Daarom heeft de provincie het initiatief genomen tot het ontwikkelen van een plan voor de polder Mastenbroek. Dit gebeurde samen met de gemeenten kampen, Zwartewaterland en Zwolle en het waterschap Groot Salland. Ook de Vereniging Polderbelangen Mastenbroek en GLTO werkten eraan mee.Er is een plan uit voortgekomen dat het karakter van de polder versterkt, maar ontwikkelingen ook op slot zet.
Openheid naar de burger was daarbij heel belangrijk. Vooral bij agrariërs was het wantrouwen groot. Van belang was dat verschillende groepen hebben geparticipeerd in het ontwikkelen van een visie. Ook zijn er scenariospelen uitgevoerd, waarbij de verschillende standpunten goed in beeld kwamen.
In de visie komen allerlei maatregelen aan bod, die de landbouw perspectief bieden. Bouwen en uitbreiden worden beperkt. Bij de aanleg van groene randen is er rekening gehouden met de strakke verkaveling.
?Het plan spreekt mij persoonlijk erg aan?, aldus Velsink. ?Ik ben erg
enthousiast over het ontwerp. Een landschap zo strak als Mondriaan is
hier zeker op zijn plek. Een gezellige Jan Steen kan beter voor Twente
worden bewaard.?
Velsink is de openheid van de polder gaan waarderen. ?Het is heel
karakteristiek en toch zo dicht bij huis. Ik zou het mooi vinden als
het voorstel voor randbeplanting (vijf rijen bomen met gras)
gerealiseerd zou worden. Daar gaat kracht vanuit.?
?Polder Mastenbroek was zeker een nuttig project. De samenwerking met mensen uit het gebied heb ik als zeer positief ervaren. De open communicatie maakte het plan beter. Nu moet het plan zijn uitwerking krijgen in diverse gemeentelijke plannen.?
Reportage: Rust en Ruimte in Mastenbroek
Stemwijzer Overijssel
Interview met gedeputeerde Nap
Commissaris van de Koningin Jansen bezoekt Almelo
Gedeputeerde Jansen geeft startsein voor campagne ?Nederland leeft met
water?
© 06-02-2003 Provincie Overijssel