Wekelijkse actualiteiten, week 6 - 2003

* Collecte

* Aandacht voor minima

* Wijziging overeenkomst woonruimteverdeling
* Vrijstelling bestemmingsplan Tricht(Laan van Crayestein 47 te Tricht)

* Verleende vergunning voor brandveilig gebruik (gebruiksvergunning)
* Verleende vergunning voor brandveilig gebruik (gebruiksvergunning)
* Vrijstelling bestemmingsplan Kalenberg, uitwerking fase 3b
* VVV Uitkalender

* Maatregelen tegen zwemmersjeuk in plas Kalenberg
* Bouwverordening gemeente Geldermalsen

* Vrijstelling bestemmingsplan Tricht 2000 (Kerkstraat 25 te Tricht)
* Kapvergunning

Collecte

In de periode van 9 tot en met 15 februari 2003 is door de gemeente vergunning verleend voor de huis-aan-huis collecte van Amnesty International.
Vanaf vrijdag 7 februari 2003 ligt ter inzage:
Verleende vergunning:
Aan P.J. Kemker. te Beesd, voor het veranderen van (de werking van) een drukkerij gelegen aan Parkweg 19A te Beesd.

Beroep : tot en met 21 maart 2003 uitsluitend voor Alle toelichtende stukken liggen tijdens openstellings tijden in het Geldermalsen, 6 februari 2003
Aandacht voor minima
Sinds vele jaren kent Geldermalsen een eigen gemeentelijk minimabeleid. Dat beleid omvat allerlei uitgangspunten, procedures en regelingen die er voor bestemd zijn inwoners, die het om wat voor reden dan ook financieel wat moeilijker hebben, de helpende hand te reiken. Helaas heeft het gemeentebestuur moeten constateren, dat door de doelgroep slechts beperkt van de beschikbare gemeentelijke 'potjes' gebruik wordt gemaakt. Dat kan aan verschillende redenen liggen die samengevat kunnen worden onder begrippen als onbekendheid en drempelvrees.

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten het bij die constatering niet te laten zitten. In de overtuiging dat er wel degelijk bij velen behoefte bestaat aan hulp zijn alle regelingen nog eens kritisch tegen het licht gehouden. Zijn de procedures niet te ingewikkeld? Is het allemaal wel begrijpelijk? Is de drempel van het gemeentehuis niet te hoog? Hoe kunnen we de regelingen beter onder de aandacht brengen?

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan verbetering van het gemeentelijke informatiepakket. Resultaat: een zestal helder geschreven brochures, soms direct al met een aanvraagformulier, over
* Subjectsubsidie

* Bijzondere Bijstand

* Hulp bij schulden

* Kwijtschelding

* Gehandicaptenparkeerkaart

* Wet Voorziening Gehandicapten

Afgelopen week is dit nieuwe materiaal gepresenteerd tijdens een speciale avond voor allerlei instellingen die in hun dagelijkse praktijk op de een of andere manier bij de uitvoering van het gemeentelijke minimabeleid betrokken zijn. Komende week volgt verdere verspreiding over de gemeente. U moet dan met name denken aan de wachtkamers van huisartsen, de bibliotheken, apotheken, thuiszorg, etc. etc. Al degenen die op dit moment al tot het cliëntenbestand van Sociale Zaken behoren, krijgen een complete set brochures thuis toegezonden. Daarnaast zullen wij in deze gemeentelijke informatierubriek de verschillende onderwerpen nader toelichten.

Nadere informatie: vakbalie Arbeid en Inkomen, tel. 0345-586701

Wijziging overeenkomst woonruimteverdeling

In 1998 hebben de gemeente Geldermalsen en Woningbouwvereniging Volkshuisvesting in de Overeenkomst Woonruimteverdeling afspraken vastgelegd over hoe huurwoningen in de gemeente Geldermalsen toegewezen worden. In haar vergadering van 28 januari 2003 heeft de gemeenteraad een wijziging van deze overeenkomst vastgesteld.

In de overeenkomst is onder meer opgenomen dat woningzoekenden die een goedkope woning huren van de woningbouwvereniging, voorrang hebben op andere woningzoekenden. De gemeenteraad heeft besloten dit criterium aan te passen. De voorrang voor eigen huurders gaat nu pas in op het moment dat deze huurders minstens één jaar in een woning van de woningbouwvereniging wonen.

De wijziging van de Overeenkomst Woonruimteverdeling ligt vanaf 6 februari 2003 gedurende vier weken ter inzage op bij de vakbalie Bouwen en Wonen in het gemeentehuis.

Vrijstelling bestemmingsplan Tricht (Laan van Crayestein 47 te Tricht)
* Bekendmaking : artikel 18 van het geldende bestemmingsplan Tricht 2000.

* Ter inzage : aanvraag bouwvergunning met bijbehorende stukken.
* Inzagetermijn : 4 weken, met ingang van de dag volgend op de datum van deze publicatie.

* Toelichting : het college van burgemeester en wethouders heeft het voornemen om vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan Tricht 2000 aan: J. van Empel, Laan van Crayestein 47 te Tricht, voor het vernieuwen van een woning (artikel 7.4.3./bebouwde oppervlakte);

* Zienswijzen : door een ieder, gedurende de inzagetermijn, schriftelijk in te brengen bij het college van burgemeester en wethouders.

* Inlichtingen : vakbalie bouwen en wonen, tel. 0345-586686.
* Datum publicatie : 6 februari 2003.

Verleende vergunning voor brandveilig gebruik(gebruiksvergunning)

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat zij op 28 januari 2003 op grond van artikel 6.1.1 van de Bouwverordening vergunning onder voorschriften en beperkingen heeft verleend aan Geldermalsen Recreatie bv voor:

Zwembad Het Wiel, Van Hogendorpstraat 17 te Geldermalsen

voor het brandveilig in gebruik hebben of in gebruik houden van het zwembad overeenkomstig de gegevens op de gewaarmerkte vergunningaanvraag d.d. 2 april 2002 (en de daarbij behorende plattegrondtekening).

Dit besluit ligt tijdens openstellingstijden ter inzage bij de vakbalie Bouwen en Wonen. Indien u zich met voornoemd besluit niet kunt verenigen, kunt u binnen 6 weken na de bekendmaking van deze beslissing(en) aan betrokkene, een bezwaarschrift indienen bij het college, postbus 112, 4190 CC Geldermalsen.
Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet tenminste bevatten: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift is gericht en de gronden van het bezwaar.

Verleende vergunning voor brandveilig gebruik(gebruiksvergunning) Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat zij op 28 januari 2003 op grond van artikel 6.1.1 van de Bouwverordening vergunning onder voorschriften en beperkingen heeft verleend aan Geldermalsen Recreatie bv voor:

Sporthal De Randhorst, Randweg 7 te Geldermalsen

voor het brandveilig in gebruik hebben of in gebruik houden van het sportcentrum overeenkomstig de gegevens op de gewaarmerkte vergunningaanvraag d.d. 2 april 2002 (en de daarbij behorende plattegrondtekening).

Dit besluit ligt tijdens openstellingstijden ter inzage bij de vakbalie Bouwen en Wonen. Indien u zich met voornoemd besluit niet kunt verenigen, kunt u binnen 6 weken na de bekendmaking van deze beslissing(en) aan betrokkene, een bezwaarschrift indienen bij het college, postbus 112, 4190 CC Geldermalsen.
Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet tenminste bevatten: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift is gericht en de gronden van het bezwaar.
Vrijstelling bestemmingsplan Kalenberg, uitwerking fase 3b
* Bekendmaking : artikel 7.3 en 8 van het geldende bestemmingsplan Kalenberg, uitwerking fase 3b.

* Ter inzage : aanvraag bouwvergunning met bijbehorende stukken.
* Inzagetermijn : vier weken, met ingang van de dag volgend op de datum van deze publicatie.

* Toelichting : het college van burgemeester en wethouders heeft het voornemen om op verzoek van Woningbouwvereniging Volkshuisvesting en Florie Projectontwikkeling, vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan Kalenberg, uitwerking fase 3b met betrekking tot de goothoogte: 5,6 meter in plaats van 5,5 meter.
* Zienswijzen : door een ieder, gedurende de inzagetermijn, schriftelijk in te brengen bij het college van burgemeester en wethouders.

* Inlichtingen : vakbalie bouwen en wonen, tel. 0345-586686.
* Datum publicatie : 6 februari 2003.

VVV Uitkalender

Met regelmaat organiseren in onze gemeente grote groepen vrijwilligers, verenigingen en instellingen evenementen en activiteiten die de moeite waard zijn. Vaak zou men daar ook een groter publiek kennis van willen laten nemen. Om dat grotere publiek beter te kunnen bereiken is er nu de VVV Uitkalender, een nieuw initiatief van de VVV Rivierenland.

In de VVV Uitkalender vindt de consument een overzicht van alle evenementen en activiteiten in het Rivierenland. Vermelding is gratis. De VVV Uitkalender vervangt het traditionele Recreatiemagazine. Dat magazine verscheen slechts één keer per jaar en was daardoor snel gedateerd en niet compleet.

De VVV-Uitkalender verschijnt maandelijks van april tot en met september. Zij wordt gratis verkrijgbaar bij de VVV-vestigingen en het toeristische bedrijfsleven in het Rivierenland. Naast een vermelding op de VVV Uitkalender is het evenement ook terug te vinden op de website www.vvvrivierenland.nl Zowel grote als kleine evenementen worden vermeld, als ze maar leuk zijn voor toerist en eigen lokale inwoners om te bezoeken.

Voor een goede vermelding zijn van belang: naam evenement/activiteit, omschrijving, lokatiegegevens, organisator, datum, aanvangstijd, (indien van toepassing) entreekosten, telefoonnummer voor informatie.

U kunt uw informatie sturen naar de VVV Rivierenland, vestiging Tiel, Tolhuisstraat 22-26, 4001 LN Tiel. Nadere informatie: 0344-677060.

Maatregelen tegen zwemmersjeuk in plas Kalenberg

De plas bij de nieuwbouwwijk Kalenberg is op warme zomerse dagen bij zwemmers uit de omgeving erg in trek. Helaas moest de afgelopen twee jaar na enige tijd het zwemmen in de plas sterk worden ontraden vanwege problemen met zwemmersjeuk. De gemeente blijft zoeken naar een oplossing voor dit probleem en heeft zich hierbij onlangs uitvoerig laten adviseren door de Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij (OVB).

Uit eigen ervaringen is de OVB gebleken dat zwemmersjeuk vooral optreedt in wateren die in de voorgaande jaren regelmatig door aalscholvers zijn bezocht. Door de wegvraat van veel vis door die aalscholvers hebben de poelslakken in deze wateren zich vrij ongeremd kunnen vermeerderen. Deze poelslakken kunnen een parasiet huisvesten die de zwemmersjeuk veroorzaakt. Meestal gaat het om zandwinplassen die van nature een lage voedselproductie en een relatief lage visbezetting kennen. De regelmatige wegvraat van vis resulteert in dergelijke plassen in een zeer lage visbezetting en het nagenoeg verdwijnen van grotere, slakjes etende vissen. Zie hier ook het probleem van de plas bij Kalenberg.

Om zwemmersjeuk in het komende seizoen te voorkomen is het noodzakelijk om de hoeveelheid poelslakken in de plas drastisch terug te brengen. Dit kan door vissen uit te zetten die de slakken eten. Te denken valt aan blankvoorn, ruisvoorn, zeelt en karper. Om te voorkomen dat deze vissen weer een prooi worden van de aalscholvers moeten het grotere exemplaren zijn (35-40 centimeter). De voorkeur gaat uit naar grotere zeelt en karper. Een goede inschatting van de benodigde hoeveelheid is belangrijk om te voorkomen dat de helderheid van het water wordt aangetast. Op advies van de OVB heeft de gemeente daarom besloten in maart a.s. 150 kg karper en 100 kg zeelt in de plas uit te zetten.

En nu maar hopen, dat de zwemliefhebbers de komende zomer zonder problemen van de plas gebruik zullen kunnen maken.

Bouwverordening gemeente Geldermalsen

De gemeenteraad heeft in haar vergadering van 28 januari 2003 de bouwverordening gemeente Geldermalsen vastgesteld. Dit naar aanleiding van de achtste serie wijzigingen van de Modelbouwverordening 1992. Deze wijzigingen zijn onder andere noodzakelijk in verband met de wijziging van de Woningwet en het Bouwbesluit per 1 januari 2003. De bouwverordening bevat onder meer bepalingen van administratieve aard, stedenbouwkundige voorschriften en bepalingen omtrent de sloop- en gebruiksvergunning.

De inwerkingtreding van de bouwverordening is bepaald op 28 januari 2003.

U kunt de bouwverordening inzien bij de vakbalie Bouwen en Wonen van het gemeentehuis.

Geldermalsen, 6 februari 2003.

Vrijstelling bestemmingsplan Tricht 2000 (Kerkstraat 25 te Tricht)
* Bekendmaking : artikel 18 van het geldende bestemmingsplan Tricht 2000.

* Ter inzage : aanvraag bouwvergunning met bijbehorende stukken.
* Inzagetermijn : 4 weken, met ingang van de dag volgend op de datum van deze publicatie.

* Toelichting : het college van burgemeester en wethouders heeft het voornemen om vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan Tricht 2000 aan: J.H. de Greef, Kerkstraat 25 te Tricht, om het oprichten van een overkapping, mogelijk te maken (artikel 6.4.4. bebouwde oppervlakte);

* Zienswijzen : door een ieder, gedurende de inzagetermijn, schriftelijk in te brengen bij het college van burgemeester en wethouders.

* Inlichtingen : vakbalie bouwen en wonen, tel. 0345-586686.
* Datum publicatie : 6 februari 2003.
1. P.J. Witvliet, Regentessestraat 12 te Geldermalsen, oprichten tuinhuisje (28 januari 2003);
2. H. van Eck, Mauritsstraat 21 te Geldermalsen, vergroten woning (28 januari 2003);
3. C. Kerkhof, Bulkstraat 47 te Deil, gedeeltelijk slopen schuur (29 januari 2003);
4. C. Kerkhof, Bulkstraat 47 te Deil, veranderen/vergroten schuur (29 januari 2003);
5. A.M.B. Nout, Tielerweg 33a te Geldermalsen, slopen woning (29 januari 2003);
6. A.M.B. Nout, Tielerweg 33a te Geldermalsen, vernieuwen woning (29 januari 2003);
7. M.A.A. van Dijk, Blauwe Huis 17 te Beesd, vergroten woning (31 8. J. van Leeuwen, Middenstraat (naast nummer 2) te Beesd, oprichten woning met garage (31 januari 2003);
9. C. Gordijn, Dorpsdijk 52 te Rumpt, vernieuwen berging (27 januari
* Datum publicatie: 6 februari 2003
1. Fam. van den Berg, C. van Holthestraat 2 te Meteren, oprichten tuinhuisje (6 februari 2003);
2. Mts. van Herwaarden, Huigenstraat 47 te Acquoy, oprichten paardenfokkerij en loopruimte (6 februari 2003);
* Datum publicatie: 6 februari 2003.
Kapvergunning
Ter inzage: de volgende verleende kapvergunning: 1. Gemeente Geldermalsen, voor het kappen van 1Fagus sylvatica (beuk) op de begraafplaats aan de Lingedijk te Buurmalsen (6 februari 2003);
* Datum publicatie: 6 februari 2003