Gemeente Utrecht ontvangt eerste certificaat voor veilig dak
Het Ontwikkelingsbedrijf van de gemeente Utrecht is de eerste organisatie in Nederland die een certificaat ontvangt voor het beveiligen van daken. Op 4 februari om 16.00 uur zal wethouder Verhulst op de Bouwbeurs in de Jaarbeurs de veiligheidsverklaring in ontvangst nemen voor de Begijnekade 1a. Op het dak van dit pand, waar nu de circusschool Jopie huist, is onder meer een valbeveiligingsvoorziening aangebracht waaraan de dakwerker zich met een harnasgordel kan vastklikken.
Het idee om de veiligheid van daken te certificeren, is afkomstig van Stichting Veilig Dak. Met het certificaat willen zij aantoonbaar maken dat een dak voldoet aan de huidige wetgeving. De daken van de Begijnekade 1a hebben naast de beveiligingsrail, verstevigde paden, een trap met een valkooi en een voorraad valharnassen gekregen. Daarnaast zijn er, wanneer je het dak opgaat, veiligheidsinstructies te lezen.
De Arbo-wetgeving op dit gebied bestaat uit een hele lijst aan voorwaarden waaraan een dak - hoger dan 2,5 meter - moet voldoen voordat er op mag worden gewerkt. Voorafgaand een 'Risico Inventarisatie en Evaluatie' opstellen en de daarin gestelde maatregelen uitvoeren, is daar één van. Ook persoonlijke beschermingsmiddelen moeten voldoende aanwezig zijn. Bij nieuwbouwpanden is de ontwerper zelfs verplicht veiligheidsvoorzieningen mee te nemen voor de gebruikers van het pand.
Toch blijkt in de praktijk dat er nog onvoldoende aandacht wordt besteed aan veilig werken op daken. Het komt er vaak op neer dat er voor grote onderhoudswerken wel beveiliging wordt aangebracht, maar voor de kleinere werken niet. Vooral de risico's van de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen in de dakbedekking, het valgevaar en het ontbreken van voldoende vluchtwegen worden niet voldoende geïnventariseerd.
Ruim een kwart van alle ongevallen in de bouw heeft te maken met het werken op hoogte. Tijdens een onderzoek van de Arbeidsinspectie in 1998 bleek 83 procent van de projecten onvoldoende beveiligd. Hiervan bleek in 61 procent de situatie zo gevaarlijk dat het werk is stilgelegd. Stichting Veilig Dak wil met het certificaat de naleving van de regels opkrikken. De gemeente Utrecht heeft het initiatief omarmd; ook bij het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) en de Schouwburg zijn de daken aan een 'Risico Inventarisatie en Evaluatie' onderworpen en is de gemeente bezig permanente beveiliging aan te brengen.
Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Netta Hakkenberg, communicatie Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Utrecht, telefoon 030 286 37 83.
Utrecht, 30 januari 2003