Persbericht

Terughoudendheid over mogelijkheden snelle introductie gezinscoach

Schouwbezoeken over verbetering hulp aan jeugdigen succes

7-2-2003
Vandaag bezochten 180 bestuurders, beleidsmakers, directies en medewerkers maar liefst 65 locaties in de provincie Utrecht die een bijdrage leveren aan het welzijn van kinderen en jongeren. Naar aanleiding van de bevindingen formuleren gemeenten en de Provincie Utrecht concrete resultaatverplichtingen om de hulp aan jeugdigen te verbeteren.

Hoe komen we er achter dat kinderen extra zorg nodig hebben? Wie besluit welke zorg het dan moet gaan? En hoe regelen we dat die kinderen die extra zorg ook krijgen? Bij de talrijke bezoeken aan consultatiebureaus, kinderopvangcentra, jongerenprojecten, samenwerkingsverbanden, scholen, buurt- en wijknetwerken stonden deze vragen centraal. De Schouwdag was een uniek moment in een meerjarig traject van de Provincie Utrecht in samenwerking met gemeenten om de aansluiting tussen de (veelal) provinciale jeugdzorg en het lokale jeugd- en onderwijsveld te verbeteren.

Gezinscoach
Staatsecretaris Ross-van Dorp pleitte tijdens de Schouwdag voor een verdere verankering van de gezinscoach in de keten van jeugdzorg. Ze gaf aan dat deze een plek krijgt in de nieuwe Wet op de Jeugdzorg. Uit een stemronde tijdens de Schouwdag bleek echter dat bijna de helft van de aanwezige bestuurders en instellingen zegt in de eigen regio niet snel te kunnen starten met gezinscoaching.

Chaos op departementen
Aanwezigen tijdens de Schouwdag leverden kritiek op de rol van de rijksoverheid. Meerderheid van de deelnemers noemde het oplossen van de chaos die heerst tussen de vijf departementen die te maken hebben met jeugdigen, als belangrijkste voorwaarde voor verbetering van de aansluiting. De staatssecretaris wees in reactie op de kritiek op de Operatie Jong, waarin vijf departementen de handen ineenslaan voor meer samenhang in het jeugdbeleid.

Brede overeenstemming
'Instellingen en bestuurders zijn het in de provincie Utrecht verrassend goed met elkaar eens', concludeerde gedeputeerde Kamp in haar slotrede. Zo was er brede overeenstemming te vinden over de eisen die moeten worden gesteld aan de basisvoorzieningen voor jeugdigen, zoals kinderopvang en scholen. Bijna 90 procent van de aanwezigen vond dat dergelijke voorzieningen protocollen voor kindermishandeling moeten hebben, de vaardigheden dienen te hebben om te motiveren tot hulp en de weg moeten weten in hulpverleningsland. Om dit te bereiken, zal de komende jaren een grote krachtsinspanning nodig zijn.

Meer informatie: Ellen Stuve, telefoon 030 2582153 of Ellen.Stuve@provincie-utrecht.nl