De provincie Overijssel en het Openbaar Ministerie hebben een handhavingarrangement ondertekend. Hiermee wordt de handhavingsamenwerking met het Openbaar Ministerie geïntensiveerd. Ook kan de kwaliteit van het toezicht en de handhaving op het gebied van veiligheid en milieu verder verbeterd. Overijssel is de eerste provincie die een dergelijke overeenkomst met het Openbaar Ministerie afsluit.

In het handhavingarrangement staan concrete (procedurele) afspraken over de in te zetten capaciteit, het aantal handhavinginspanningen, de snelheid en wijze van afdoening. De handhaving richt zich op grote bedrijven waarvoor de provincie bevoegd gezag is en in 2003 ook vuurwerkbedrijven en -evenementen.

Blijdschap
Overijssels gedeputeerde Nap sprak haar blijdschap uit over de overeenkomst met het Openbaar Ministerie. ? Met de binnenkort aan te stellen buitengewoon opsporingsambtenaren krijgt de provincie extra bevoegdheden om in samenwerking met de politie de milieuhandhaving verder te verbeteren.?

Het Openbaar Ministerie zal zaken die door de provincie worden aangebracht zo spoedig mogelijk in de vorm van een rechtszitting of een schikking afhandelen.

Het opstellen en ondertekenen van het arrangement betekent echter niet dat er bevoegdheden van de ene naar de andere instantie worden overgedragen. Noch houdt de overeenkomst in dat er taken bij de politie worden weggehaald. Iedere partij blijft volledig bevoegd en verantwoordelijk voor haar eigen (wettelijke) taken.

Het handhavingarrangement heeft een looptijd van een jaar. Elk jaar wordt er een nieuwe overeenkomst gesloten, waarin zonodig aangepaste afspraken en nieuwe prioriteiten afgesproken kunnen worden.

Bron: Bonnie van der Meer, 038 - 425 14 16


© 06-02-2003 Provincie Overijssel