Ingeburgerd gezin zou voor kerst worden uitgezet:
Zaïrese ambassadeursvrouw met vernederlandste dochters krijgt na 9 jaar verblijfsvergunning om humanitaire redenen
Sophie Yangala en haar kompleet vernederlandste dochters Véronique en Tanya mogen op humanitaire gronden in Nederland blijven. Kort voor kerst zouden ze nog overhaast uitgezet worden naar Congo. Een storm van protest vanuit de Dierense bevolking, van de klasgenootjes van de kinderen, de kerken, het gemeentebestuur met persoonlijke inzet van burgemeester Koek, kamervragen van Jan de Wit (SP), een demonstratie voor het ministerie van Justitie en op het Binnenhof, tal van andere steunbetuigingen en initiatieven, leidden tot een golf van media-aandacht, zorgden ervoor dat de IND vandaag alsnog besloten heeft het gezin om humanitaire redenen alsnog een permanente verblijfsvergunning te verstrekken.
Op sinterklaas j.l. werd het gezin Yangala, al 9 jaar in Nederland en volgens het model van de Rijks Opvang Asielzoekers volledig geïntegreerd in een Dierense woonwijk, opgeschrikt door een brief van de politie. Dat men met pasfoto s diende te verschijnen bij de vreemdelingenpolitie, ten overstaan van de Consul van Congo. Ingewijden bij de IND lieten weten dat e.e.a slechts kon duiden op het met spoed afgeven van reisdocumenten voor Congo en een uitzetting voor of tijdens de kerstdagen. Voor het feit dat beide dochters( 9 en 13) volledig vernederlandst zijn, dat er een zelfs in Nederland geboren en getogen is, dat in Congo foltering of erger dreigt en dat er nieuw bewijsmateriaal was om de vluchtelingenstatus te onderbouwen, geen belangstelling. Er zou en moest worden uitgezet, naar verluidt om het quotum van uitzettingen nog voor de verkiezingen rond te hebben.
Sophie Yangala vluchtte 9 jaar geleden vanuit een maison surveillée in Zaïre, waar ze met haar man werd vastgehouden, gemarteld en, terwijl ze zwanger was, verkracht, nadat haar man had aangegeven niet langer voor het Mobutu-regime te willen werken. Vóór de detentie werkte Yangala s echtgenoot als Zaïrees ambassadeur in o.m. Taiwan, Zweden, Burundi en Zambia.
Het echtpaar had toen 5 kinderen: 3 zoons en 2 dochters.
Sophie Yangala wist met hulp van een bewaker te ontsnappen en uit Zaïre te vluchten. Ze sloot zich in nonnenkleding- aan bij een gezelschap Rooms Katholieke nonnen die een pelgrimage naar het Vaticaan maakten, waarbij ze de plaats in nam van een ziek geworden zuster. In het vliegtuig werd haar als non gevraagd de zorg op zich te nemen van een alleen reizend kind , in werkelijkheid haar toen jongste dochter van 3 jaar.
Tijdens een tussenstop in België ging Sophie Yangala met haar dochter van boord, werd in opdracht van de nonnen door een taxichauffeur naar Nederland gebracht en belandde uiteindelijk in Goes, waar ze ontredderd werd aangetroffen door een motoragent. Die zorgde voor vervoer naar het asielzoekerscentrum van Burgh-Haamstede.
Tijdens de verhoren heeft ze nooit haar vlucht kunnen vertellen, en evenmin haar afkomst,
omdat de IND daar totaal niet in geïnteresseerd was.
Tijdens haar verblijf in het asielzoekerscentrum werd in het Oosterscheldeziekenhuis te Goes haar jongste dochter geboren, die dus letterlijk geboren en getogen is in ons land.
Het gezin Yangala is volledig uit elkaar geslagen en verstrooid over de wereld: een oudere dochter heeft de vluchtelingenstatus in Zweden, een andere zoon, Consol, heeft deze status in Engeland aangevraagd, en zoon Vincent woont in België en is dáár getrouwd. Vast staat verder, dat zoon Guy in Amerika , vanwege gevaar voor zijn veiligheid, de vluchtelingenstatus kreeg toegekend en inmiddels Amerikaans staatsburger is geworden. De inmiddels opgespoorde kinderen en een voorganger van kerkelijke gemeente, die de kinderen liet onderduiken en daardoor zelf de asielstatus moest aanvragen en kreeg (in Frankrijk), waren allen bereid te getuigen over de marteling en arrestatie die Yangala heeft doorgemaakt.
Persinfo: Comité Stop Uitzetting Yangala
Woordvoerders: Rüdiger en Yvonne Versteege
Goudenregenlaan 19, 6951 NX DIEREN
internet: www.sophie-yangala.nl
telefoon: 0313-413753
e-mail:
Dieren 20 januari 2003