EnergieNed

Aanbeveling aan kabinetsinformateur Donner: Europa-toets nodig voor alle nieuwe Nederlandse wet- en regelgeving

Alle nieuwe Nederlandse wet- en regelgeving moet voortaan worden getoetst op Europese aspecten en internationale dimensies. Deze 'Europa-toets' moet niet alleen uitwijzen of de regelgeving aansluit bij de Europese wetgeving en beleidslijnen, maar ook leiden tot meer gelijke uitgangsposities van bedrijven in de diverse landen én passen bij de situatie in de direct omliggende landen. Daarbij dienen ook de effecten onderzocht te worden op het Nederlandse ondernemingsklimaat en de concurrentiepositie van de verschillende branches. EnergieNed, de Federatie van Energiebedrijven in Nederland, doet deze aanbeveling aan kabinetsinformateur Donner met het oog op de vorming van een nieuw kabinet en een nieuw regeerakkoord.

De "Europa-toets" zou voor alle internationaal opererende branches in Nederland kunnen gelden. Met de "Europa-toets" kan het nieuwe kabinet ook een antwoord geven op de groeiende kritiek uit diverse vitale maatschappelijke sectoren dat het Nederlandse overheidsbeleid te ver af staat van de situatie elders in de Europese Unie.

Internationale concurrentie
In lijn met Europese afspraken wordt de energiemarkt in Nederland geliberaliseerd. De grote industrie en het midden- en kleinbedrijf hebben inmiddels keuzevrijheid van energieleverancier. De markt voor groene energie is volledig geliberaliseerd vooruitlopend op de vrijmaking van de volledige energiemarkt voor alle consumenten. Liberalisering van de energiemarkt in de EU leidt ook tot concurrentie op het internationale vlak. Dat maakt het noodzakelijk dat de regelgeving in Nederland in de pas loopt met wat in andere landen van de Europese Unie gangbaar is. Een Europa?toets draagt daaraan bij, niet alleen voor de energiebranche maar ook voor alle internationaal opererende branches die met vergelijkbare problemen kampen.

Nederlandse energiebedrijven nu in het nadeel
De ongelijke regelgeving in landen van de EU werkt nu in het nadeel van de energiebedrijven in Nederland. Het gaat daarbij om regelgeving op het terrein van milieu, fiscale maatregelen, mededinging, toegang tot transportsystemen en deelmarkten en scheiding van functies van energiebedrijven. Daardoor kunnen zij moeilijk concurreren met buitenlandse energiebedrijven, hetgeen bijvoorbeeld op dit moment ten koste gaat van instandhouding en uitbreiding van de noodzakelijke productiecapaciteit. Dat kan de voorzieningszekerheid van de energievoorziening op termijn ondergraven. Daarom dient in Nederland bijvoorbeeld voor alle brandstoffen eenzelfde investeringsklimaat te gaan gelden als in de andere Europese landen, zonder concurrentieverstoring en met een gelijke waardering van milieu. Dit is de basisvoorwaarde om de voorzieningszekerheid op langere termijn veilig te kunnen stellen. Nederland wordt op termijn anders te zeer afhankelijk van import.

Allereerst streven naar één energiemarkt met omringende landen EnergieNed acht het wenselijk en noodzakelijk dat het kabinet streeft naar harmonisatie van de regelgeving in Nederland met de regelgeving in de ons omringende landen opdat er zo spoedig mogelijk één transparante markt voor zowel gas als elektriciteit ontstaat zonder handelsbeperkingen of ?belemmeringen. Het is noodzakelijk dat het kabinet in EU-verband bewerkstelligt dat met spoed bestaande transportcongesties, te beginnen in de direct omliggende landen, opgeheven worden.

Privatiseringsdiscussie uitstellen tot na volledige liberalisering In de brief aan de kabinetsinformateur dringt EnergieNed er ook op aan dat het nieuwe kabinet de politieke impasse over de privatisering van de energiebedrijven doorbreekt. EnergieNed wil dat het nieuwe kabinet een helder beleidskader ontwikkelt voor privatisering van de energiebedrijven, zowel netbedrijven als handels- en leveringsbedrijven. Dit beleidskader moet het de energiebedrijven mogelijk maken te privatiseren nadat de gehele energiemarkt is geliberaliseerd.

De brief kunt u hier downloaden


---

---