PERS-INFORMATIE
(presse02/034/06.16)

"Pongoland" een nieuwe toeristische attractie:
De Leipziger Zoo ontwikkelt zich tot een recreatiepark van superlatieven

De Leipziger Zoo is in 1878 door caféhouder Ernst Pinkert opgericht. Deze ondernemer probeerde hiermee tot leer en vermaak reclame te maken voor zijn uitspanning. Sinds enkele jaren heeft de Leipziger Zoo zich tot een belangrijke toeristische attractie ontwikkeld. De Leipziger Zoo is niet alleen één van de oudste en wat diersoorten betreft één van de meest gevarieerde dierentuinen ter wereld, maar kan ook met recht de dierentuin der superlatieven genoemd worden. Met name het gedeelte van de apen Pongoland is een nieuwe toeristische attractie met het grootste aantal mensapen ter wereld. De Lippenbeerravijn herbergt het grootste aantal lippenberen van Europa.

Op een oppervlakte van 22,5 ha kunnen de bezoekers bijna 1.000 verschillende diersoorten ontdekken waarvan meer dan 40 soorten door uitsterven bedreigd zijn. Sinds de oprichting ven de dierentuin werden 2300 leeuwen in Leipzig geboren. De lieveling van de bezoekers is echter de kleine Voi Nam, de eerste olifantenbaby sinds 1936.

Sinds 2000 is de Leipziger Zoo een totaal andere weg ingeslagen. Met het innovatieconcept: Zoo van de Toekomst verbindt men soortgerichte dierverzorging met publieksevenementen. Hierdoor staat Leipzig aan de top van de beste dierentuinen ter wereld. Weidse savannen, schaduwrijke boomgroepen en groots opgezette waterpartijen wisselen de hekken en heggen af. Ook is het goed verpozen in het Zuid-Amerikaanse restaurant Hacienda Las Casas, een in de oorspronkelijke classicistische stijl gerestaureerd café-restaurant.

Het dierenpark wordt in de komende jaren voor 90 miljoen in vijf themawerelden veranderd. Daarvan zijn de leeuwensavanne Makasi Simba, de Lippenberenravijn en Pongoland al klaar. In Pongoland leven de gorilla's, bonobo's, orang-oetangs en chimpansees op drie hectaren vrije ruimte. Deze mensapen waren in 2001 met 1,2 miljoen bezoekers een echte publiekstrekker. In een jeep met een safarisimulator kan men een echte Afrikaanse safari beleven.

In 2003 viert de Leipziger Zoo haar 125-jarige jubileum met de opening in april van de 1.000 vierkante meter grote Tiger-Taiga en op 9 Juni 2003, de verjaardag van de dierentuin, staan feestelijke verrassingen op het programma.

Voor informatie:
Leipzig Tourist Service e.V.
Richard-Wagner-Straße 1, D - 04109 Leipzig
Tel. +49 (0)341 7104-260/265 Fax: +49 (0)341 7104-276 E-mail: info@lts-leipzig.de Internet: www.leipzig.de

---- --
Omvang: 1.151 tekens Verantwoordelijk:
143 woorden Andreas Schmidt

20 regels (Pers- und publiciteit)
tel.: +49 (0)341 7104-310 fax: +49 (0)341 7104-301 e-mail: Presse@LTS-Leipzig.de

PERS-INFORMATIE
(presse02/036/06.17)

BELANTIS - een uniek pretpark -
open vanaf 5 april 2003 in Leipzig
Egyptische piramide nu al wereldnieuws
Ten zuiden van Leipzig verrijst in een waterlandschap van het voormalige bruinkoolgebied één van 's werelds uniekste pretparken BELANTIS. Het pretpark dat op 5 April 2003 open gaat, is het eerste pretpark in de nieuwe Duitse deelstaten en het vierde grootste pretpark van Duitsland.

Eén van de grootste attracties - en uniek in de wereld - is een reusachtige waterbaanstellage die zich bevindt in de 35 meter hoge piramide van het Land van de farao's. In dit technische hoogstandje, dat bestaat uit 20.000 onderdelen, wordt ca. 3,5 kubieke meter water in het buizenstelsel en waterwegsysteem van de piramide gepompt. Naast Egypte ( Land van de pharao's) zijn vertegenwoordigd Griekenland (Egeïsche Zee met boottochten), Italië (o.a. met kabelbaan), Engeland (met burcht en achtbaan), Spanje (bodega en scheeps-schommel) en Duitsland (historische stad met markt en traditionele spelen.) Belantis dat goed bereikbaar is (vanaf 2004 direct aan de snelweg 38) wodrt voorzienvan moderne horeca-uitspanningen en ruime speelplaatsen. Daarnaast maken liveshows een bezoek aan het pretpark extra aantrekkelijk.

Voor meer informatie over BELANTIS: Leipzig Tourist Service e.V. (tel. +49 341 7104-260) bzw. im Internet: www.BELANTIS.de.

---- --
Omvang: 7.091 tekens Verantwoordelijk:
986 woorden Andreas Schmidt

124 regels (Pers en publiciteit)
Tel.: +49 (0)341 7104-310 Fax: +49 (0)341 7104-301 e-mail: Presse@LTS-Leipzig.de
download: Tekst + Fotos: www.leipzig.de (Tourist Service-Presseportal-News)

PERS-INFORMATIE
(presse02/045/10.02)

Leipzig: centrum der reformatie en vredige revolutie

In Leipzig vond Luthers Dispuut plaats, hier werkte J. S. Bach 27 jaar en begon de Duitse eenheid

Martin Luther en het Leipziger Dispuut
Christendom en kerk zijn in Leipzig wezenlijke factoren van het sociale leven. Reeds in de 15e en 16e eeuw was Leipzig voor het geestelijke en economische leven in Saksen van grote betekenis. Martin Luther bezocht zeven maal de stad.

De reden voor zijn bezoek aan Leipzig was de deelname aan het Leipziger Dispuut dat in de zomer van 1519 in de voormalige Pleißenburg - op de plaats van het huidige Nieuwe Stadhuis - plaatsvond. Aanleiding voor het dispuut was dat christenen aflaten kochten van de Leipziger dominicaan Johann Tetzel in plaats van God berouw te tonen. Met behulp van de 95 stellingen daagde hij de professor in de theologie, Johann Eck.uit voor een wetenschappelijk dispuut over de aflaat. De Leipziger theologische faculteit verzette zich hier aanvankelijk tegen. Hertog Georg van Saksen gaf echter tegen de wil van de universiteit toestemming voor het dispuut. Op 29 juni 1519 hield Luther in de Pleißenburg een preek die door de Leipziger drukker Wolfgang Stöckel in vliegende vaart gedrukt werd.

Na de dood van Hertog Georg werd tijdens een preek, gehouden op het pinksterfeest in 1539, de reformatie in Leipzig ingevoerd. Op 12 augustus 1545 wijdde Luther de oude dominicanenkloosterkerk St. Pauli in als evangelische universiteitskerk. Door het openbare dispuut en de talrijke in Leipzig gedrukte geschriften drong het tot de mensen door dat men aan het begin stond van een nieuwe tijd: die van de vrije mens.

Op een gedenksteen in de Hainstraße is aangegeven waar destijds het Haus zum Birnbaum van drukker Melchior Lotter - die o.a. Luthers 95 stellingen en het belangrijke Preek over de aflaat en de genade heeft gedrukt - gestaan heeft. In zijn huis logeerde Martin Luther en Philipp Melanchthon tijdens de Dispuutdagen.

Voor Leipzig was de voortgang en de stabilisering van de reformatie van grote betekenis want Leipzig was inmiddels een beroemde uitgevers- en boekenstad van waaruit Luthers geschriften en talrijke evangelische gezangenbundels in hoge oplage verspreid werden. Alleen al bij Melchior Lotter verschenen tussen 1517 en 1520 meer dan 40 drukwerken over de reformatie. Voor de Nikolaikerk werd in 1521 een laatgotische kansel gemaakt, de Luther-kansel. Ofschoon de reformator nooit op deze kansel gestaan heeft, werd hier wel in zijn geest gepredikt.

De betekenis van de Thomaskerk - De invloed van Luther en Bach De nauwste betrekking tot Luther heeft de Thomaskerk. Op 27 juni 1519 begon hier het Leipziger Dispuut met een kerkdienst met het Thomanerkoor onder leiding van cantor Georg Rhaw. Tijdens de pinksterpreek in de Thomaskerk op 25 mei 1539, werd door Martin Luther de reformatie in Leipzig ingevoerd. In de kerk werd een bronzen gedenkplaat aangebracht ter herinnering aan deze belangrijke gebeurtenis. De kerk is sinds de reformatie weinig veranderd. Aan het eind van de 19e eeuw werd in de zuidmuur kleurrijke glas-in-lood ramen aangebracht. Op één van de ramen staat Martin Luther afgebeeld. Op een ander raam staat de Thomascantor Johann Sebastian Bach die door zijn werken een grote bijdrage leverde aan de protestantse kerkmuziek. Bach werkte 27 jaar in Leipzig en schreef hier zijn belangrijkste werken. Zijn graf bevindt zich in het altaarruim van de Thomaskerk. Ook nu nog worden iedere vrijdag (18 uur) en zaterdag (15 uur) in de Thomaskerk de motetten en cantaten van Bach uitgevoerd.

Leipzig en de Vredige Revolutie
Geheel in de geest van Luther kwam ook nu vanuit Leipzig in 1989 het signaal dat er een nieuwe tijd aan zou breken. Toen op 9 oktober 1989 meer dan 70.000 Leipzigers op de ringweg protesteerde tegen het SED-regime (Sozialistische Einheitspartei Deutschland) en veranderingen eisten, brak de dam. Die maandag was het voor de 8.000 man politie, die oog in oog stonden met gewone Leipziger burgers met brandende kaarsen in de hand, onmogelijk deze massale, vredige demonstratie neer te slaan.

In de maanden die daarop volgden probeerde de SED tevergeefs de mensen van de straat te houden. Maar dat had geen enkele zin want de burgers trokken na het traditionele vredesgebed van dominee Führer in de Nikolaikerk eerst met teinduizenden en later met honderdduizenden over de ringweg om de binnenstad en lieten zich niet meer met cosmetische veranderingen tevreden stellen. Niemand van de eerste gelovigen die in 1982 in de Nikolaikerk voor het vredesgebed bijeenkwamen, had kunnen denken dat deze bijeenkomsten het begin van een revolutie zouden zijn. Door hun moed, vaste wil en afzien van geweld hebben de maandagsdemonstraties in Leipzig geschiedenis geschreven.

De emotionele beelden van de "Montagsdemos" in de herfst van `89 gingen over de hele wereld. Vastbesloten mensen riepen "Keine Gewalt" en "Wir sind das Volk." Zij eisten democratische grondrechten in een gepantserde samenleving. Leipzig - het stiefkind van de DDR-staat - heeft met vredige middelen haar stem teruggevonden en heeft hiermee de grondsteen voor de Duitse eenheid gelegd.

Reformatie en vredige revolutie - sporen in Leipzig In geen andere stad kan men dit belangrijke moment in de geschiedenis intensiever beleven dan in Leipzig. Met de Nikolaikerk - waarin dominee Führer nog steeds bezielende preken houdt - het museum Runden Ecke (tentoonstelling buitengewone objecten in de voormalige vertrekken van de staatsveiligheidsdienst) en het Zeitgeschichtlichem Forum Leipzig (vaste tentoonstelling van de geschiedenis van het verzet tegen de dictatuur) beschikt Leipzig over unieke en authentieke getuigenissen van de geschiedenis. Wie de Leipziger van binnenuit kent, weet dat de open mentaliteit van de bewoners de grondsteen heeft gelegd voor de maatschappelijke veranderingen. In Leipzig kan men de geschiedenis niet slechts in het halfdonker bekijken maar vooral aan de lijve ondervinden en zien wat er van de grote ideeën en daden is terechtgekomen.

Onder het titel: Das unbekannte Leipzig - Vielfalt der Konfessionen, worden speciale stadswandelingen aangeboden. De wandelingen voeren door het centrum langs betekenisvolle plaatsen van het geloof en langs heilige instellingen in de omgeving. Al wandelend langs deze sporen van vroegere kloosters, kapellen en kerken komt het dagelijkse leven van nonnen en monniken uit die tijd tot leven.

Tijdens de rondleiding: Der Herbst `89 in Leipzig, worden de deelnemers vertrouwd gemaakt met brandhaarden van de toenmalige geschiedenis. De tocht volgt de sporen van de honderdduizenden demonstranten die in de herfst van `89 maandag na maandag voor een rechtvaardige maatschappij en vrije meningsuiting op de Leipziger Ring demonstreerden. De rondleidingen kunnen geboekt worden bij Leipzig Erleben GmbH, tel.: +49-341-7104 230.

Informatie en brochures over Leipzig:
Leipzig Tourist Service e.V., Richard-Wagner-Straße 11, D - 04109 Leipzig tel.: +49 (0)341 7104-260 fax: +49 (0)341 7104-276 e-mail: Info@LTS-Leipzig.de www.leipzig.de

---- --