Persbericht

Eerste advies uitgebracht door Overlegorgaan Biologische Regelgeving (OBR):

Nitriet nog drie jaar nodig voor bereiding biologisch vleeswaar

Het OBR vindt dat biologisch vleeswaar in principe zonder het conserveringsmiddel nitriet geproduceerd moet worden, maar ziet dat een overgangsperiode van drie jaar noodzakelijk is. In deze periode moeten verwerkers en supermarkten hun transport- en bereidingsproces aanpassen zodat voedselveiligheid zonder synthetische toevoegingen gewaarborgd kan worden.

Op verzoek van de Nederlandse supermarkten heeft het OBR een advies uitgebracht over het gebruik van nitriet in biologische vleeswaren. Vorig jaar juli, nog voor de oprichting van het OBR, heeft het bestuur van Biologica hierover al een "Nee, tenzij" standpunt ingenomen. Nee, waar het gaat om het gebruik van nitriet ten behoeve van kleur en smaak. Tenzij, als de voedselveiligheid zonder toevoeging van nitriet nog niet kan worden gegarandeerd.

Vervolgens heeft TNO-Voeding in opdracht van Biologica en het Ministerie van LNV onderzoek gedaan naar de noodzaak van nitriet als conserveringsmiddel in vleeswaren. Hier kwam uit dat het microbiële besmettingsrisico van vleeswaren ook uitgesloten kan worden met lactaten - een natuurlijk conserveringsmiddel - in combinatie met een aangepast transport- en bereidingsproces.

Het gebruik van nitriet in biologische vleeswaren is op dit moment in Nederland verboden. Tot nu toe werd biologisch vleeswaar op kleine schaal zonder nitriet geproduceerd en kon de voedselveiligheid door o.a. het bereidingsproces gewaarborgd worden. Nu de supermarkten biologisch vleeswaar gaan verkopen, blijkt dat het grootschalige bereidingsproces nog niet geschikt is om biologisch vleeswaar zonder nitriet te produceren. Volgens o.a. Albert Heijn en Dumeco, die momenteel investeren in de introductie van biologisch varkensvlees, is voor aanpassing van deze processen een periode van drie jaar noodzakelijk. Zonder de productie van biologisch vleeswaar komt de zogenaamde 'vierkantsverwaarding' (gebruik van het hele varken) onder druk te staan en wordt het prijsverschil met gangbaar geproduceerd vlees te groot.

In de Europese Verordening 2092/91 worden geen uitspraken gedaan over nitriet als hulpstof bij de verwerking van biologisch vlees. Om die reden hebben enkele Europese landen - waaronder Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië - het gebruik van nitriet in biologisch vleeswaar privaatrechtelijk mogelijk kunnen maken. Geïmporteerde biologische vleeswaren in de Nederlandse supermarkten kunnen derhalve nitriet bevatten. Het imago van biologische producten als zijnde 'zonder synthetische toevoeging' wordt daarmee bedreigd. Ook staat het de vermarkting van Nederlands biologisch varkensvlees in de weg.

Tegen deze achtergrond heeft het OBR geadviseerd om nitriet de komende drie jaar toe te laten bij de bereiding van biologische vleeswaren. Binnenkort zal de Europese Verordening op het punt van nitriet aangepast worden. Het OBR heeft het Ministerie van LNV verzocht om in Brussel te lobbyen voor een totaalverbod van nitriet in biologische vleeswaren. (Ook Brussel zal in dat geval vrijwel zeker een overgangstermijn hanteren.) De onderzoeks-resultaten van TNO-Voeding kunnen hierbij als argument gebruikt worden.
* Standpunt OBR: zie bijlage

* Meer info: Joost Guijt, tel: 030-2339986 of Annelijn Steenbruggen, tel: 030-2339982
Biologica
Postbus 12048
3501 AA Utrecht

Tel. 030-2339970
Fax. 030-2304423