Hygiëneprotocollen voor pathogenen in boerderijzuivel

PraktijkRapport 22

Auteurs: M.C. van der Haven, B.A. Slaghuis

Bij de verwerking van rauwe koemelk tot boerenkaas en andere zuivelproducten is het erg belangrijk dat er niet teveel schadelijke bacteriën aanwezig zijn. Vooral ziekteverwekkende bacteriën zijn niet gewenst. Daarom zijn in opdracht van het Ministerie van LNV door Omni-Kaas u.a. samen met Praktijkonderzoek Veehouderij en in overleg met de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) hygiëneprotocollen opgesteld, die gebruikt kunnen worden bij de melkwinning en
-verwerking op de boerderij. Deze protocollen zijn bedoeld voor gebruik binnen de melkveesector. Doel bij het gebruik van deze protocollen is de omstandigheden bij de melkwinning en -verwerking zodanig te beïnvloeden dat besmetting en/of groei van deze voor de mens schadelijke bacteriën zoveel mogelijk beperkt wordt.

Het gebruik van de hygiëneprotocollen is voor mensen die werkzaam zijn voor boerenkaasbereiders, boerderijzuivelaars en melkveehouders.

Wilt u het hele praktijkrapport lezen? Dat kan. Bestel praktijkrapport&nbsp22 hier voor de prijs van EUR 17.50 of lees het praktijkrapport in PraktijkNet.

Rundvee praktijkrapport 22: Hygiëneprotocollen voor pathogenen in boerderijzuivel - 2003 - 19 pagina's

Oudste praktijkrapport Vorige praktijkrapport Overzicht alle praktijkrapporten

Zie ook:

Speenreiniging bij automatisch melken
Variatie in kiemgetal van boerderijmelk
Sturing melkureumgehalte op dierniveau via de voeding Boerenkaas gaat digitaal
Kiemgetal nog steeds erg variabel

---

© Praktijkonderzoek Veehouderij - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 03-02-2003 09:09.