---

Nieuwbouw Zeehavenbuurt gaat door

Vincent Brinkhof
Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag ingestemd met het plegen van nieuwbouw in het deel van de Zeehavenbuurt ten oosten van de Schoenerstraat. De gemeente zal na instemming in de gemeenteraad meewerken aan de planontwikkeling van woningcorporatie Woondrecht.

Dit houdt in dat de bestaande woningen worden gesloopt en de randvoorwaarden voor de nieuwbouw worden gesteld. Daarnaast zal de gemeente de verouderde openbare ruimte herinrichten, zoals dat in de Zeehavenbuurt-West is gebeurd.

Woondrecht wilde aanvankelijk alleen in de Zeehavenbuurt-West nieuwbouw plegen. Voor de woningen in de Zeehavenbuurt-Oost stond renovatie op het programma. In overleg met de bewoners zijn de eerdere plannen gewijzigd en heeft Woondrecht aan de gemeente haar voornemens voor nieuwbouw voorgelegd.

Het gaat om vervanging van woningen in de Fregatstraat, Loggerstraat, Kofstraat, Schokkerstraat en een gedeelte van de Kotterstraat (tussen de Schoenerstraat en de Schokkerstraat). De nieuwbouw voorziet in modern en betaalbaar wooncomfort in de sociale sector voor de huidige groep bewoners. Behalve op eengezinswoningen richt de planvorming zich ook op het realiseren van een klein aantal seniorenwoningen, omdat daar gezien de leeftijdsopbouw van de bewoners eveneens behoefte aan is.

Vooruitlopend op de planontwikkeling van Woondrecht en de politieke besluitvorming heeft de gemeente reeds vanaf de afgelopen zomer een aantal woningen aan de Fregatstraat en Kotterstraat gesloopt. Dit was nodig omdat de leegstaande panden aanleiding gaven tot vandalisme en brandstichting.

In de loop van dit jaar komt het ontwerp voor de woningen en voor de openbare ruimte van de tekentafels. De bewoners van de Zeehavenbuurt-Oost worden bij de planontwikkeling betrokken via een speciale bewonerscommissie.