Voedingscentrum
Februari 2003
Deze maand in Voeding Nu:
Interview over essentiële vetten
Hans Kraak
Onderzoeker Gerard Hornstra hield zich ruim veertig jaar met het
metabolisme van essentiële vetten bezig. Eerst in proefdieren en later
in mensen; eerst bij Unilever, later op de universiteit. Wie
garandeert dat visvetzuren een eigen gunstig effect hebben?
Vis en hart- en vaatziekten
Daan Kromhout
In brede kringen van de (Nederlandse) voedingswereld wordt aangenomen
dat het eten van vis een positief effect heeft op de vermindering van
ziekten aan hart en vaten. De aanwijzingen hiertoe zijn vooral
gebaseerd op observationeel onderzoek. Wat weten we wel en wat niet?
Consumentenadviezen over vis
Ineke van Dis
Zowel het Voedingscentrum als de Nederlandse Hartstichting propageren
het vaker eten van vis, vooral vette vis. Dit beschermt tegen hart- en
vaatziekten. Waarop zijn de standpunten van de voorlichters op
gebaseerd?
De veiligheid van vis
Leon Jansen
Terwijl voedingsvoorlichters consumenten stimuleren meer vis te eten,
krijgen zij via de media ook de boodschap op hun bordje dat er in vis
allerlei kwalijke stoffen kunnen voorkomen. Zware metalen en dioxines
bijvoorbeeld. Reden om het (meer) vis eten te staken?
Gezondheidsclaims op de verpakking
Rinus Heemskerk en Henk-Jan Schuuring
Europa heeft nog geen eenduidige regels als het gaat om
gezondheidsclaims die aanbieders van bijvoorbeeld functional foods aan
hun producten willen kleven. In Japan en de Verenigde Staten is de
wetgeving wat verder. Vanwaar die verschillen?
Extra antioxidanten of niet?
Henk van den Berg
In reclames van preparaten wordt het belangrijk van antioxidanten in
de voeding vaak onderstreept. Welke waarde kunnen consumenten aan de
beloftes hechten, met andere woorden wat is er waar van de
antioxidantentheorie?
Probiotica
Freelance journalist Lisette de Jong doet verslag van een symposium
over probiotica dat in eind 2002 in Montreal plaatsvond.
Vorige maand in Voeding Nu
Zie ook www.voedingnu.nl