Nederlands Architectuurinstituut

NAi

NAi-persbericht, 11 november 2002

Reality Machines
Vijf ontwerpdisciplines op de grens van de werkelijkheid

tentoonstelling in de grote zaal van het Nederlands Architectuurinstituut van 7 februari tot en met 21 april 2003

Experimenteel, conceptueel, fris, droog, minimalistisch, brutaal en zelfs bot; zo worden de ontwerpen in de tentoonstelling Reality Machines doorgaans omschreven. Voor het eerst toont het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) het werk van jonge Nederlandse architecten, industrieel en grafisch ontwerpers, fotografen en modeontwerpers bij elkaar in één tentoonstelling. Zij laten zien dat alles in ons dagelijks leven kunstmatig tot stand is gekomen. Wat ze bindt is hun minimale, pragmatische en veelal ironische herinterpretatie van onze alledaagse werkelijkheid. Begrippen die steeds met de Nederlandse ontwerpcultuur worden geassocieerd. Alle ontwerpers werken volgens een vergelijkbare conceptuele ontwerpmethode. Dit laatste leidt tot een niet gangbaar gebruik van bestaande vormen, materialen en ordeningen. Tevens wordt in de gekozen beeldtaal aan computergemanipuleerde en journalistieke beelden gerefereerd. Zo ontstaan beelden en objecten die in alles zeer herkenbaar zijn, maar bij nader inzien op subtiele wijze van onze alledaagse werkelijkheid afwijken en de vraag oproepen: Is dit echt? Wat is het?
vijf thema's Deze vervreemding staat met Reality Machines voor het eerst in een tentoonstelling centraal. Met meer dan honderd objecten en beelden (midden jaren negentig - heden) wordt deze op een specieke manier inzichtelijk gemaakt. Aandachtig kijken is in deze tentoonstelling noodzakelijk en wordt door vijf thema's geregisseerd: PhotoShop Reality, Comeback Effect, Back to Basics, Are you serious? en tenslotte No Original. Deze thema's vormen een afspiegeling van de wijze waarop en de houding waarmee de ontwerpers en fotografen hun beelden en objecten creëren.
Lightshade shade (1999) Zo hoort de lamp Lightshade shade (1999) van Jurgen Bey thuis in de categorie Back to Basics. Aan een oude lamp gaf Bey een tweede leven door deze van een transparante kap te voorzien. Deze is alleen zichtbaar wanneer de lamp niet brandt. Zodra het licht aangaat, vormt de kap het silhouet waarbinnen de lamp als lichtbron fungeert. Met deze eenvoudige en doordachte ingreep krijgt een ouderwetse lamp een nieuwe betekenis en belevingswaarde. Adidas schoen (2001) Van een geheel andere orde is de Adidas schoen (2001) van Saskia van Drimmelen. Dit ontwerp is bij het thema Comeback effect ondergebracht. De schoen refereert in alles aan het stereotypemodel, maar is geheel vanuit het idee van de constructie tot stand gekomen. Worden de drie typerende "Adidas strepen" gewoonlijk aan de buitenkant van de schoen vastgezet, ditmaal zijn alle vlakken vanuit naar buitengekeerde naden ontstaan; met een zelfde reliëf en "look" als resultaat.
Mies ontmoet Granpré (2001) Het ontwerp Mies ontmoet Granpré (2001) van BAR maakt onderdeel uit van het thema PhotoShop Reality. In dit voorstel voor seriematig te bouwen woonhuizen op vrije kavels, vormen twee tegengestelde architectuurstijlen het ontwerp. Het veelgevraagde bakstenen huis met puntdak wordt vrij bout over de modernistische villa heen geschoven. Daardoor voldoet de huid van de woning geheel aan de gewenste traditionele uiterlijkheden, binnenin doet niets daaraan denken.
bekende namen In de tentoonstelling zal onder meer werk te zien zijn van NL Architects, West 8, Maxwan, Schie 2.0, Jop van Bennekom, Daniël van der Velden & Maureen Mooren, Experimental Jetset, Thonik, KesselsKramer, Alexander van Slobbe, Niels Klavers & Astrid van Engelen, Saskia van Drimmelen, Hella Jongerius, Jurgen Bey, Richard Hutten, Ineke Hans, Viviane Sassen, Elspeth Diederix, Anuschka Blommers/Niels Schumm e.a.
meer informatie NAi publieksinformatie

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u zich wenden tot de afdeling communicatie van het NAi (Astrid Karbaat, Edwin Pelser), tel 010-4401271, fax 010-4366975, e-mail: press@nai.nl.
---

NAi
Nederlands Architectuurinstituut - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam tel. 010-4401200 - fax 010-4366975 - e-mail

veranderd: donderdag 21 november 2002