Mongozo quinua nieuw op de markt!
Quinua is een in onze streken onbekend graansoort. Dit gewas wordt op de hoogvlakten van de Andes verbouwd door boeren van de Aymara- en Quechuavolken. Zij brouwen bier van quinua. Mongozo B.V. heeft nu als eerste een commercieel quinuabier op de markt gebracht. Deze in Nederland gevestigde firma laat bieren brouwen waarin produkten uit de Derde Wereld worden gebruikt.
Henrique Kabia is de motor van de Mongozo B.V. Hij kwam in 1993 als politiek vluchteling naar Nederland. Samen met Jan Fleurkens introduceerde hij in 1999 het Mongozo bier.
Traditionele bieren
In Afrika is het traditie dat alleen de vrouwen bier brouwen. Dat deed ook de over-over grootmoeder van Henrique Kabia in de achttiende eeuw. Volgens het prachtige verhaal van Kabia begon die vrouw met het brouwen van palmbier,
De moeder van Henrique Kabia brouwde het palmbier zij leerde haar enige kind en zoon het brouwen. Daarmee brak ze met de traditie dat alleen vrouwen bier brouwen. In Nederland ging Henrique Kabia door en brouwde thuis, hetgeen uiteindelijk leidde tot commercialisatie van zijn bier. De Afrikaanse wilde gist werd bijvoorbeeld vervangen door cultuurgis en Henrique Kabia experimenteerde net zo lang tot zijn recept tot een stabiel bier met een vast alcoholpercentage leidde.
Een bijzonder feit is dat hij met het brouwen en verkopen van zijn bier in Europa ontwikkelingsprojecten steunt in de Derde Wereld. De voor het bier kenmerkende grondstoffen zorgen voor werkgelegenheid en inkomsten.
Mongozo B.V. laat tegenwoordig al haar bieren brouwen bij brouwerij Huyghe in België. Deze bieren zijn Mongozo Palmnut, Mongozo Banana en het nieuwe Mongozo Quinua. Al deze bieren zijn gekoppeld aan projecten in de derde wereld.
Mongozo Palmnut wordt gebrouwen met biologische geteelde palmnoten. In Mongozo Banana worden Max Havelaar bananen verwerkt, zoveel zelfs at ze het duurste ingrediënt vormen. Traditioneel worden deze bieren uit kalebassen gedronken. Deze worden ook door Mongozo B.V. geleverd. Tegenwoordig zijn er ook glazen van Mongozo op de markt. Inmiddels exporteert Mongozo B.V. al naar 17 landen.
Quinua
Mongozo zal in januari op de Maastrichtse BBB-beurs zijn nieuwste bier in ons land presenteren: Mongozo Quinua. De verspreiding gebeurt via de distributiekanalen van de Brouwketel in Den Bosch. Hoofdbestanddeel van dit bier is quinua, een oeroude kultuurgraansoort die wel het moedergraan wordt genoemd. Al 5000 6000 jaar lang is het een belangrijk voedingsmiddel in de Andes waar het tot boven 4000 meter wordt verbouwd. De een tot twee meter hoge plant levert kleine zaadjes op van 1-2 mm grootte.
De Spaanse veroveraars verboden de Inca s om quinua te verbouwen omdat ze dachten dat quinua de inca s kracht en opstandigheid verleende. Hoewel zij de doodstraf op het verbouwen van quinua zetten werd het toch nog in afgelegen gebieden verbouwd waardoor dit gewas er nu nog is. De dorpsbewoners in Bolivia drinken nu nog hun traditionele Quinua bier. Zij noemen het Chica. Dat bereiden ze door de geschrote en gekookte quinua eerst goed te kauwen. De uitgespuugde brei laten ze vergisten. De door het kauwen vrijgekomen enzymen en wilde gisten leveren dan na enkele weken de toverdrank van de Inca s op: Chica. Quinuabier dus.
Tegenwoordig worden er verschillende quinua variëteiten in de Verenigde Staten en ook in Tanzania en Kenia verbouwd. De quinua wordt ook veel in gerechten gebruikt. Mongozo B.V. heeft in verschillende menu s in restaurants aangeleverd.
De quinua die voor Mongozo Quinua wordt gebruikt is afkomstig van ANAPQUI, een nationale organisatie van producenten van quinua in Bolivia. Quinua maakt ongeveer 60 % van het totaal aan grondstoffen uit. Het bier bevat uiteindelijk 5,9 % alcohol. Mongozo Quinua smaakt beslist naar bier, pas in de nasmaak proeft men de niet onprettige- quinua smaak, wat bitterig maar niet overheersend. Er zijn plannen om Mongozo Quinua in Nederland op fust uit te brengen. De eerste lading toverdrank is inmiddels naar Italië geëxporteerd.
Voor meer info:
Mongozo B.V.
Postbus 5129
5800 GC Venray
Tel. 0478-550968
Fax. 0478-550969
E-mail: mongozo @planet.nl