Rechtbank Arnhem



Gijzeling in Paleis van Justitie

Bron: Rechtbank Arnhem

Datum actualiteit: 30-01-2003

Zoals u weet heeft zich gisteren een ernstig incident voor gedaan in het Paleis van Justitie in Arnhem.
Een verdachte van een roofoverval bleek ter zitting van de Meervoudige Kamer in de Groesbeekzaal in het bezit te zijn van een wapen. Hij bedreigde hiermee een medewerker van de parketpolitie die zijn wapen daarop moest afgeven. De rechters hebben, na alarm te hebben geslagen, de zaal weten te verlaten. Evenals de tolk, advocaat en medewerkers van de parketpolitie. Vervolgens is de officier van justitie gegijzeld.
Op dat moment is het noodplan voor het personeel en het gebouw in werking getreden. Daarnaast is een beleidscentrum o.l.v. de hoofdofficier ingericht volgens geldende procedures.

Noodplan personeel en gebouw
Direct na aanvang van de gijzeling is een crisisteam in het gebouw geformeerd. Vanuit het crisisteam zijn de noodzakelijke maatregelen getroffen. De bedrijfshulpverleners (BHV'ers) hebben hun taak zo goed mogelijk opgepakt en het gebouw ontruimd.

Beleidscentrum
In het regiobureau van de politie aan de Broerenstraat is o.l.v. de hoofdofficier een beleidscentrum ingericht. De beslissingen zijn door het beleidscentrum genomen in direct contact met het operationele politieteam.
Het beleidscentrum heeft o.a. beslissingen genomen ten aanzien van het moment van de inzet van het arrestatieteam en het inzetten van een onderhandelaar vanuit de politie.

Tijdens de onderhandelingen viel er in de rechtzaal een schot, waarna direct het arrestatieteam een interventie heeft gepleegd. Hierbij vond een schotenwisseling plaats tussen de gijzelnemer en de leden van het arrestatieteam. Tijdens deze actie liet de gijzelnemer het leven en raakte de officier van justitie ernstig gewond. Of de officier geraakt is door een kogel uit het wapen van de gijzelnemer wordt onderzocht.

Situatie officier van justitie
De officier van justitie ligt op dit moment in het Rijnstate ziekenhuis en de laatste berichten zijn dat hij weliswaar ernstig gewond is maar goed aanspreekbaar.

Onderzoek
De hoofdofficier heeft de rijksrecherche opdracht gegeven een onderzoek in te stellen naar de gebeurtenissen van gistermiddag. Dit onderzoek richt zich mede op de vraag hoe het mogelijk is geweest dat de gijzelnemer gewapend de zittingszaal kon binnenkomen. De Groesbeekzaal is tot nader bericht gesloten.

Veiligheidsmaatregelen in het gebouw
Voorlopig worden gedetineerden bij aankomst in het Paleis door medewerkers van de parketpolitie nogmaals gefouilleerd. In het openbaar gedeelte van het gebouw is een extra beveiliger om het gevoel van veiligheid te vergroten. Daarnaast kan hij vragen van het publiek over de veiligheid beantwoorden.
Het gebeurde is daarnaast uiteraard aanleiding om de gehele beveiligingssituatie van het gebouw nader te bezien.

Slachtofferzorg
Voor de medewerkers bestaat de mogelijkheid, bij voorkeur in groepsgesprekken, onder deskundige leiding met collega's de gebeurtenissen te verwerken. Ook op individuele basis is, indien noodzakelijk, deskundige hulp mogelijk.

Zittingen
Alle zittingen gaan vanaf vandaag gewoon door. Het zittingsrooster is aangepast. Meer informatie staat op de diverse intranetten of bij de infobalie.
Ook voor zittingen die gisteren zijn uitgevallen worden oplossingen gezocht.

Evaluatie
Uiteraard zal een gedegen evaluatie volgen van de totale gang van zaken door alle verantwoordelijken.