PraktijkRapport 22
Auteurs: M.C. van der Haven, B.A. Slaghuis
Bij de verwerking van rauwe koemelk tot boerenkaas en andere
zuivelproducten is het erg belangrijk dat er niet teveel schadelijke
bacteriën aanwezig zijn. Vooral ziekteverwekkende bacteriën zijn niet
gewenst. Daarom zijn in opdracht van het Ministerie van LNV door
Omni-Kaas u.a. samen met Praktijkonderzoek Veehouderij en in overleg
met de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en het Centraal Orgaan voor
Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) hygiëneprotocollen
opgesteld, die gebruikt kunnen worden bij de melkwinning en
-verwerking op de boerderij. Deze protocollen zijn bedoeld voor
gebruik binnen de melkveesector. Doel bij het gebruik van deze
protocollen is de omstandigheden bij de melkwinning en -verwerking
zodanig te beïnvloeden dat besmetting en/of groei van deze voor de
mens schadelijke bacteriën zoveel mogelijk beperkt wordt.
Het gebruik van de hygiëneprotocollen is voor mensen die werkzaam zijn voor boerenkaasbereiders, boerderijzuivelaars en melkveehouders.
Wilt u het hele praktijkrapport lezen? Dat kan. Bestel
praktijkrapport 22 hier voor de prijs van EUR 17.50 of lees
het praktijkrapport in PraktijkNet.
Rundvee praktijkrapport 22: Hygiëneprotocollen voor pathogenen in
boerderijzuivel - 2003 - 19 pagina's
Oudste praktijkrapport Vorige praktijkrapport Overzicht alle
praktijkrapporten
Zie ook:
Speenreiniging bij automatisch melken
Variatie in kiemgetal van boerderijmelk
Sturing melkureumgehalte op dierniveau via de voeding
Boerenkaas gaat digitaal
Kiemgetal nog steeds erg variabel
---
© Praktijkonderzoek Veehouderij - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt:
03-02-2003 09:09.