Gemeente Almere

Nulmeting geeft zicht op vrijwilligerswerk Almere

Als jonge gemeente heeft Almere ook relatief jonge vrijwilligersorganisaties. Er is een grote diversiteit aan organisaties waar vrijwilligers actief zijn. Vrijwilligers in Almere zijn relatief jonger dan elders in Nederland en het verloop onder vrijwilligers ligt relatief hoog. Omdat het vrijwilligerswerk in Almere nog in de opbouwfase verkeert, hebben organisaties veel behoefte aan praktische ondersteuning. Dit zijn enkele conclusies uit het rapport Voor elkaar in Almere, dat op woensdag 5 februari is aangeboden aan wethouder Wim Faber.

Het adviesrapport Voor elkaar in Almere is geschreven in opdracht van de gemeente Almere en gebaseerd op een enquête die is gehouden onder alle vrijwilligerwerkorganisaties in Almere. De enquête is verricht om meer inzicht te krijgen in de wensen van de vrijwilligersorganisaties en vormt tevens een nulmeting voor de toetsing van het vrijwilligerswerkbeleid dat de gemeente vorig jaar heeft ingezet. Het is bedoeling de meting later te herhalen, zodat een monitor voor het vrijwilligerswerk ontstaat.

Subsidie

Aan de organisaties is gevraagd op welk terrein zij ondersteuning willen van de gemeente. Ruim 60% van de organisaties gaf aan dit in de vorm van subsidies te wensen. Het college heeft in het kader van nieuw beleid 2003 de subsidieaanvragen van een aantal vrijwilligersorganisaties structureel gehonoreerd. Dit jaar wordt tevens de subsidieverordening herzien. Hierbij wordt rekening gehouden met de wensen van vrijwilligersorganisaties.

Huisvesting

De meeste organisaties beschikken over een eigen accommodatie. Van de organisaties die dit niet hebben, zou de helft dit wel willen. Hierbij gaat het vooral om oefen-, repetitie-, of opslagruimte. In mei van dit jaar wordt een eerste dergelijke ruimte opgeleverd in de Muziekwijk. Het college is verder van mening dat in medegebruik of multifunctioneel gebruik van ruimten nog winst valt te behalen.

Promotie

Eén van de aanbevelingen in het rapport is dat de gemeente een bijdrage zou moeten leveren aan de promotie en de imagoverbetering van het vrijwilligerswerk. Hiertoe zijn in het verleden reeds een aantal initiatieven genomen. Zo is in het kader van het Jaar van de Vrijwilliger in 2001 het boekje Vrijwilligers actief in Almere verschenen, een serie interviews met vrijwilligers die ook is gepubliceerd in het Groene Weekblad.

Op dit moment is de uitgave Vrijwilligers in zicht in de maak. Dit boekje geeft, naast informatie over mogelijkheden voor subsidie en fondsen, informatie over vrijwilligersorganisaties in Almere. Verder verdient de samenwerking met het bedrijfsleven aandacht. Een geslaagd voorbeeld hiervan is de jaarlijkse uitreiking van het Lokale Compliment.

Werving

Ruim de helft van de organisaties(55%) beschikt over voldoende vrijwilligers. Met name belangengroepenorganisaties, culturele en politieke organisaties geven aan genoeg vrijwilligers te hebben. Het tekort doet zich voor bij religieuze organisaties, club en buurthuiswerk, bewoners-/buurtverenigingen, kinderopvang, actiegroepen en belangenorganisaties, natuur en milieuorganisaties, welzijn en zorg. Er is vooral behoefte aan extra vrijwilligers voor structurele taken die continuïteit vergen, zoals bestuurstaken. Het verloop van de vrijwilligers is groot. Bijna driekwart van het vrijwilligersbestand is na vijf jaar vernieuwd. Dit vraagt grote investeringen in werving, begeleiding en scholing van vrijwilligers. Een steunpunt voor het vrijwilligerswerk dat wordt ondergebracht bij de vrijwilligerscentrale zal organisaties o.a. gaan ondersteunen bij het werven en behouden van vrijwilligers.

Deelname allochtonen

Het aantal allochtonen dat actief is in het reguliere vrijwilligerswerk blijft achter in Almere. Allochtone vrijwilligers zijn vooral actief in migrantenorganisaties, in de zorg en bij scholen. Het gemeentelijk beleid blijft erop gericht het aandeel allochtonen binnen het vrijwilligerswerk te vergroten.

Sociale Activering

De gemeente wil het aantal vrijwilligers dat actief is vanuit de sociale activering verder uitbreiden. Hierbij worden langdurig werklozen gestimuleerd om, door het doen van vrijwilligerswerk, weer deel te nemen aan de maatschappij. Inmiddels is de uitstroom bij Sociale Zaken goed op gang gekomen.

Rol van de gemeente

In het rapport komt naar voren dat de houding van de gemeente door 29% van de organisaties wordt gewaardeerd. Almere valt hiermee binnen het landelijke gemiddelde. Het vrijwilligersveld waardeert met name het aantrekken van een beleidsmedewerker vrijwilligerswerk en de interactieve manier waarop de nota Samen voor elkaar tot stand is gekomen. Bij een aanzienlijk aantal organisaties is sprake van ontevredenheid en / of onbekendheid over de rol die de gemeente speelt. Het beter uitdragen wat de gemeente voor organisaties kan betekenen blijft een aandachtspunt.

Communicatie

Almere is geselecteerd als pilot door de Commissie vrijwilligersbeleid, een initiatief van het Ministerie van VWS. Het realiseren van samenhang en afstemming tussen het vrijwilligerswerk onderling en met de gemeente staat centraal in de pilot. Dit moet leiden tot een communicatiestructuur waarmee de afstemming tussen vrijwilligerswerk en vrijwilligerbeleid verbeterd kan worden, zodat het gemeentebestuur snel kan reageren op wensen uit de samenleving. Deze ontwikkeling sluit goed aan op de bevindingen in de nulmeting.