Tirupur


Moedermelk in gerechten China EU krijgt gentechvrije regio Patent op dwarrelende genen
Het zal je maar gebeuren als boer dat er zomaar, via de wind, zaden of stuifmeel met een speciaal gen op je erf belanden. Gepatenteerde zaden welteverstaan. Zaden waar jij dus geen rechtmatige eigenaar van bent. Kortom, zaadjes waar jij voor moet betalen. Het lijkt een grap, maar in Canada moest Percy Schmeiser zijn hele koolzaadoogst afstaan aan Amerikas grootste biotechbedrijf Monsanto.

Het verhaal begon in 1996 toen enkele boeren bij Schmeiser uit de omgeving genetisch gemanipuleerd koolzaad kochten bij Monsanto. In een contract moesten zij plechtig beloven geen zaad te zullen weggeven of bewaren. Wie dat toch zou doen, kon een behoorlijke boete van Monsanto tegemoet zien. Monsanto had volgens eigen zeggen behoorlijk geïnvesteerd in de genetisch gemanipuleerde koolzaden. Deze kosten moeten worden terugverdiend. Boeren die hun zaaigoed gebruiken, moeten daar dus extra voor betalen.

Schmeiser zou gebruik hebben gemaakt van de dwarrelende genen die op zijn grond waren terechtgekomen. Dat was volgens Monsanto fout. Schmeiser had moeten weten dat het gen en daarmee dus het koolzaad van het biotechbedrijf afkomstig was. Monsanto heeft echter nooit rekening gehouden met het feit dat ook de wind wel eens wat meeneemt. Immers, het gaat hier om een levend organisme. Een patent op een gen is dan ook een vreemde gewaarwording. Boeren in Canada zullen in elk geval hun hart vasthouden. Zij kunnen in de toekomst gedwongen worden te betalen voor genetisch gemanipuleerd koolzaad, waar ze niet eens wat mee te maken willen hebben.

Moedermelk in gerechten China
PEKING- In de harde strijd met de concurrentie biedt een restaurant in Changsha in het zuiden van China gerechten aan waarin moedermelk is verwerkt. De moedermelk is verwerkt in een visschotel en een gerecht met het vlees van zeeoor, een in China zeer populaire schelp. De eigenaar van het restaurant in Changsha beweert dat de melk die hij gebruikt aan alle eisen van de Chinese warenwet voldoet. De moedermelk zou afkomstig zijn van zes boerinnen. (AFP)

EU krijgt gentechvrije regio
Een regio waar alleen maar biologische producten worden verbouwd? De Oostenrijkse provincie Carintië, de Italiaanse provincie Friuli en Slovenië willen gezamenlijk een gentechvrije regio creëren. De drie landen willen meer hun aandacht vestigen op biologische landbouw. Ze hopen hiermee in Europa een toonaangevende positie in te nemen. Voor Friuli is een gentechvrije zone een randvoorwaarde om een biologische regio te creëren. Carintië wil naast een gentechvrije zone ook een wet aannemen om de commerciële groei van genetische gemodificeerde oogsten en het houden van genetisch gemodificeerde dieren te verbieden. Dat dit idee op weerstand van Brussel kan stuiten, wordt voor lief genomen. Slovenië is ook een grote voorstander van een gentechvrije zone. Het land zal bij toetreding tot de Europese Unie in 2004 aan het initiatief gaan deelnemen. Een biologische regio is mede mogelijk, omdat in alle drie de landen de landbouwstructuur vrijwel hetzelfde is. In het project zal met name aandacht besteed worden aan de productie en promotie van zelfgemaakte specialiteiten van boerderijen uit de regio zoals kazen en ham.