Katholieke Universiteit Nijmegen

`Grensoverschrijdende zichtbaarheid. Revolver in Nijmegen'

Expositie over 35 jarig bestaan Vlaams literair tijdschrift Revolver Van 7 februari tot 15 maart is in de Universiteitsbibliotheek van de KU Nijmegen een expositie ingericht over het driemaandelijkse Vlaamse literaire tijdschrift Revolver. Revolver was in Vlaanderen spraakmakend vanwege het doorbreken van het monopolie om poëzie in boekvorm te verspreiden. Tot de bekendste medewerkers behoorden de dichters Herman de Coninck en Roland Jooris, én de schilders van de `Nieuwe Visie' Roger Raveel en Raoul de Keyser. Vlaamse letterkunde en Vlaamse literaire tijdschriften zijn specialisaties in de Nijmeegse opleiding Nederlandse taal en cultuur.
Vrijdag 7 februari om 15.00 uur vindt de opening plaats met de voordracht "Knetterende letteren uit Vlaanderen", met medewerking van Revolverauteurs Paul Demets, Pol Hoste en Yves T´Sjoen. Aansluitend vertolkt Carina Van der Sande een fragment uit Stella Outback van Koen Peeters. Het geheel wordt omlijst door het jonge professioneel erkende Vlaamse theatergezelschap Braakland/ZheBilding introduceren.

Revolver is in 1968 opgericht door Gerd Segers en François de Bauw. Het publiceerde poëzie met een duidelijke focus op buitenlandse nieuwe stromingen. In 1970 evolueerde het tot het `stoeituintje' van schrijvers en schilders, die zich in hun creativiteit met de `werkelijkheid' bezighielden. Vooral onder schilder-dichter Jan Vanriet veranderde Revolver van een blad met katernen in een spetterende reeks afleveringen van steeds wisselende formaten. Naast markante uitgaven als een Raveel-schetsboek, een zeefdrukproject van Raoul de Keyser, een Pol Mara-vierkleurenlitho, verschenen er onder meer kranten, vouwbladen, ansichtkaarten en posters met gedichten maar ook een poëziejaarkalender, een poëzielandkaart en zelfs een reeks poëzie-obligaties. (Hugo Brems en Erik Dams in Poëzie en non-book, 1987)'.
In 1980 verschijnt het tijdschrift opnieuw in boekvorm, met vanaf de jaren negentig de focus op internationale poëzie en vooral een groeiende aandacht voor het essay. Themanummers over onder meer Hugues C. Pernath, Gaston Burssens, Ivo Michiels, Gerard Walschap, Paul Snoek en Hugo Claus geven het tijdschrift een eigen plaats in de Vlaamse letteren. In 1998 werd Revolver bekroond met de Literaire Prijs van de Stad Antwerpen.

Grensoverschrijdende zichtbaarheid
Deze retrospectieve tentoonstelling is voor Revolver dé kans om in Nederland meer zichtbaarheid en meer bekendheid te claimen. Grensoverschrijdende zichtbaarheid slaat eveneens op de presentatie van het recente nummer Knetterende letteren. Paul Bogaert, Saskia de Coster, Paul Demets, Stefan Hertmans, Pol Hoste, Jan Lauwereyns en Koen Peeters publiceren hierin nieuw werk. Bijzonder is dat critici dit nieuwste werk direct van commentaar voorzien. Studenten en docenten Nederlandse Letterkunde van de Katholieke Universiteit Nijmegen ontvingen niet alleen een exemplaar van Knetterende letteren, zij zullen op vrijdagnamiddag 7 februari ook een aantal van de medewerkende auteurs ontmoeten. Paul Demets, Pol Hoste en Koen Peeters zullen zo hun literair werk eveneens grensoverschrijdend zichtbaar én hoorbaar maken. Dr. Yves T´Sjoen, literair criticus en medesamensteller van Knetterende letteren, zal de opzet van het literaire project toelichten. Carina Van der Sande zal een fragment uit Stella Outback van Koen Peeters vertolken én in Nederland het jonge professioneel erkende Vlaamse theatergezelschap Braakland/ZheBilding introduceren. De manifestatie wordt gepresenteerd door Siem Bakker en Jos Muyres.

`Grensoverschrijdende zichtbaarheid. Revolver in Nijmegen' werd mogelijk gemaakt door een projectsubsidie van het Vlaams Fonds voor de Letteren. Het is gerealiseerd op initiatief van dr. Siem Bakker (Opleiding Nederlandse Taal en Cultuur, Afdeling Moderne Nederlandse Letterkunde KU. Nijmegen). Léon Stapper (Universiteitsbibibliotheek Nijmegen) zorgde voor de locatie en realisatie van de tentoonstelling. 29-1-2003