Groot aantal Vlissingers bij opening website

Vlissingen heeft sinds 31 januari een compleet vernieuwde website. Op een speciale bijeenkomst in Scholengemeenschap Scheldemond werd vrijdagmiddag omstreeks half vier de nieuwe site in de lucht gebracht door wethouder Poppe-de Looff. De Rotterdamse hoogleraar Victor Bekkers schetste de ruim honderd belangstellenden in een inleiding de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van overheidswebsites.

Nieuwe ontwikkelingen stellen steeds verdergaande eisen aan een gemeentelijke website. Inmiddels is ook duidelijker geworden welke rol het gemeentehuis zou kunnen vervullen binnen de digitale gemeente waarin het opereert. Naar voorbeeld van bijvoorbeeld Den Haag met het Residentienet heeft Vlissingen in april besloten bij de ontwikkeling van haar website Vlissingen.nl tot een virtuele gemeenschap de rol van regisseur naar zich toe te trekken. Om Vlissingen een prominente plaats op internet te kunnen geven is de afgelopen periode een innige samenwerking met de bibliotheek t Spui ontstaan. Inspelend op nieuwe ontwikkelingen als die van de vorming van een digitale gemeenschap is een aantal maanden terug een traject in gang gezet dat geleid heeft tot een veel bredere site dan die van het stadhuis alleen.

Het nieuwe concept van de website Vlissingen.nl is nog bijna uniek in Nederland. De filosofie van een virtuele gemeenschap krijgt inmiddels meer navolging, maar omdat er in Vlissingen n van de weinige gemeentelijke bibliotheken staat, is het het afgelopen jaar gelukt om een paar forse stappen te zetten. De website is niet langer alleen een informatiekanaal van de gemeente Vlissingen, maar wordt een medium waarop ook het maatschappelijk middenveld een plaatsje kan krijgen om zijn informatie bekend te maken. Om die reden werden daarom alle Vlissingse instellingen, organisaties, clubs etc. uitgenodigd voor de openingsbijeenkomst.

De website www.vlissingen.nl zal zich de komende jaren gaan ontwikkelen tot een zogenoemde gemeenschapssite. Een website waar burgers allerlei informatie op een handige manier bij elkaar wordt aangeboden, zodat ze zich niet af hoeven vragen waar ze voor een bepaalde dienst moeten zijn. Onder het thema wonen worden dan bijvoorbeeld niet alleen de gemeentelijke producten genoemd, maar vind je ook informatie over woningbouwcorporaties, kamer van koophandel, makelaars etc. Vraaggericht aangeboden dus, zoveel samenhangend bij elkaar zodat een burger ook op het internet niet een groot aantal loketten moet bezoeken om een antwoord op zijn vraag compleet te krijgen.