Provincie Utrecht

Persbericht

GS intensiveren Veldtoezicht

28-1-2003
GS zetten ruim 180.000 euro in om het toezicht in het buitengebied te verbeteren. Met dit geld kunnen twee professionele veldtoezichthouders gedurende twee jaar worden ingezet. De toezichthouders zullen worden ingezet op de Heuvelrug. Het Overlegorgaan Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug draagt ook bij aan de financiering.

Het toezicht in het buitengebied is onvoldoende, zo constateren terreinbeheerders, en neemt alleen maar af. Tegelijkertijd neemt de recreatiedruk in de natuurgebieden toe en dus ook de overtredingen van de regels. Vanuit het nationale veiligheidsbeleid wordt vooral ingezet op meer toezicht en handhaving in de steden; daardoor is een verschuiving van de criminaliteit naar het buitengebied te verwachten. Door deze ontwikkelingen is er dus juist extra toezicht in het buitengebied nodig om de veiligheid te waarborgen en de natuur te beschermen.
Om dit te stimuleren start de provincie een proef op de Utrechtse Heuvelrug, waarbij extra veldtoezichthouders ingezet zullen worden.

Eerst was het de bedoeling om via de ID-banenregeling ("Melkertbanen") vijf toezichthouders aan te trekken. Door het kabinetsbeleid echter zijn deze banen op de helling komen te staan; daarom is nu gekozen voor een andere opzet. Gedurende twee jaar worden twee ervaren veldtoezichthouders ingezet, die ook daadwerkelijk handhavend kunnen optreden omdat ze opsporingsbevoegdheden hebben. Deze twee veldtoezichthouders treden in dienst bij de Veldpolitie. Zij zullen in het hele gebied van het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug optreden en daarbij de boswachters in dienst van de terreinbeheerders ondersteunen. De terreinbeheerders zijn blij met de extra handhavers. Als na de proefperiode van twee jaar blijkt dat de extra toezichthouders bijdragen aan de veiligheid in het proefgebied, dan wordt gezocht naar mogelijkheden voor structurele voortzetting en inzet in een groter gebied.

Meer informatie: Marja van Buuren, telefoon 030- 258 32 07 of Marja.van.Buuren@provincie-utrecht.nl