Persberichten - 27/01/2003

Agfa implementeert geïntegreerd PACS/RIS-systeem in Nederlandse AMG-ziekenhuizen

Digitale radiologie resulteert in hogere productiviteit en betere zorgverlening aan de patiënt

Mortsel/België, 27 januari 2003 De AntoniusMesosGroup (AMG) ondertekende een principeovereenkomst met Agfa voor de totale digitalisering van de radiologieafdelingen. Tegen het najaar wil de ziekenhuisgroep volledig filmloos werken, door het implementeren van Agfa's IMPAX met een geïntegreerd Radiology Information System (RIS). Dat moet resulteren in een hogere productiviteit en rendement en in een geoptimaliseerde werkstroom. Maar de eerste prioriteit bestaat erin de wachttijden voor de patiënt tot het minimum te herleiden, aldus de woordvoerder van de AMG-ziekenhuisgroep. Alles samen is met het project een bedrag van 3.750.000 euro gemoeid.

AMG telt drie ziekenhuizen: het St.-Antoniusziekenhuis in Nieuwegein en twee Mesos Medical Centers (Mesos Oudenrijn in Utrecht-West en Mesos Overvecht in Utrecht-Noord). Elk ziekenhuis heeft een eigen afdeling radiologie. Mevrouw A.J. Charpentier, Manager Radiologie van het St.-Antoniusziekenhuis vertelt: Tot op vandaag is het logistieke proces ernstig gehinderd door het feit dat radiologie verspreid is over de drie vestigingen. Centraal archiveren via het Picture Archive and Communication System (PACS) zal de logistieke werkstroom veel efficiënter maken. Gedaan met het opsporen van zoekgeraakte onderzoeksresultaten. Een efficiëntere werkstroom zal ook de rendabiliteit verhogen. Voor P.M. van Eijden, Purchase Manager AMG is de positieve kostenbatenanalyse een krachtig argument om radiologie te gaan digitaliseren.

Virtueel één radiologieafdeling Het project start met de implementatie op de drie vestigingsplaatsen van hetzelfde Agfa Radiology Information System (RIS) met spraakherkenning. Vervolgens wordt een verbinding (breedband voor de Mesos-ziekenhuizen) tot stand gebracht tussen AMGs drie radiologieafdelingen en de centrale beeldarchivering (IMPAX). Tot slot zal het RIS geïntegreerd worden met het PACS, waardoor het mogelijk zal worden vanop elk werkstation in de ziekenhuizen onderzoeksresultaten te consulteren. Dr. W.K. Brand, radioloog in het Mesos Medical Center getuigt, Voor artsen en radiologen maakt het in principe niet meer uit waar de beelden gemaakt zijn. Dankzij de integratie van PACS en RIS wordt het hele systeem transparant. Het is onze hoofdbedoeling om van onze bestaande radiologieafdelingen één virtueel departement te maken.

Snellere resultaten kortere wachttijden Het is onze eerste zorg om de wachttijden voor de patiënten tot een minimum te herleiden, vervolgt Dr. W.K. Brand. Dankzij het PACS/RIS-systeem zullen de beelden, en dus de resultaten van het onderzoek sneller beschikbaar zijn. De behandeling kan ook vlugger starten. Bovenop dit PACS/RIS-project willen we ook digitale mammografie implementeren, wat ons zelfs in staat moet stellen de patiënten hiervoor meteen te onderzoeken, zonder afspraak en zonder dat er lange wachttijden ontstaan.

Concurrentiële prijzen
Een stuurgroep binnen AMG werkte voor het PACS/RIS-systeem een gedetailleerde offerteaanvraag uit, een zogenaamd Request For Proposal (RFP). P.M. van Eijden legt uit: Na een eerste preselectie van leveranciers die voldeden aan onze verwachtingen is de integrale kostprijs de factor geweest die de balans heeft doen overslaan in het voordeel van Agfa. Overigens zijn Agfas producten en dienstverlening niet nieuw voor AMG en worden ze er beschouwd als zeer matuur en betrouwbaar, aldus nog Dr. W.K. Brand.

Over AMG
De AntoniusMesosGroep ontstond in maart 2002 uit het samengaan van drie bestaande ziekenhuizen. De groep wil een toonaangevende en innovatieve medische dienstverlening bieden waarbij de zorg voor de patiënt centraal staat. De groep telt 1.113 bedden en heeft 3.900 mensen in dienst, waaronder 227 medische specialisten. Jaarlijks worden in de 3 vestigingen samen zon 195.000 radiologische onderzoeken voorgeschreven en uitgevoerd. Dat stemt overeen met ongeveer 5,1 terabyte aan informatie.

Over Agfa
De Agfa-Gevaert Groep is een van 's werelds toonaangevende bedrijven in beeldvorming. Agfa ontwikkelt, produceert en verkoopt analoge en digitale systemen, in hoofdzaak bestemd voor de grafische industrie, de gezondheidszorg, non-destructive testing, micrografie en cinefilm, en consumer imaging.

Agfa heeft zijn hoofdkwartier in Mortsel / België. De onderneming is actief in 40 landen en heeft 120 agenten doorheen de wereld. Samen hebben zij in 2001 een omzet van 4,911 miljard euro tot stand gebracht. Meer informatie over Agfa en zijn producten vindt u op: www.agfa.com

Provider: Euronext Brussels