Gemeente Alkmaar


Gemeente plant 375 nieuwe bomen na najaarsstorm

Alkmaar, 5 februari

375 gemeentelijke bomen, die als verloren moesten worden beschouwd na de hevige najaarsstorm van oktober 2002, worden vervangen. Voor het planten van 350 jonge nieuwe bomen en 25 grote bomen in openbaar groen wil het College van B&W circa
EUR 300.000 uittrekken. Samen met de kosten voor het opruimen van omgewaaide bomen bedraagt de schade door deze storm aan openbaar groen bijna 700.000 euro. Het collegevoorstel wordt binnenkort voorgelegd aan de Gemeenteraad.

Door de storm van 27 oktober 2002 zijn circa 450 gemeentelijke bomen omgewaaid. Daarnaast zijn bij honderden bomen de boomkronen beschadigd, variërend van een enkele tak tot de helft van de boomkroon. Het opruimen van de stormschade is inmiddels grotendeels afgehandeld. Daarbij is gewerkt volgens een urgentiestelsel, waarbij in eerste instantie gevaarlijke situaties voor de openbare ruimte zijn weggenomen, vervolgens situaties die overlast aan bewoners geven en tenslotte alle andere locaties werden afgehandeld. Aan deze laatste categorie wordt nog steeds gewerkt. Bij het opruimen zijn naast alle medewerkers van de gemeentelijke groendienst, verschillende aannemers ingezet en is groot materieel ingehuurd. De totale kosten voor deze werkzaamheden bedroegen ongeveer EUR 375.000,-.

Van de 450 omgewaaide bomen worden 75 exemplaren niet vervangen. Deze bomen stonden veelal in grote groenstroken en parken. Andere onbeschadigde en/ of licht beschadigde bomen zullen binnen 2-4 jaar de omvang en functie van de omgewaaide bomen hebben overgenomen. Op deze locaties kan worden gesproken van een natuurlijke dunning c.q. spontane verjonging van de beplanting;

Op 350 plekken worden jonge bomen teruggeplant. Bij het planten worden de ondergrondse restanten van de omgewaaide bomen verwijderd, nieuwe plantgaten gegraven en jonge bomen aangeplant. De kosten hiervan bedragen gemiddeld EUR 550,- (excl. BTW) per boom. Op 25 locaties in de stad, zoals het bolwerk, langs de stadsgrachten en in de omgeving van de Alkmaarderhout, zijn zeer grote monumentale bomen omgewaaid, die het beeld van de directe omgeving aanzienlijk hebben aangetast. Op deze locaties krijgt herbeplanting met grote bomen de voorkeur. De kosten hiervan bedragen gemiddeld EUR 2.300,- (excl. btw) per boom.

Volgens het gemeentelijk bomenbeleid wordt voor elke gekapte boom (in principe) een nieuwe boom geplant. Om 375 bomen te vervangen is EUR 250.000,- exclusief btw nodig, omdat in de gemeentelijke begroting geen rekening wordt gehouden met de gevolgen van een omvangrijke stormschade.

Door de grote omvang van de stormschade zijn normale onderhoudswerken tijdelijk stopgezet. Gemaakte afspraken in wijken zijn wel nagekomen; daarvoor is extra menskracht ingehuurd.