Voor slechts 100.000 euro koop je in Tasmanië al een huisje met tuintje. Tasmanië is een eiland, twee keer zo groot als Nederland onderaan het vasteland van Australië, halverwege Nieuw Zeeland. Er wonen slechts 400.000 mensen. Het werd in 1642 ontdekt door de Hollandse zeevaarder Abel Janszoon Tasman die er echter niet lang verbleef omdat hij met de aboriginals geen goede zaken kon doen.
Wie er nu wel goede zaken doen zijn de Hollandse boeren. Het land is ideaal voor de fruitteelt, ook druiven. Het klimaat is dat van Italië. Gemiddeld 25 graden in de zomer en 10 graden in winter. Sneeuw ligt er in de winter alleen op de bergen. Het is de parel van Australië, het landschap lijkt een beetje op Luxemburg. Boerderijen zijn er te koop voor een kwart van de prijs van een vergelijkbare boerderij in Nederland. Dat komt doordat de grond er veel goedkoper is en er gewoon veel meer ruimte is dan in het koude Nederland.
Tasmanië telt veel Hollandse immigranten. Een van hen is boer Jaap van Dam. Hij woont er al sinds 1958 maar is een rasechte Hollander gebleven, een aardige man met grote werkhanden die van aanpakken weet. Dagelijks melkt hij met zijn zonen Jan en Piet 2 maal 670 koeien - nee, gelukkig niet met de hand. Jaaps eerste boerderij stond in Nieuw Zeeland. Maar in het begin van de jaren negentig verhuisde hij naar Tasmanie. Hij kocht er maar liefst twee grote boerderijen. Een in Deloraine vlakbij Launceston en de andere in Ouse, anderhalf uur rijden van Hobart, de hoofdstad.
De boerderij in Deloraine met de fraaie naam van Berkley Estate staat nu te koop. "Ik ben nu 64", zegt Jaap met een zucht, "ik ga met een welverdiend pensioen. Het gaat me aan het hart dat ik het moet verkopen maar een mens leeft ook niet voor de eeuwigheid".
"Het is een fantastisch gelegen boerderij, 860 acres vruchtbare grond (red vulcanic soil), ideaal voor de veeteelt. Er grazen ongeveer 450 koeien met een paar honderd kalven. Wij produceren hier zo'n 75.000 kg boter. Er zijn tijden dat wij 30 Australische dollarcent per liter krijgen, maar dat is natuurlijk afhankelijk van het seizoen".
"Water is hier geen probleem. Wij hebben 14 waterbronnen met helder water dat ook zeer geschikt is als drinkwater. Het komt uit het diepste van de aarde. Ook hebben we 2 grote waterdammen die gezamelijk 150 megaliter houden. En we hebben hier mobiele irrigatie installaties, die over het hele land rollen. Er is ook een ultramoderne roterende melkmachine die 50 koeien tegelijk bedient. Twee grote landhuizen, twee hooischuren. Drie paardenstallen, een werkschuur en een garage. De grond is enorm vruchtbaar, uitstekend geschikt voor aardappelen, papaver, bieten enzovoorts.
En wat is de prijs van dit alles? 1,7 miljoen Australische dollar (924.000 euro), kosten koper. "Take it or leave it", zegt Jaap. Het is maar één voorbeeld van wat makelaar Dirk Kooij, een Nederlandse immigrant uit Soestdijk, in de aanbieding heeft. Asielzoekers mogen dan in Nederland minder welkom zijn, Hollandse boeren vinden in Tasmanië een gastvrij toevluchtsoord.
Ingezonden persbericht