Gemeente Barendrecht

Veel gestelde vragen over de verkiezingen:

De verkiezingsdatum is vastgesteld op 22 januari 2003. De oproep om te gaan stemmen wordt door de gemeente ten minste twee weken voor de verkiezingen verspreid. Gegevens daarvoor worden ontleend aan de Gemeentelijke Basisadministratie. Op uw oproepkaart staat uw stembureau vermeld en uitgebreidere informatie over de verkiezingen.

Kan iemand anders voor mij stemmen?
Wie op vakantie is of om een andere reden niet in staat is om te stemmen, kan bij volmacht stemmen. Een andere stemgerechtigde kan namens de afwezige kiezer stemmen. Instructies voor het verlenen van een volmacht staan achter op de oproepingskaart. Wie iemand wil machtigen die in een ander stembureau stemt, moet dit aanvragen bij het gemeentehuis. Let op de termijnen die daarvoor gelden! Mensen die in hetzelfde stembureau stemmen (bijvoorbeeld de buren) kunt u tot op de dag van de verkiezingen machtigen door dat zelf op de achterkant van uw oproepkaart in te vullen.

Kunnen Nederlanders in het buitenland stemmen? Wanneer u officieel in het buitenland woont krijgt u niet automatisch een oproepkaart, maar moet u zich uiterlijk 43 dagen voor de verkiezingen registreren via consulaat of ambassade, op 10 december a.s. Meer informatie daarover is te vinden op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken: www.minbuza.nl (onder reizen en burgerzaken).

Als je net voor de verkiezingen achttien jaar wordt, mag je dan al stemmen?
Ja, iedereen die op 21 januari of eerder achttien is geworden heeft stemrecht. Wel moet men voor deelname aan de Kamerverkiezingen de Nederlandse nationaliteit hebben. Daarvoor geldt de eis dat men al op de dag van de kandidaatstelling (10 december 2002) in het bezit is van de Nederlandse nationaliteit.

Als je blanco stemt, gaat je stem dan naar de grootste (winnende?) partij?
Nee. Het uitbrengen van een blanco stem (door niets in te vullen op het stembiljet) heeft uitsluitend symbolische betekenis. Invloed op de zetelverdeling heeft de blancostemmer niet. Ook bij veel blanco stemmen blijven er geen zetels onbezet. In de tijd dat er nog een opkomstplicht bestond bij verkiezingen was blanco of ongeldig stemmen de enige manier om, bijvoorbeeld uit protest, op een legale manier niet op één van de deelnemende partijen te stemmen.

Wat doet de Tweede Kamer eigenlijk?
Hoewel de naam misschien het tegendeel doet vermoeden, heeft de Eerste Kamer minder macht dan de Tweede. In de Tweede Kamer wordt namelijk de Nederlandse politiek gemaakt. Daar ontstaan regeringscoalities en vallen ze weer uiteen. Daar worden ministers ter verantwoording geroepen voor hun beleid. Een minister of kabinet kan niet aanblijven zonder het vertrouwen van de Tweede Kamer.

Om de regering te kunnen controleren, heeft de Tweede Kamer verschillende rechten en instrumenten. Een belangrijke bevoegdheid van de Tweede Kamer is het budgetrecht of recht van begroting. Dat is de mogelijkheid begrotingen van de ministeries goed en af te keuren en om ze te wijzigen. Een van de belangrijkste rechten is het recht van amendement. Dat is de mogelijkheid om wetsvoorstellen op onderdelen te wijzigen. Als een meerderheid van de Kamer het amendement steunt, dan wordt de verlangde wijziging aangebracht. Een minister die daar grote bezwaren tegen heeft kan dreigen met aftreden of met intrekking van het gehele wetsontwerp. Een tweede instrument van de Kamer is de motie. In een motie spreekt de Kamer een mening uit of vraagt zij een minister of het hele kabinet om iets te doen of juist na te laten. Zo'n uitspraak weegt minder zwaar dan een amendement, omdat hij niet bindend is. Een minister kan een motie naast zich neerleggen.

Nieuwe StemWijzer, nieuwe verkiezingen

De verkiezingsdatum is vastgesteld op 22 januari 2003. Tot die tijd biedt de gloednieuwe StemWijzer de kiezer meer duidelijkheid over zijn politieke voorkeur. De nieuwe stemwijzer vindt u op: www.stemwijzer.nl.

Test uw politieke voorkeur

Het grote bezoekersaantal dat vorig jaar de site bezocht, weerspiegelt de behoefte van burgers aan meer overzicht over politieke partijen. Omdat er na de laatste verkiezingen veel is veranderd, is deze behoefte waarschijnlijk niet afgenomen. Daarom is een nieuwe StemWijzer ontwikkeld. De StemWijzer test uw politieke voorkeur aan de hand van stellingen en uitspraken uit de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen die aan de verkiezingen meedoen. U kunt de stellingen beantwoorden door te klikken op 'eens', 'oneens', 'neutraal', of 'geen mening'. Na beantwoording van alle stellingen, berekent het programma een 'stemadvies' en laat in afnemende rangorde de voorkeur voor de andere partijen zien.

Alles over de verkiezingen in 2003 vindt u op:
www.allesoverdeverkiezingen.nl.