Februari 2003: maand van het Binnenmilieu

Februari 2003: maand van het Binnenmilieu De gemeente Heeze-Leende heeft de maand februari uitgeroepen tot de maand van het binnenmilieu. Tijdens deze maand kunt u in het gemeentehuis een expositie over dit thema bezichtigen en kunt u regelmatig informatieve artikelen lezen op deze website.

Het uitroepen van februari tot maand van het binnenmilieu is onder andere naar aanleiding van de gezondheidspeiling die gehouden is onder 18-65 jarigen. De resultaten hiervan zijn vorig jaar maandelijks gepubliceerd in weekblad 'Parel van brabant' op de gemeentepagina en op deze website.

Binnenmilieu en gezondheid
Het binnenmilieu wil niets anders zeggen dan de lucht binnenshuis. Veel mensen denken dat het binnenmilieu gezonder is dan het buitenmilieu. Het tegendeel is echter waar! Door allerlei oorzaken kan de lucht in huis verontreinigd zijn met stoffen die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Mensen die leven in een ongezond binnenklimaat kunnen vaker last hebben van allergieën, irritaties van neus- en keelslijmvlies, sufheid en hoofdpijn.

Men brengt in Nederland ongeveer 90% van de tijd binnenshuis door, waarvan 70% in eigen huis. De kwaliteit van de lucht in huis is dus belangrijk. Zowel de buitenlucht, de bouw van de woning en de ventilatiegewoontes van de bewoners hebben invloed op deze kwaliteit. Kleine veranderingen kunnen vaak de kwaliteit van de binnenlucht al gunstig beïnvloeden

Er gebeurt in huis van alles waardoor de lucht ongezonder wordt, zoals onze eigen ademhaling, koken, roken, wassen, knutselen etc. Als deze ongezonde lucht niet vervangen wordt door schone, frisse lucht dan kun je makkelijk last krijgen van hoofdpijn, keelpijn, sufheid en neusverkoudheid. Bovendien kunnen astma en andere allergieën door een slecht binnenmilieu ontstaan of verergeren.

Gezonde, frisse lucht in huis ontstaat door te ventileren en te luchten. Ventileren doe je door altijd een raam en tussendeur op een kier te zetten, een klepraam of rooster te openen of de mechanische ventilatie te gebruiken. Daarnaast moeten alle woonvertrekken elke dag gelucht worden door een raam of buitendeur gedurende 20 minuten minimaal 8 cm. open te zetten. Dit moet ook gebeuren na het douchen en het koken.

Waardoor ontstaat een verontreinigd binnenmilieu? Mensen, huisdieren en planten produceren vocht. Ook bij het koken, drogen van de was, schoonmaken, douchen en afwassen komt vocht vrij. Een gezin van 4 personen produceert gemiddeld 12 liter vocht per dag. Wanneer dit vocht onvoldoende wordt afgevoerd kunnen op den duur vochtproblemen ontstaan. Ook is vochtige lucht in huis niet goed voor uw gezondheid. Huisstofmijten en schimmels voelen zich namelijk uitstekend thuis in een vochtige en warme ruimte. Zij produceren stoffen (allergenen) die astmatische klachten kunnen verergeren. Daarnaast kunnen in huis schadelijke stoffen ontstaan door roken, koken op gasfornuizen, keukengeisers zonder afvoer, allesbranders en openhaarden en huisdieren. Verder moet u oppassen met het gebruik van doe-het-zelf materialen, bestrijdingsmiddelen, schoonmaakmiddelen e.d.

Wat kunt u doen?
Het is belangrijk dat er voldoende verse lucht binnenstroomt. In een huis met veel kieren en spleten stroomt automatisch verse lucht naar binnen. In een goed geïsoleerd huis gebeurt dat niet vanzelf en moet de bewoner bewust ventileren. Door te ventileren wordt vochtige en verontreinigde binnenlucht naar buiten afgevoerd en kan verse en droge lucht naar binnen stromen. Naast ventileren is het ook belangrijk om de woning dagelijks te luchten. Door goed te ventileren en te luchten kunt u veel problemen voorkomen.

Ventileren en luchten
Ventileren zorgt voor een continue beperkte luchtverversing en dient eigenlijk de hele dag te gebeuren. U kunt dit doen door ventilatieroosters altijd open te laten staan. Een andere mogelijkheid is om, als u thuis bent, twee (kiep)-raampjes op een kier tegenover elkaar open te zetten. Daarnaast kunt u binnendeuren en mechanische ventilatievoorzieningen gebruiken om te ventileren. Luchten wil zeggen dat u een raam meer dan 8 cm. (handbreedte) openzet. Dagelijks luchten van alle woonvertrekken gedurende minimaal 20 minuten is voldoende. Het beste kunt u dit doen tijdens huishoudelijk werk en s avonds voordat u naar bed gaat. Vergeet tijdens het luchten niet om de thermostaat op 15 ºC te zetten. Verder is het belangrijk om extra te luchten als er veel mensen in een ruimte aanwezig zijn en bij activiteiten waarbij veel vocht of stof vrijkomt, zoals koken, was drogen, douchen, stofzuigen, roken en doe-het-zelven.

Meer informatie?
Voor vragen en klachten met betrekking tot de relatie gezondheid en milieukunde kunt u terecht bij de GGD Zuidoost-Brabant, afdeling Infectieziekten en Milieu: tel. 0492-584892.