GAIA

GAIA wil verbod op gebruik wilde dieren in circussen

Onderzoeksrapport wijst uit: Wilde dieren lijden chronisch in onveilige circussen

24 januari 2003

Persbericht

© GAIA

Het is slecht gesteld met het welzijn van wilde dieren in circussen. Het is er dikwijls ook onveilig voor de bezoeker. Bovendien zijn de opvoeringen van wilde dieren in het circus educatief waardeloos. Dat blijkt uit een uitgebreid rapport en een nieuwe video die GAIA vandaag voorstelde op een persconferentie in Brussel. Het rapport werpt ook een blik op het leven achter de schermen van het circus. Vaak wordt gebruik gemaakt van geweldadige trainingsmethoden en onhandelbare dieren worden in obscure omstandigheden gedumpt.

Van 1995 tot 2002 voerde GAIA een grondig onderzoek uit in 18 circussen die in België voorstellingen geven naar de leefomstandigheden en het gedrag van olifanten, leeuwen, tijgers, jaguars, poema's, chimpansees, giraffen, ijsberen, nijlpaarden, neushoorns en andere wilde dieren. De toestand is schrijnend en de problemen structureel van aard. Wilde dieren lijden chronisch in circussen.
In alle bezochte circussen stelden de onderzoekers vast dat de slechte leefomstandigheden in circussen chronische stress en ernstige gedragstoornissen veroorzaken. Daardoor wordt het psychisch welzijn van de wilde dieren ernstig aangetast. Dit leidt tot depressie en apathie bij de dieren. Dat zijn onmiskenbare uitingen van slecht welzijn die ook de dierengezondheid (verminderde weerstand) kunnen schaden.
Professor Erik Van Der Straeten, bioloog, wilde zoogdierenexpert en lid van de Dierentuinencommissie, stelde op de persconferentie: `Wilde dieren in het circus gevangen houden kan absoluut niet. De circussen voldoen niet aan de minimumvoorwaarden om het welzijn van de wilde dieren te garanderen. De enige oplossing hiervoor is het verbieden van deze dieren in het circus. De veiligheid is er tevens niet verzekerd: zowel mens als dier lopen gevaar bij het tentoonstellen.' Anno 2003 bestaat er in België geen specifieke wetgeving omtrent het houden van dieren in circussen. Er is wel een wetgeving die minimumnormen vastlegt voor het houden van wilde dieren in dierentuinen. Die zijn bedoeld om de grootste mistoestanden aan banden te leggen maar zijn niet van toepassing op circussen. Hoe dan ook, circussen met wilde dieren voldoen zelfs niet aan deze minimale diertuinvoorwaarden. Ze kunnen overigens onmogelijk beantwoorden aan deze normen. Bv. voor twee olifanten moet volgens de dierentuinwetgeving 1000m2 buitenverblijf voorzien zijn. In circussen hebben ze slechts enkele vierkante meter en staan ze vastgeketend. Toch heeft een olifant in een dierentuin dezelfde welzijnsbehoeften als een olifant in een circus. Dit wijst aan hoe ernstig de situatie is.
Zo kan het niet verder. GAIA roept minister voor dierenwelzijn Jef Tavernier op om maatregelen te treffen. GAIA wil een wettelijk verbod op het houden en gebruiken van wilde dieren in circussen. Een aantal landen zoals Denemarken, Zweden, Finland, Israël en Singapore hebben het gebruik van wilde dieren in circussen reeds volledig of gedeeltelijk aan banden gelegd. GAIA pleit voor het ontmoedigen van het gebruik van gedomesticeerde dieren in circussen. Gedomesticeerde dieren kunnen enkel onder strikte voorwaarden gehouden worden in het circus. Ook hier doen er zich welzijnsproblemen voor. Deze lijken evenwel niet onoplosbaar. Bovendien zijn er steeds meer succesvolle voorbeelden van circussen die geen gebruik maken van dieren (o.a. Cirque Du Soleil, Cirque Plume, Circus Ronaldo). GAIA start in eerste instantie een informatiecampagne in alle lagere scholen van België, die de nieuwe video zullen ontvangen. De leerkrachten krijgen een infopakket. GAIA wil de mensen informeren via een nieuwe folder en affiches. Er komt ook een postkaartactie bestemd voor minister van Dierenwelzijn, Jef Tavernier. GAIA is niet gekant tegen circussen op zich. GAIA pleit ervoor dat circussen overstappen op acts zonder dieren. GAIA wil helpen bij het zoeken naar een natuurlijker en diervriendelijker onderkomen voor de dieren die momenteel in het circus verblijven. Maar dan enkel op voorwaarde dat circussen definitief afzien van het gebruik van dieren. Het onderzoeksrapport `Dierenleed is geen amusement' geeft uitvoerig en gedetailleerd de grootste problemen weer.

TRANSPORT
Circussen zijn jaarlijks negen tot tien maanden onderweg. Ze trekken door heel Europa (en daarbuiten) waardoor de afstand boven de duizend kilometer per traject kan komen. De omstandigheden voor de dieren tijdens het transport zijn ondermaats: ze vertoeven vaak in donkere wagens met slechte ventilatie. Olifanten worden aan voor-en/of achterpoot vastgeketend in de vrachtwagen, wat hen belet te gaan liggen. Giraffen worden, vanwege hun lengte, gedwongen te reizen met gebogen nek. Anders kunnen deze dieren bv. niet onder een brug door.

CHRONISCH LEED
De dieren blijven dagelijks gedurende 12 uur in volledige duisternis. Ze lijden er erg onder verveling en frustratie. Enkel voor een kwartier tot een half uur per dag mogen ze uit hun kooi voor hun optreden in het circus. De dieren bewegen voortdurend heen en weer en herhalen constant dezelfde doelloze bewegingen : schudden met het hoofd, rondjes draaien, tongspelen, nekdraaien,... Olifanten besteden in circussen 22% van de tijd aan abnormaal gedrag (wiegen, schudden van het hoofd,...) en beren brengen in circussen tot 30% van hun tijd door met ijsberen. Deze gedragsproblemen worden meestal erger in de loop van het leven van het dier, tot het 75% van de actieve tijd uitmaakt. Verveling zorgt tevens voor abnormaal intense seksuele activiteit bij bepaalde diersoorten, ook wel hyperseksualiteit genoemd. Het is dus niet omdat de dieren zich voortplanten dat ze zich ook goed voelen.
Tijdens waarnemingen van GAIA werd in alle bezochte circussen veelvuldig abnormaal gedrag (o.a. depressie, apathie) vastgesteld. Dit is ondermeer het gevolg van te kleine, stimulusarme opsluiting. Zowel jonge als oude dieren, uit de natuur gevangen of in gevangenschap geboren, worden er door aangetast. De welzijnsbehoeften van wilde dieren geboren in gevangenschap verschillen niet van dieren geboren in de natuur.
DWANG EN GEWELD
De circusacts kunnen voor de dieren pijnlijk zijn. Zo is voor olifanten zitten of staan op de voorpoten of op de achterpoten zeer belastend voor de gewrichten van de dieren. De olifantentemmer gebruikt ook een zogenaamde `olifantenhaak', een stok die eindigt op een metalen, puntige haak. Hiermee slaat hij op die plaatsen van het lichaam, waar de huid het dunst is, bv. achter de oren. DUMPING
In veel gevallen worden oude, onhandelbare en gevaarlijke circusdieren na hun carrière `opgeruimd' of verkocht en komen ze terecht in een duister handelscircuit. In het beste geval belanden ze in gespecialiseerde opvangcentra, zoals Pantera en Stichting Aap, die de circussen maar al te graag als `vuilbak' gebruiken. Bij een bezoek aan het Staatscircus van Moskou stelde men GAIA-onderzoekers voor de onhandelbare chimpansees (die zesmaal sterker zijn dan een volwassen man) op te vangen zodat zij nieuwe jonge chimpanseebaby's konden blijven opvoeren, anders gezegd: een vicieuze cirkel waar GAIA niet aan meewerkt, uiteraard.
ONVEILIG
Op het vlak van veiligheid schieten de circussen tekort. Er is geen toezicht bij de dieren en de kooien. Vooral olifanten, grote katachtigen en beren zijn in gevangenschap erg gevaarlijk. Zo kunnen in bepaalde circussen mensen op de foto met leeuwenwelpen, wat de indruk wekt dat deze ongevaarlijk zijn. In het verleden werden in het buitenland reeds verschillende ongevallen gemeld. Ook in België deden er zich problemen voor. Tussen 1996 en 2000 vonden er vijf ongevallen plaats die bij GAIA bekend zijn. Vermoedelijk zijn het er meer want niet alle ongevallen worden gerapporteerd of verschijnen in de media. EDUCATIEF WAARDELOOS
Het gebruik van wilde dieren in circussen bevestigt het beeld van de mens die wilde beesten overheerst en onderwerpt. Er wordt in circussen noch over het gedrag van dieren, noch over hun fysieke eigenschappen en leefgebied aan het publiek iets geleerd. Bovendien worden de dieren er belachelijk gemaakt: Coladrinkende beren, rokende olifanten en aangeklede apen vertonen onnatuurlijke kunstjes. Roofdieren worden in dezelfde act opgevoerd als hun natuurlijke prooidieren. Mensen die de circuscampagne willen steunen kunnen bij GAIA terecht voor een gratis infopakket (folders, affiches, postkaarten). Deze kan men aanvragen bij GAIA, info@gaia.be, 02/ 245 29 50, Paleizenstraat 90, 1030 Brussel.
Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage

Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43 Email: info@gaia.be