Kans van water op straat verkleint van eens in de drie naar eens in de tien jaar
Toekomstige wateroverlast in Ede Centrum wordt aangepakt

Op maandag 3 februari 2003 is het eerste element van een ondergrondse kelder geplaatst onder de Molenstraat in Ede Centrum. Deze kelder vangt in periodes van hevige regenval overtollig regenwater op dat niet in korte tijd door het riool wordt afgevoerd. Hierdoor komt het rioolwater niet op straat te staan. Door de aanleg van deze kelder verwacht de gemeente Ede dat de (statistische) kans dat er nog water op straat komt te staan, vermindert van ongeveer eens in de drie jaar naar ongeveer eens in de tien jaar.

Centrum laag gelegen
In een deel van het centrum van Ede, zoals op en rond de Markt, staan de straten na een hevige regenbui onder water omdat het centrum lager gelegen is ten opzichte van de omgeving. Als de riolering op de hoger gelegen wijk in het oosten het regenwater niet kan afvoeren vanwege de grote hoeveelheid water, stroomt regenwater via de straten naar het lager gelegen centrum. Daarbij komt dat de spoorlijn Ede Amersfoort weer wat hoger ligt dan de markt, waardoor het regenwater via de straat niet verder kan afstromen.

Ondergrondse kelder
In de ondergrondse kelder kan circa 1300 m3 water worden opgevangen. Als de hevige regenbui overgewaaid is, wordt het water langzaam afgevoerd naar het riool. Omdat het regenwater vermengd is met het vuile afvalwater, wordt de kelder daarna leeg gepompt en schoongespoeld. In Ede Centrum zijn al twee van dergelijke kelders geplaatst namelijk een kleinere (600 m3) bij de Achterdoelen in de zomer van 2000 en een grotere (2000 m3) bij het Maanderplein in het najaar van 2002.

Werkzaamheden
Vlak voor de oostzijde van de spoorwegovergang wordt onder het wegdek van de Molenstraat de bergingskelder gebouwd. Het wegdek is op die plek verwijderd en er is een groot gat gegraven van circa 4 meter diep. Daarin worden geprefabriceerde betonelementen geplaatst zodat er een grote L-vormige kelder ontstaat. Als deze klaar is, wordt de kelder aangesloten op de riolering. Het gat boven de kelder wordt opgevuld met zand en daarna wordt het wegdek er weer op aangebracht. Het werk wordt uitgevoerd door twee bedrijven. Romein Beton uit Dodewaard bouwt de kelder en Dura Vermeer uit Almere doet het grond- en rioleringswerk.

Planning
Volgens planning kan het doorgaande verkeer op donderdag 27 februari weer gebruik maken van een versmalde Molenstraat. De werkzaamheden zijn geheel gereed op 22 maart, dan zijn beide rijbanen weer open voor alle verkeer. De planning is wel afhankelijk van de weersomstandigheden. Als er een vorstperiode intreedt, lopen de werkzaamheden uit.