06/02/2003
Femke Hutten gekozen tot beste vrouwelijke kok van Nederland
Kok van restaurant Hazelbag wint E & J Gallo 'Ladies Only' Chef's
Award
Femke Hutten heeft de E & J Gallo 'Ladies Only' Chef's Award gewonnen.
Het evenement vond plaats tijdens de European Fine Food Fair. Tijdens
de driedaagse finale van de enige competitie exclusief voor
vrouwelijke professionele koks, werden de kandidaten uitgedaagd om een
menu te bereiden dat perfect samengaat met drie topwijnen van het
Californische wijnhuis Ernest & Julio Gallo, wijnen uit de Sonoma
County streek. Het evenement wordt georganiseerd om erkenning te geven
aan vrouwen die werkzaam zijn in een vakgebied waar mannen
traditioneel domineren.
Een jury van culinaire experts onder leiding van Maartje Boudeling,
'Lady Chef of the Century', beoordeelde het zelfbedachte en bereidde
menu van Femke Hutten, restaurant Hazelbag in Hellevoetsluis, als
beste. Op de laatste dag van de competitie, versloeg zij
titelverdedigster Angélique Stolk van restaurant Hermitage in
Rijsoord. Na drie spannende dagen kan Femke Hutten gaan genieten van
een reis naar Californië waar ze de wijngaarden van E & J Gallo zal
bezoeken. Ander onderdeel van de prijs is het aanbod om in 2003 met
een Nederlandse SVH Meesterkok samen te koken.
Tijdens de finales werden de acht kandidaten uitgedaagd om hun
culinaire talenten, passie voor het vak en gevoel voor wijn-spijs
combinaties te tonen. De professionele jury beoordeelde de gerechten
op smaak, kleur, ingrediëntencombinatie, kooktechniek, creativiteit en
wijn-spijs combinatie. Op maandag en dinsdag werd de kandidaten
gevraagd een tweegangen maaltijd te bereiden op basis van een
verrassingspakket van ingrediënten. De twee koks die het hoogste
scoorden gingen door naar de derde dag, waar ze een driegangen menu
bereidden op basis van zelfbedachte recepten.
Volgens voorzitter Maartje Boudeling was de jury onder de indruk van
de prestaties van Femke en Angélique. "Het was een fotofinish. Beide
kandidaten presenteerden verassend lichte en creatieve gerechten die
perfect in balans zijn met de gastronomisch wijnen van E & J Gallo. Ze
hebben laten zien dat ze verstand hebben van het combineren van
ingrediënten met premium wijnen."
Femke Hutten is dagelijks te vinden in de keuken van restaurant
Hazelbag in Hellevoetsluis. "Ik krijg van mijn baas alle ruimte om
nieuwe smaakcombinaties te ontdekken en te ontwikkelen. Een extra
uitdaging is om daar de juiste wijnen bij te vinden."
Angélique Stolk is blij met haar prestaties die haar de tweede plaats
opleverden. "Natuurlijk is het jammer dat ik niet gewonnen heb, maar
ik ben tevreden over mijn resultaten. Vooral het tweegangen menu,
waarvoor we op het laatste moment de ingrediënten kregen, vond ik een
uitdaging."
Erkenning voor topvrouwen in de mannenwereld Gelauwerde, en derde
generatie wijnmaker, Gina Gallo, wordt net als vrouwelijke
professionele koks gedreven door creativiteit en passie voor haar vak.
Geïnspireerd door Gina's ervaringen en prestaties wil Ernest & Julio
Gallo Winery met de organisatie van deze competitie erkenning geven
aan vrouwen die werkzaam zijn in een vakgebied dat traditioneel
gedomineerd wordt door mannen.
Na de succesvolle introductie van de 'Ladies Only' competitie in 2001,
heeft Ernest & Julio Gallo Winery Nederland besloten dit evenement
jaarlijks terug te laten keren. "We zijn erg blij met de resultaten
van dit evenement" aldus Kathleen Murphy, Associate Marketing Manager
voor E & J Gallo. "We hadden kandidaten van topkwaliteit en een
eersteklas jury. Angélique en Femke hebben laten zien dat ze echte
professionals zijn. Onder grote druk hebben ze prachtige resultaten
neergezet. Het publiek, brancheorganisaties, en de media reageerden
enthousiast. We hopen dat ons initiatief een inspiratiebron zal zijn
voor vrouwen die carrière willen maken in de professionele keuken."
## -------------------------------------------------------------- (