3 februari 2003
In het Strategisch Akkoord is afgesproken de regelzucht en bureaucratie bij de overheid terug te dringen en de kwaliteit van de uitvoering centraal te stellen. Concreet betekent dit een taakstelling van 5 %. Om in de periode tot eind 2005 de realisatie van de kwantitatieve taakstelling en de kwalitatieve maatregelen te kunnen monitoren, is de huidige stand van zaken in een nulmeting in kaart gebracht.
Rapportage aan de Tweede Kamer der Staten Generaal
Aanleiding voor dit rapport is de afspraak uit het Strategisch Akkoord over het terugdringen van de regelzucht en bureaucratie binnen het overheidsapparaat en het centraal stellen van de kwaliteit van de uitvoering. In dat kader is o.a. een gedifferentieerde volumekorting op het departementale personeel afgesproken. Concreet betekent dit, dat er sprake is van een gedifferentieerde taakstelling van gemiddeld 5% (variërend van 3 tot 7 procent).
Besloten is de taakstelling te monitoren. Aan het eind van 2005 dient binnen de rijksdienst de voorziene volumetaakstelling te zijn gehaald en dient tevens aangetoond te kunnen worden, dat de in samenhang daarmee genomen maatregelen geleid hebben tot in zijn algemeenheid een verbetering van de kwaliteit van de rijksdienst. Uit de rapportage blijkt dat de taakstelling per 2005 gehaald wordt en met maatregelen conform regeerakkoord is belegd.
Voor het monitoren van de maatregelen op het gebied van verbetering van de kwaliteit van de rijksdienst, sluit de aanpak aan bij het in het SA gehanteerde uitgangspunt dat een verbetering van de kwaliteit van de rijksdienst bereikt wordt door maatregelen te treffen op het gebied van deregulering, verbetering van de bedrijfsvoering, het wegnemen van overlap en het bevorderen van een resultaat gerichte uitvoering.
Om in de periode tot einde 2005 de realisatie van de kwantitatieve taakstelling en de kwalitatieve maatregelen te kunnen monitoren, is het zaak de huidige stand van zaken in kaart te brengen.
Het personeelsvolume van de departementen in 2005
Bijlage 1 van het rapport geeft per departement een overzicht van de grondslag voor de volumetaakstelling, de omvang van de volumetaakstelling en het na te streven daadwerkelijke volume voor de aankomende drie jaar. De in de tabel opgenomen getallen hebben betrekking op het zogenoemde focusgebied, waarmee wordt aangeduid die organisatieonderdelen van de Rijksdienst waarop de volumetaakstelling betrekking heeft. In het SA is immers besloten een aantal onderdelen van departementen van de taakstelling uit te sluiten. De monitoring heeft alleen betrekking op dit focusgebied.
De grondslag van de taakstelling
Voor het bepalen van het streefvolume is het gewenst de grondslag voor de volumetaakstelling te bepalen (zie bijlage 1a). De basis voor deze grondslag wordt gevormd door de feitelijke bezetting van het focusgebied op 31 juli 2002, vermeerderd met reeds door de Ministerraad goedgekeurde beleidsintensiveringen en de vacatures.
De omvang van de taakstelling
Omdat in het SA meer dan de helft van het ambtenarenapparaat uitgezonderd is van de volumetaakstelling, zal de taakstelling ca. 2000 fte. bedragen. Daarnaast is de taakstelling opgedeeld in een efficiencytaakstelling en een volumetaakstelling. De efficiencykorting geen onderwerp van monitoring. Deze cijfers zijn dan ook niet opgenomen in het bijgeleverde rapport. Bij rapportages over de realisatie komen de cijfers van de efficiencytaakstelling (voor zover ingevuld door volume) uiteraard wel terug in de overzichten. Ook zal bij deze rapportages rekening worden gehouden met de door de Ministerraad goedgekeurde in- en extensiveringen.
De fasering van de taakstelling
Bij Augustusbrief is de fasering van de realisatie van de volumetaakstelling vastgesteld op 50% te realiseren in 2003, 75% te realiseren in 2004 en 100% te realiseren in 2005. Bijna alle departementen geven aan dat deze fasering om verschillende redenen niet of moeilijk te realiseren is. Wel geven zij aan de totale taakstelling in 2005 gerealiseerd te hebben. Enkele departementen hebben een alternatieve fasering aangedragen. Deze zijn ook opgenomen in het rapport. Financieel is de taakstelling al ingeboekt. De departementen zullen zelf oplossingen zoeken om de nog aanwezige fte. te financieren.
De te nemen maatregelen
De maatregelen die de departementen nemen zijn in lijn met de doelstelling uit het SA en in te delen in de categorieën ontbureaucratisering, verbetering van de bedrijfsvoering, het wegnemen van overlap en het bevorderen van de resultaatgerichte uitvoering. Daarnaast hebben enkele departementen ook aanvullende maatregelen getroffen.
De resultaten van de maatregelen
De departementen verschillen onderling nog sterk in de concrete benoeming van maatregelen en de inschatting van de te verwachten resultaten daaruit.
Een deel van de departementen heeft een indicatie gegeven over de te verwachten volumevermindering per categorie maatregel. Het is echter moeilijk om bij deze cijfers een onderscheid te maken tussen realisatie van de volumetaakstelling of realisatie van de efficiencytaakstelling. Daar waar dit onderscheid niet te maken was, is de totale volumevermindering opgenomen.
De uiteindelijke opbrengst van de volumetaakstelling die gemiddeld 5% bedraagt, is 1976 fte. in 2005. Dit komt overeen met circa ¤ 100 miljoen.
© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties - 8 februari 2003