Hoogervorst: 'Rapport Rekenkamer leidt hopelijk tot doorbraak'

Overheid frustreert energiebesparing in kassen door tegenstrijdig beleid

Donderdag 6 februari 2003 - Wat glastuinders aan de ene kant bereiken met investeringen in energiebesparing, doet de overheid aan de andere kant teniet. De cijfers van de Rekenkamer leiden hopelijk tot een doorbraak om de grote besparing die mogelijk is ook daadwerkelijk te halen. Dit zegt Frans Hoogervorst, voorzitter van de vakgroep LTO Glastuinbouw in een reactie op het rapport dat de Algemene Rekenkamer vandaag presenteerde.

Hoogervorst rekent erop dat de conclusies van de Rekenkamer als breekijzer fungeren om de overheid aan te zetten tot een samenhangend en consequent beleid. De Rekenkamer meldt dat aanschaf van klimaatcomputers, warmtebuffers, energieschermen en andere energiebesparende voorzieningen niet leidt tot een efficiënter energiegebruik in de glastuinbouw. Fiscale stimulansen waren dus weinig effectief, stelt de Rekenkamer, die de overheid hiervoor kapittelt. Hoogervorst trekt de conclusie door: Hetzelfde geldt dus voor geld dat tuinders investeerden, een veelvoud van het fiscale voordeel. Het moet afgelopen zijn met tegenstrijdig beleid waardoor het effect van energiebesparing verdampt.

Hoogervorst ziet de investeringen toch niet als weggegooid geld en pleit ervoor de fiscale stimulans te handhaven. Uit het rapport van de Rekenkamer blijkt dat het fiscale voordeel de meeste tuinders aanzette tot aanschaf van energiebesparende voorzieningen. Het leidt onmiskenbaar tot een lager energiegebruik. Echter, een lagere productie beïnvloedt ook de efficiency. Sinds eind jaren negentig telen tuinders minder op kilos, maar op kwaliteit en smaak. Om desondanks ons besparingsdoel per eenheid product te halen, moet het negatieve effect van de liberalisering van energiemarkten ongedaan worden gemaakt en is haast geboden met vervanging van oude kassen door nieuwe, aldus Hoogervorst.

De Rekenkamer adviseert meer inzet te plegen op herstructurering van de glastuinbouw vanwege de voordelen van nieuwe glasopstanden en mogelijkheden voor het gebruik van restwarmte. Mede om die reden lanceerde LTO Nederland daartoe al in 1995 een plan voor grootschalige herstructurering. Ellenlange procedures voor ruimtelijke ordening en een inconsistente overheid frustreren tot op de dag van vandaag een snelle doorbraak. Bovendien frustreert de liberalisering van de energiemarkten onder meer het gebruik van de energiezuinige restwarmte en warmtekrachtkoppeling.

Ondanks de belemmeringen daalden voor de hele bedrijfstak het primair brandstofverbruik en de CO2-emissie; de glastuinbouw realiseerde in 2001 een energie-efficiency van 52 procent ten opzichte van 1980. Voor 2010 geldt de doelstelling van 35 procent energie-efficiency. Met de Stichting Innovatie Glastuinbouw werkt LTO tevens aan het ambitieuze plan in 2020 de kas als energiebron te gebruiken.

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO Nederland)