03-02-2003

Van Watertorenoverleg naar één plattelandstem

Vandaag presenteert E,TIL het eindrapport van de intentieverklaring in het Polfermolencentrum, Plenkertstraat 50 te Valkenburg aan de Geul. De intentieverklaring werd tijdens het Watertorenoverleg op 3 september jl. ondertekend door de gemeenten Beek, Meerssen, Nuth, Schinnen en Valkenburg aan de Geul. De gemeente Eijsden ondertekende vervolgens deze verklaring op 1 oktober 2002. Aansluitend aan de persconferentie van 13.30 uur volgt het programma.

Sterke plattelandstem
E,TIL onderzocht op welke wijze en met welke intensiteit door de zes gemeenten de samenwerking kan worden gerealiseerd. De opdracht aan E,TIL werd medio oktober 2002 verstrekt. Maak een korte analyse over de samenwerkingsmogelijkheden voor plattelandsbeleid tussen de gemeenten Beek, Eijsden, Meerssen, Nuth, Schinnen en Valkenburg aan de Geul. Hieronder valt milieuoverlast op het platteland; recreatie en toerisme; agrarisch beleid; handhaving in het buitengebied; natuurbeleid en plattelandsontwikkeling versus stedelijke ontwikkeling. Onderzoek daarin de veronderstelde meerwaarde van een dergelijke samenwerking. Geef in het uitwerken de intensiteit van de samenwerking aan en hoe dit georganiseerd kan worden. Op basis van deze onderzoeken draagt een doeltreffend plattelandsoverleg bij aan het oplossen van de plattelandsproblematiek. Het verhogen van de expertise leidt ook tot het aanboren van subsidiebronnen. Voor de stedelijke gemeenten vormt men een sterke samenwerkingspartner. Het aanbieden van de expertise van de plattelandsproblematiek biedt hierin onder andere mogelijkheden. Zeker voor de stedelijke gemeenten met plattelandskernen. De samenwerkende gemeenten kunnen tot een sterke plattelandslobby komen. De kracht van deze plattelandstem neemt toe door het aantal plattelandsgemeenten dat zich wil aansluiten. De aanbeveling om tot deze sterke plattelandstem te komen, willen de zes gemeenten bestuurlijk verder oppakken.

Alle dertien voor één beleid
Het rapport van E,TIL maakt een duidelijk onderscheid tussen samenwerking op het terrein van plattelandsbeleid en andere terreinen. Samenwerking op het terrein van plattelandsbeleid kan de 13 plattelandsgemeenten in Zuid-Limburg verenigen in één plattelandsstem. Dit zal deze gemeenten binden en sterker maken. De uitkomst van het rapport beperkt zich tot de inhoudelijke samenwerking op plattelandsbeleid. Andere vormen van samenwerking vallen buiten dit voorgestelde samenwerkingverband op plattelandsbeleid. Het wegnemen van onderling concurrentiedenken zijn belangrijke punten voor de toekomst om de gemeenten sterker met elkaar te binden.

Kritisch rapport
Het rapport leverde een kritische analyse op die door E,TIL helder werd omgeschreven. Door deze duidelijkheid ontstaat voor de deelnemers een realistisch toekomstperspectief. E,TIL geeft de randvoorwaarden aan om tot een succesvolle samenwerking te komen. Duidelijkheid en vertrouwen vormt de basis. Afspraken vastleggen op papier en starten met hetzelfde ambitieniveau. Bereidheid om geld en capaciteit ter beschikking te stellen. Er zijn veel overeenkomsten die de zes gemeenten met elkaar verbindt en die ook de overige plattelandsgemeenten met elkaar bindt. In dit samenwerkingsproces kunnen de deelnemende gemeenten werken aan de inhoud om tot een gezamenlijke toekomstvisie te komen. De inhoud bepaalt het plattelandsbeleid. Een plattelandsbeleid waarin de plattelandsgemeenten tot een stem komen die de provincie en de stedelijke gemeenten graag willen horen.

Programma
De dagvoorzitter is ir. De Lang, directeur van het organisatieadviesbureau de Lang. Professor dr. Kasper van het onderzoeksbureau E,TIL en een vertegenwoordiger van de zes gemeenten zullen tijdens de persconferentie de vragen van de pers beantwoorden. Diverse politici, bestuurs- en organisatiedeskundigen zullen hun medewerking aan het programma verlenen. Als sprekers zullen professor dr. Kasper en professor dr. Korsten optreden. Professor dr. Korsten is hoogleraar bestuurskunde aan de Open Universiteit Nederland. De locatie voor het programma is het Polfermolencentrum in Valkenburg aan de Geul.

13.30 - 14.00 uur persconferentie

14.00 14.15 uur ontvangst met koffie

14.15 15.15 uur inleidingen

15.15 15.45 uur pauze

15.45 16.30 uur forumdiscussie