Actueel

Rechterlijke macht pakt beveiliging gerechtsgebouwen aan
Bron: Raad voor de rechtspraak 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 6-02-2003

De Raad voor de rechtspraak onderzoekt de mogelijkheid voor invoering van een nieuwe, landelijke standaard voor beveiliging van gerechtsgebouwen. Het plaatsen van detectiepoortjes bij ingangen waar verdachten worden aangeleverd, kan daarvan deel uitmaken. Dat is de uitkomst van een overleg van de Raad met de gerechtspresidenten, dat gisteren plaatsvond in Utrecht. Aanleiding voor het overleg zijn twee incidenten waarbij vorige week woensdag in Arnhem en Assen verdachten in de zittingszaal over wapens bleken te beschikken.

Tijdens het overleg is geconstateerd dat er sprake is van achterstallig onderhoud op het gebied van fysieke beveiliging van gerechtsgebouwen. De Raad voor de rechtspraak, eindverantwoordelijk voor het beheer van de gerechten, zal een inventarisatie maken van de beveiligingsvoorzieningen bij alle gerechtsgebouwen. Onderzocht wordt of op basis van de eisen zoals die voorheen door het ministerie van Justitie zijn geformuleerd, een geactualiseerd
basisvoorzieningenniveau kan worden vastgesteld. Vervolgens moet worden beoordeeld hoe hieruit een standaard kan worden ontwikkeld.

Niet uitgesloten is dat in de toekomst detectiepoortjes geplaatst worden bij achteringangen van de gerechtsgebouwen. De Raad voor de rechtspraak benadrukt wel dat de verantwoordelijkheid voor een `schone', wapenvrije aflevering van de gedetineerde bij de minister van Justitie berust.

Op lokaal niveau zullen de gerechten in overleg treden met andere partijen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid in en om de gerechtsgebouwen, zoals het ministerie van Justitie, het Openbaar Ministerie en de politie. De gerechtsbesturen willen duidelijkheid krijgen over ieders verantwoordelijkheid voor de veiligheid en expliciete afspraken maken over te nemen maatregelen. Bestaande procedures zullen opnieuw bekeken worden en waar nodig worden bijgesteld.

Tijdens het overleg is ook de positie van de parketpolitie besproken. De gerechtsbesturen zullen dit onderwerp onder de aandacht brengen van de zogenoemde beheersdriehoek (overleg tussen burgemeester, hoofdofficier en commissaris van politie).