vrijwillig aanbrengen van voorzieningen door de eigenaar tot, in een uiterst geval, onteigening. De Gemeente Utrecht heeft voor de Holle kiezen-aanpak een apart fonds ingericht.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u zich richten tot Hans Scholten, Bestuurscommunicatie Stadhuis Utrecht 030 -286 10 15.

Utrecht, 7 februari 2003.