Utrecht, 6 februari 2003

Eerste reactie Pax Christi en Cordaid op briefing Powell

Pax Christi en Cordaid roepen de Nederlandse regering op:


· Eventuele tegenwerking van de zijde van Saddam Hoessein ondubbelzinnig te veroordelen.


· Er in het gesprek met minister Powell aanstaande vrijdag op aan te dringen de weg van de VN te blijven volgen; dit betekent dat een tweede resolutie nodig is gesteund door alle permanente leden.


· Alle vreedzame opties te benutten alvorens over te gaan op een militaire interventie.


· VN-Mensenrechtenrapporteurs naar Irak te sturen.

· Bij Irak toegang afdwingen voor de vele humanitaire organisaties die nu geen toegang krijgen tot centraal Irak.


· De veiligheidsrisico's voor de Nederlandse militairen in Afghanistan die acties tegen Irak met zich meebrengen, mee te nemen in haar overwegingen.

Saddam Hussein moet de VN resoluties naleven. De centrale vraag is niet of Saddam Hoessein van harte meewerkt aan de wapeninspecties maar of Irak zonder oorlog ontwapend kan worden. Dat is naar het oordeel van Pax Christi en Cordaid mogelijk. Oorlog in Irak is nog altijd niet vanzelfsprekend en onvermijdelijk. Verhoging van de internationale druk is noodzakelijk om met assertieve inspecties en gerichte sancties het militaire gevaar van Irak te neutraliseren en Saddam Hoessein aan de ketting te leggen. Zolang alle vreedzame middelen niet zijn uitgeput is, vanwege de humanitaire kosten en politieke risicos, een oorlog nauwelijks te rechtvaardigen (zie www.passievoorvrede.nl).

Powell presenteerde in zijn briefing voor de VN een reeks van veelal indirecte bewijzen die naar het oordeel van Pax Christi en Cordaid de noodzaak van ontwapening van Irak onderstreept. De indicaties in de briefing van Powell dragen bij aan de effectiviteit waarmee de wapeninspecties moeten worden voortgezet. Het is overigens belangwekkend dat UNMOVIC in een eerste reactie niet overtuigd is van het bewijsmateriaal van Powell. Nader onderzoek is dus noodzakelijk.

Het is naar het oordeel van Pax Christi en Cordaid van belang dat de VS de weg van de VN blijft volgen. De briefing voor de VN is in dat opzicht een belangrijk signaal. Pax Christi en Cordaid zijn van oordeel dat expliciete autorisatie van een onverhoopte oorlog door middel van een VN-resolutie noodzakelijk is. Unilateraal optreden buiten de VN om is een gevaarlijk precedent dat het internationaal recht en de geloofwaardigheid van de VN in gevaar brengt.

Powell wees in zijn briefing op de slechte mensenrechtensituatie in Irak. De internationale gemeenschap dient naast wapeninspecties dan ook mensenrechteninspecties af te dwingen. De internationale gemeenschap verliest zijn geloofwaardigheid als het geen onmiddelijke toegang tot Irak afdwingt voor VN- mensenrechtenrapporteur, ondersteund door VN-waarnemers.