Gemeente Ede

nummer 21 / Ede, 21 januari 2003

College stelt aangepast plan klimaatbeleid vast Energie(k) in Ede

De gemeente Ede neemt maatregelen om het broeikaseffect te verminderen. Deze maatregelen zijn vastgelegd in het Plan van aanpak Klimaatbeleid, dat een aanpassing is van het in september 2002 door het college vastgestelde klimaatplan. Aanleiding tot deze aanpassing vormden vragen en opmerkingen, van de raadscommissie Beheer Fysieke Omgeving (BFO) in oktober 2002, over uitvoeringskosten.

In het aangepaste plan staan 21 maatregelen die de gemeente in de periode 2003-2006 gaat uitvoeren. De maatregelen gaan over energiebesparende activiteiten, maar ook over het gebruik van duurzame energie. Het aangepaste plan heeft een iets minder hoog ambitieniveau dan het oorspronkelijke plan, waardoor de uitvoeringskosten iets lager zijn. Het ambitieniveau is echter nog steeds hoog genoeg om in aanmerking te komen voor subsidie van de minister van VROM.

Het klimaat verandert. Daarover zijn de geleerden het eens. De meeste geleerden zijn het er ook over eens dat dit een gevolg is van menselijk handelen. Menselijk handelen leidt tot uitstoot van gassen die zorgen voor opwarming van de aarde. Dit noemen we het broeikaseffect. Opwarming van de aarde heeft grote gevolgen, zoals stijging van de zeespiegel en andere neerslagpatronen. Dit heeft weer gevolgen voor onder andere onze dijken, landbouw en ecosystemen.

Mondiaal zijn er afspraken gemaakt over maatregelen. Ook Nederland heeft zich aan die afspraken gebonden. De rijksoverheid wil dat ook gemeenten een bijdrage leveren aan vermindering van de klimaatproblematiek. Hierbij gaat het met name om:
* verminderen van de vraag naar energie (bijvoorbeeld door dubbelglas in gebouwen),

* het bevorderen van het gebruik van duurzame energie (bijvoorbeeld zonne- en windenergie).

Doelgroepen waar de gemeente zich op wil richten zijn: woningen (nieuw en bestaand) en bedrijven. In de eigen gemeentelijke gebouwen wil de gemeente zelf het goede voorbeeld geven.

Het terugdringen van het energieverbruik helpt niet alleen het milieu. Bedrijven die hun bedrijfsvoering energie-efficiënter aanpakken, besparen ook op hun kosten voor energie. Hetzelfde geldt voor huishoudens.

De gemeente Ede is al actief met energiebesparing en het stimuleren van duurzame energie en wil haar inspanningen nu vergroten. In het aangepaste plan van aanpak staan 21 maatregelen, die de gemeente in de periode 2003-2006 gaat uitvoeren. Het oorspronkelijke plan telde 24 maatregelen. Niet meer opgenomen zijn twee projecten waarbij we scholen en huishoudens met lage inkomens begeleiden bij energiebesparing. Daarnaast is een innovatief voorbeeldproject in Kernhem (0-energiewoning) niet opgenomen. Door deze maatregelen te verwijderen én door bij enkele maatregelen te kiezen voor een iets lager ambitieniveau wil de gemeente de uitvoeringskosten van het plan verlagen.

De kosten van uitvoering van het aangepaste plan worden geraamd op 787.000,- over een periode van vier jaar. Deze kosten zijn 110.000,- lager dan in het oorspronkelijke plan. Aanleiding tot deze versobering van het plan is dat de gemeente Ede kritisch kijkt naar al haar lopende uitgaven. Opmerkingen in deze zin werden ook gemaakt door de raadscommissie BFO, bij de behandeling van het oorspronkelijke voorstel in oktober 2002. Daarom heeft het college nu een aangepast voorstel opgesteld. De gemeente betaalt ongeveer de helft van genoemde uitvoeringskosten. De andere helft wordt betaald met subsidie van het rijk. De gemeenteraad behandelt het plan van aanpak klimaatbeleid op 27 februari 2003, waarna het kan worden uitgevoerd.