Persbericht
Eerste ondertekening intentieverklaring Sociaal Beleid
Leefbaarheid en integratie vragen om extra inzet in Zuidoost-Brabant
Provincie, SRE en de gemeenten uit Zuid-Oost Brabant maken op 6 februari afspraken om de leefbaarheid in de regio te vergroten. Namens de provincie ondertekenen gedeputeerden L. Van Nistelrooij en R. Augusteijn de eerste intentieverklaring, vanuit de SRE zullen mw H. Houben-Sipman en de heer A. Jacobs dit namens de gemeenten in Zuidoost Brabant doen. Op basis van een lijst met prioriteiten gaat ieder binnen zijn eigen mogelijkheden aan de slag. De provincie heeft de partijen voor het maken van afspraken bij elkaar gebracht. Dit gebeurt in alle vier de Brabantse regio's: Zuidoost-, Noordoost-, Midden- en West-Brabant. In Zuidoost-Brabant hebben leefbaarheid, wonen & zorg en maatschappelijke integratie de meeste aandacht.
De provincie Noord-Brabant gaat in haar beleid uit van het vinden van een evenwicht tussen ruimtelijke, economische en sociale afwegingen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het evenwicht van de investeringen in de sociale kwaliteit van Brabant nog niet gevonden is. Daarom heeft de provincie samen met gemeenten en haar steunfuncties per regio een serie afspraken gemaakt om de sociale kwaliteit daar te versterken. De afspraken gelden voor 2003-2007, inhoudelijke verfijning voor 2004 en verder kan plaatsvinden na de statenverkiezingen van 11 maart as. Daarnaast investeert de provincie in versterking van het vrijwilligerswerk, de multiculturele samenleving, de breedtesport en opvoedingsondersteuning. In totaal gaat het in 2003 provinciebreed om een impuls van E 2.533.687. De steunfuncties gaan een substantieel deel van hun capaciteit hiervoor inzetten.
Ook is onlangs ca. E1,5 miljoen euro geïnvesteerd in de leefbaarheid van kleine kernen. Deze investering is bedoeld om functievermenging van gemeenschapshuizen met bijvoorbeeld zorg- en/of cultuurvoorzieningen mogelijk te maken. Een goed voorbeeld hiervan is te vinden in Vessem, gemeente Eersel: de nieuwbouw van D'n Boogerd (vervangende nieuwbouw van basisschool Lambertus, integratie peuterspeelzaal, vergroting gymzaal, combinatie met gemeenschapshuis en plannen voor integreren van zorgvoorzieningen) waarvoor de provincie E 50.000,- stimuleringssubsidie heeft gegeven.
Tevens wordt in het kader van de revitalisering van het platteland een inventarisatie gedaan naar dorpsontwikkelingsplannen en fors geïnvesteerd in leefbaarheid van De Peel. Ook de leefbaarheid in de grote steden wordt niet vergeten. Zo is bijvoorbeeld in het kader van het vrijwilligerswerk in Helmond voor E 28.000,- subsidie gegeven aan de stichting vrijwilligerscentrale voor het project vrijwillig uit- en thuiszorg om eenzame ouderen weer mee te laten meedoen aan de samenleving.
Al met al gaat het sociaal beleid om meer samenwereking en inzet van zowel provincie als gemeenten.
De gemeenten en de SRE
De gemeenten zijn primair verantwoordelijk voor het algemene welzijns- en woonbeleid en voor de indicatiestelling in het kader van AWBZ- en WVG-beleid. Vanuit die optiek zijn zij regisseur voor de lokale samenhang tussen welzijn, wonen en zorg en dragen zij ook zorg voor de interne coördinatie tussen de verschillende relevante beleidsvelden. De gemeenten investeren daarin met de nodige (ambtelijke) menskracht en gemeentelijke middelen en maken vrijwilligerswerk en mantelzorg door haar burgers mogelijk.
Het SRE stelt zich vooral op als partner van de provincie, ondersteunt gemeenten bij de uitvoering van de afspraken en maakt zich samen met de provincie op landelijk niveau sterk voor financiële compensatie om de vermaatschappelijking van de zorg een impuls te geven.
De provincie
De Provincie geeft invulling aan de afspraken door o.a.:
voorwaarden te scheppen voor het realiseren van nieuwe (kleinschalige) vormen van wooneenheden in woonwijken, die structureel bestemd zijn voor mensen die intensieve zorg behoeven. Deze woningen worden niet tot de reguliere woningvoorraad gerekend.
zorg te dragen voor interne coördinatie en afstemming tussen volkshuis-vesting, ruimtelijke ordening, welzijn en zorg.
initiatief te nemen voor overleg met het Zorgkantoor, SRE/gemeenten om een adequate en regiodekkende ondersteuningsstructuur voor mantelzorgers, zelfhulpgroepen en vrijwilligers in de zorg tot stand te brengen.
beschikbare fondsen in te zetten om de gewenste ontwikkelingen in de regio te stimuleren. Onderzoekt in dit kader samen met het SRE de mogelijkheid om tot één regionaal subsidieloket te komen, dat gemeenten actief op de mogelijkheden wijst en ondersteuning biedt bij aanvragen.
de mogelijkheid te onderzoeken voor het ontwikkelen van een Brabantse Leefbaarheidmonitor c.q. instrumenten om de sociale kwaliteit van de samenleving te meten en te volgen.
De ondertekening vindt op 6 februari plaats van 14.30 - 15.30 u. in de B&W kamer van de gemeente Helmond, in 't Cour, Koningennewal 4.