Blenden: doe het nu zelf!
Blenden: doe het nu zelf!
Omdat het blenden van verschillende wijnen zo uitdagend is, heeft Perswijn het idee opgevat om zijn lezers dat nu eens zelf te laten doen. Om te zien dat blenden interessante resultaten oplevert, maar ook om te laten merken hoe moeilijk het is. In samenwerking met het Californische Wijnhuis Ernesto & Julio Gallo, dat bekend staat om zijn innoverende rol bij de blending van wijnen uit Sonoma County, is daarom een heuse blendingwedstrijd op het programma gezet. Op 13 april, tijdens ons grote evenement rond de wijnen uit de Nieuwe Wereld, zullen teams van drie kunnen strijden om de Nederlandse Perswijn/E & J Gallo blending prijs.
Tijdens deze wedstrijd zullen maximaal tien teams van drie personen hun eigen wijn mogen blenden uit verschillende, door E & J Gallo voor dit doel beschikbaar gestelde wijnen. Een deskundige jury, bestaande uit een Scott Kozel (Sonoma County wijnmaker van E & J Gallo, Hubrecht Duijker (wijnschrijver), Ronald de Groot (hoofdredacteur Perswijn), René van Heusden (redacteur Perswijn), Thomas Lepeltak (journalist De Telegraaf) en André Sauerbier (Perswijn/Het Wijninstituut) zal de wijnen beoordelen. Het winnende team krijgt van E & J Gallo een geheel verzorgde reis van een week naar Californië aangeboden.
Om te kunnen deelnemen aan deze wedstrijd, moet u eerst de onderstaande vragen beantwoorden. De teams met de beste antwoorden worden uitgenodigd voor de finale op 13 april in De Grand, Amsterdam.
Vragen blending-wedstrijd
1. Een rode wijn van het zuidelijk halfrond waarvoor het concept al
een halve eeuw geleden tot stand kwam, wordt algemeen beschouwd als
internationale 'klassieker' - uitzonderlijk voor een wijn uit de
Nieuwe Wereld - vanwege zijn unieke stijl. Deze wijn geldt daarom als
dé referentie voor zijn land van herkomst. De wijn is in dubbel
opzicht een blend. Om welke wijn gaat het en hoe wordt hij
samengesteld?
2. Waarom geven wijnen van châteaux in de Médoc van het ene jaar op
het andere soms vrij grote verschillen te zien in de samenstelling van
hun assemblage? Hoeveel speelruimte heeft men hierbij, gelet op de
regels voor de appellations contrôlées binnen het gebied?
3. Waarom kan het duo Piero Antinori en Giacomo Tachis aangemerkt worden als grensverleggende wijnmakers op het gebied van assemblage?
4. Voor de rode wijnen met houtopvoeding bestaan twee opties wanneer
het om een assemblage gaat: ofwel assemblage in een vroeg stadium
(voorafgaand aan de opvoeding) ofwel in een later stadium (na
opvoeding van de basiswijnen afzonderlijk). Geef argumenten voor beide
opties.
5. Hoe zijn de regels voor het blenden van de druiven voor de
verschillende herkomstbenamingen in Californië (County, AVA, Vineyard
designation) voor het mengen van wijn uit verschillende
herkomstbenamingen en van de verschillende druiven? Hoeveel AVAs zijn
er in Sonoma County?
De antwoorden moeten worden ingezonden aan: Perswijn, Postbus 95007,
1090 HA Amsterdam, onder vermelding van: Blending Contest.
De inschrijving staat open voor abonnees van Perswijn, in combinatie met een tweetal teamleden. Elk team dient als bij het insturen van de vragen als inschrijfgeld 35,- over te maken op rekening 80103. Teams die de finaleronde niet halen krijgen als beloning voor het meedoen vijf vrijkaartjes voor de grote proeverij rond de wijnen uit de Nieuwe Wereld op 13 april in De Grand in Amsterdam. De teams voor de finaleronde worden in Perswijn nr. 2 en op de website bekendgemaakt.
Geen abonnee?
Doe mee aan de blending contest en wordt gelijk abonnee! Maak gebruik
van onze speciale aanbieding. Een abonnement plus het inschrijfgeld
kosten normaal 38,50 plus 35,-, dus in totaal 73,50. Om ook
niet-abonnees in de gelegenheid te stellen mee te doen bieden we u de
inschrijving plus een abonnement aan voor slechts 58,50, dus met een
korting van liefst 15,-. Maak het totaalbedrag van 58,50 over naar
Postbankrekening 80103 van Uitgeverij de Wijnpers onder vermelding van
abonnement plus blending contest.
Copyright © 1996-2003 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum