Recht en Wet
email

Voorstel wijziging Algemene wet gelijke behandeling aan Kamer gestuurd

Op 28 januari 2003 stuurde de regering het wetsvoorstel 28 770, voor wijziging van de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb), naar de Tweede Kamer. In verband met de Europese richtlijn over gelijke behandeling, de zgn. rasrichtlijn (2000/43/EG) moet Nederland voor 19 juli 2003 zijn wetgeving aanpassen aan de Europese regelgeving.

Het wetsvoorstel brengt enkele nieuwe begrippen in de gelijke-behandelingswetgeving. Zo wordt intimidatie onder de definitie van verboden onderscheid gebracht. Ook de opdracht om onderscheid toe te passen wordt verboden. Daarnaast wordt een bescherming tegen victimisatie opgenomen, wat inhoudt dat het verboden wordt om personen te benadelen wegens het feit dat zij een beroep op de Awgb hebben gedaan. Ten slotte wordt de bewijslast verschoven van degene zich gediscrimineerd acht naar degene die het onderscheid heeft toegepast. De klager moet daarvoor wel feiten aanvoeren die een op vermoeden van discriminatie wijzen.

De tekst van het wetsvoorstel, van de memorie van toelichting en van het advies van de Raad van State en het nader rapport van de regering staan hier op lbr.nl.

Het LBR bestudeert het wetsvoorstel en zal aan de Kamer een commentaar toesturen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mr D.C. Houtzager (houtzager@lbr.nl) of mr N. Bochhah (bochhah@lbr.nl), juridisch beleidsadviseurs, tel. 010-2010201.