Gemeente Den Haag

2003-01-27: Den Haag geeft internationaal gastheerschap vorm


---

De gemeente Den Haag gaat de internationale pers helpen bij het uitvoeren van hun taak door het inrichten van een vast aanspreekpunt. Bij dit punt kunnen journalisten, maar ook (pers) vertegenwoordigers van internationale organisaties en instellingen informatie over de stad krijgen. Daarnaast worden kennismakingsprogrammas en excursies aangeboden. Tevens kunnen zij terecht met allerlei vragen die nuttig zijn bij het uitoefenen van hun werk. Het gaat hierbij om adressen van bijvoorbeeld fotografen, TV-ploegen, persbureaus etc. Het coördinatiepunt is een initiatief van burgemeester Deetman en wethouder Verkerk en komt voort uit het beleidsaccoord 2002-2006. Hierin staat o.a. dat Den Haag zijn positie als internationale stad verder wil versterken.

Het aanspreekpunt wordt vooralsnog ingericht bij de directie Voorlichting en Externe Betrekkingen van de gemeente Den Haag. De voorbereidingen starten deze maand. Na het zomerreces is het centrum in bedrijf. Willem Post, historicus en Amerikadeskundige, is bereid gevonden om deze internationale service mede vorm te gaan geven.

In Amerika wordt het gastheerschap van de belangrijkste steden gebundeld in zogenaamde "Visitors Center". Kerntaken van deze centra zijn: het ontvangen van buitenlandse bezoekers, het opzetten van programmas, het organiseren van gezamenlijke activiteiten, begeleiden bij internationale uitwisselingen en het onderhouden van contacten met de (internationale) media. Het gaat hierbij dan om academici, journalisten, parlementsleden, zakenmensen, diplomaten etc. bezoekers, die vanuit hun professionele- en maatschappelijke achtergrond de stad bezoeken of er (tijdelijk) wonen.

In Den Haag wordt hiermee een begin gemaakt door de internationale media en de persvoorlichters van internationale instellingen en organisaties te faciliteren. Hieraan is grote behoefte vanwege het groeiende aantal buitenlandse instellingen in Den Haag. Daarnaast is Den Haag als regeringstad steeds meer in het (internationale) nieuws.

last update: 27-1-2003 12:21:23 ;pag.: 18316; auteur: 616;cat.: