Voedingscentrum
Februari 2003

Deze maand in Voeding Nu:

Interview over essentiële vetten
Hans Kraak
Onderzoeker Gerard Hornstra hield zich ruim veertig jaar met het metabolisme van essentiële vetten bezig. Eerst in proefdieren en later in mensen; eerst bij Unilever, later op de universiteit. Wie garandeert dat visvetzuren een eigen gunstig effect hebben?

Vis en hart- en vaatziekten
Daan Kromhout
In brede kringen van de (Nederlandse) voedingswereld wordt aangenomen dat het eten van vis een positief effect heeft op de vermindering van ziekten aan hart en vaten. De aanwijzingen hiertoe zijn vooral gebaseerd op observationeel onderzoek. Wat weten we wel en wat niet?

Consumentenadviezen over vis
Ineke van Dis
Zowel het Voedingscentrum als de Nederlandse Hartstichting propageren het vaker eten van vis, vooral vette vis. Dit beschermt tegen hart- en vaatziekten. Waarop zijn de standpunten van de voorlichters op gebaseerd?

De veiligheid van vis
Leon Jansen
Terwijl voedingsvoorlichters consumenten stimuleren meer vis te eten, krijgen zij via de media ook de boodschap op hun bordje dat er in vis allerlei kwalijke stoffen kunnen voorkomen. Zware metalen en dioxines bijvoorbeeld. Reden om het (meer) vis eten te staken?

Gezondheidsclaims op de verpakking
Rinus Heemskerk en Henk-Jan Schuuring
Europa heeft nog geen eenduidige regels als het gaat om gezondheidsclaims die aanbieders van bijvoorbeeld functional foods aan hun producten willen kleven. In Japan en de Verenigde Staten is de wetgeving wat verder. Vanwaar die verschillen?

Extra antioxidanten of niet?
Henk van den Berg
In reclames van preparaten wordt het belangrijk van antioxidanten in de voeding vaak onderstreept. Welke waarde kunnen consumenten aan de beloftes hechten, met andere woorden wat is er waar van de antioxidantentheorie?

Probiotica
Freelance journalist Lisette de Jong doet verslag van een symposium over probiotica dat in eind 2002 in Montreal plaatsvond.

Vorige maand in Voeding Nu
Zie ook www.voedingnu.nl