Ieke van den Burg: "Ordinaire Brits-Duitse koehandel"

6 februari 2003
"Een ordinaire koehandel tussen Londen en Berlijn", vindt PvdA Europarlementariër Ieke van den Burg van de coalitie die het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben gevormd tegen de overnamerichtlijn van Eurocommissaris Bolkestein.
Londen en Berlijn hebben onderling afgesproken dat ze elkaar steunen om zo twee belangrijke en controversiële wetgevingsvoorstellen van de Europese Commissie te blokkeren.

Duitsland steunt de Britse eisen voor afzwakking van de richtlijn over uitzendwerk en in ruil daarvoor steunt het Verenigd Koninkrijk plotseling het Duitse verzet tegen de overnamerichtlijn.

"Dergelijke afspraken ondermijnen zowel de positie van het Europees Parlement als medewetgever, als de positie van de Europese Commissie als initiatiefnemer in de Europese Unie. De discussie wordt niet meer op inhoudelijke argumenten aangegaan, maar doormiddel van handjeklap in achterkamertjes geregeld", aldus Van den Burg.

Volgens de PvdA Europarlementariër hebben uitzendwerk en overnames inhoudelijk niks met elkaar te maken en zij vindt de Brits-Duitse afspraken dan ook "ronduit belachelijk".

Ieke van den Burg is nauw betrokken bij beide discussies als rapporteur voor het Europees Parlement over de uitzendrichtlijn en co-rapporteur over de overnamerichtlijn.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons kantoor in Brussel 00 32 (0)2 284 53 94, e-mail ivandenburg@europarl.eu.int of www.ivandenburg.nl