Vernieuwingen op het gebied van technologie, supportprogramma's en services brengen betrouwbaarheid op hoog niveau

Schiphol-Rijk, 6 februari 2003 - Microsoft introduceert een groot aantal vernieuwingen van zijn technologie, supportprogramma's en services voor Windows Server 2003, met als doel klanten op elk niveau de hoogst mogelijke betrouwbaarheid te bieden. Tot de nieuwe services en technologieën behoren onder meer het Microsoft Datacenter High Availability Program, honderden technische innovaties in Windows Server 2003 en de Microsoft Reliability Service.

"Wij willen de downtime met de helft terugbrengen. Maar verbeteringen op het gebied van betrouwbaarheid moeten verder gaan dan alleen wat technische vernieuwingen aan ons product - ze moeten een antwoord vormen op het totale betrouwbaarheidstraject", zegt Willem Blanken, Manager Enterprise en Partner Group van Microsoft Nederland. "Klanten doen hun uiterste best om het rendement van hun IT-investering te verhogen. Dankzij de aangekondigde innovaties kunnen zij verzekerd zijn van een uiterst hoge betrouwbaarheid van het systeem, wat zich uiteindelijk vertaalt in zakelijke meerwaarde."

"Serverbetrouwbaarheid is essentieel voor ondernemingen", zegt Donna Scott, vice-president en onderzoeksdirecteur bij Gartner. "Downtime, gepland of niet, staat gelijk aan verloren tijd en geld. Bedrijven hebben nieuwe middelen en methoden nodig om de betrouwbaarheid van hun ICT- infrastructuur te bewaken, teneinde geïnformeerde beslissingen te kunnen nemen om de doelmatigheid en effectiviteit te vergroten."

Datacenter High Availability Program
Het Datacenter High Availability Program bouwt voort op de 'best practices' zoals die ontwikkeld zijn sinds de lancering van het oorspronkelijke Datacenter-programma in september 2000. Dit nieuwe programma, ontwikkeld op basis van feedback van partners van Microsoft, verhoogt de beschikbaarheid voor klanten van Windows Server 2003 Datacenter Edition tot 99,999 procent ('five nines'). De drie belangrijkste verbeteringen zijn:


* Gecertificeerde en vooraf geteste configuraties van partner-OEM's bieden klanten grotere flexibiliteit, betrouwbaarheid en een snellere 'time to market'.
* De keus uit supportcenters omvat nu ook ondersteuning van elke Gold Certified Datacenter Service Provider (DSP) - OEM's, resellers, system-integrators - naast de rechtstreekse ondersteuning van Microsoft.
* Microsofts High Availability Resolution Queue (HARQ) biedt wereldwijd proactieve en reactieve 24x7 uur ondersteuning, speciaal op Datacenter gericht.
Betrouwbaarheidsverbeteringen in Windows Server 2003 De eerste rapportages van Microsofts interne IT-organisatie wijzen op een vermindering met meer dan 40 procent van de geplande en niet-geplande systeem-downtime, als resultaat van de innovaties in Windows Server 2003. Microsoft zelf heeft bijna een jaar lang op meer dan 1000 productieservers gewerkt met pre-releases van het nieuwe serverplatform.

Microsoft heeft de manier verbeterd waarop Windows Server 2003 omgaat met device drivers - een van de belangrijkste oorzaken van ongeplande downtime. Bij de installatie blokkeert Windows Driver Protection drivers waarvan bekend is dat ze problemen opleveren en verwijst klanten naar een actuelere versie. Driver rollback, stelt Windows Server 2003 in staat om sneller naar een functionele staat terug te keren wanneer slechte drivers de systeemprestaties nadelig beïnvloeden.

Andere technische innovaties van Windows Server 2003 zijn onder meer:.
* Applicatie-procesisolatie isoleert applicaties, zodat een applicatiecrash niet leidt tot verstoringen van andere applicaties of de webservice.
* Applicatie-recycling voor Internet Information Services (IIS) 6.0 verkleint de kans op storingen in applicaties en systemen door 'memory leaks' en slecht geschreven applicatiecode.
* Memory mirroring maakt een snelle fail-over mogelijk van fouttolerante servers.
* Nieuwe clusteringmogelijkheden maken het makkelijker om Windows Server 2003 clusters op afstand te (her)configureren, zonder dat opnieuw booten nodig is.
Microsoft Reliability Service (MRS)
Microsoft heeft eveneens plannen aangekondigd voor de Microsoft Reliability Service (MRS). De Reliability Service bewaakt de event-data van Datacenter-servers bij klanten, analyseert deze gegevens en produceert betrouwbaarheids- en beschikbaarheidsrapportages, die specifiek zijn toegespitst op de situatie bij die klant. Met MRS kunnen klanten de beschikbaarheid van software- en hardwarecomponenten binnen hun systemen bewaken, de kernoorzaken van zowel geplande als niet-geplande downtime identificeren en preventieve maatregelen nemen om de beschikbaarheid van het systeem te verhogen.

Over Windows Server 2003
Windows Server 2003 is een veelomvattende, geïntegreerde en beveiligde infrastructuur, die ontworpen is om klanten te helpen hun kosten te laten verminderen en de doelmatigheid en effectiviteit van IT-operaties te vergroten. Dit nieuwe serverplatform bouwt verder op Windows 2000 en helpt om bestaande computerbronnen beter te benutten, terwijl het fundament wordt gelegd om een nieuwe generatie van aan elkaar gekoppelde applicaties te bouwen, die de zakelijke productiviteit verhoogt. Meer informatie is beschikbaar op adres http://www.microsoft.com/windowsserver2003/.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is marktleider op het gebied van software, diensten en Internet-technologie voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan diensten en producten - waaronder softwareoplossingen voor snel en flexibel zakendoen. Deze zijn ontwikkeld om mensen en organisaties nu en in de toekomst meer mogelijkheden te bieden voor toegang tot de informatie die zij nodig hebben, ongeacht op welke plaats, op welk moment en met welk apparaat.



Ingezonden persbericht