Voedingscentrum
Wat voor broodbeleg is het beste voor kinderen? 4 februari

Uit onderzoek naar de inhoud van het ontbijt- en lunchgedrag van kinderen, blijkt dat zij een voorkeur hebben voor zoet beleg, met name hagelslag, vlokken en chocoladepasta. Vaak wordt gedacht dat zoet beleg niet goed is. Beleg hoeft echter beslist niet alleen maar hartig te zijn!

Het Voedingscentrum adviseert voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar per dag een half tot een heel plakje kaas en een half tot een heel plakje vleeswaar. Dat komt neer op één tot twee hartig belegde boterhammen. Minder vette soorten kaas (20+ en 30+) en magere vleeswaren hebben daarbij de voorkeur. Dit is voldoende om alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Méér boterhammen met kaas en vleeswaren zijn niet nodig. Bovendien leveren ze vaak nogal wat vet.

Voor de resterende boterhammen zijn fruit en groente zoals plakjes banaan, tomaat, komkommer of groentespread een prima keus. Bij het zoete beleg kan beleg met en zonder vet worden afgewisseld. Zoet beleg zonder vet zijn vruchtenhagel, jam, appelstroop en honing. Chocoladehagelslag en -vlokken bevatten wel vet: chocoladepasta zelfs vrij veel. Dat geldt ook voor pindakaas en kokosbrood.