Gemeente Brunssum

Laatste wijziging 22 januari 2003 Publicaties - 22 januari 2003
ALGEMEEN: VEILIGHEID:
Bouw Brede Maatschappelijke Voorziening binnenkort van start Brunssum wordt veiliger
Alles wat u wilde weten over Brunssum Gemeente Brunssum gaat strenger handhaven
Nieuwbouw bibliotheek weer stap dichterbij Spreekuur maatschappelijk werk en politie in Egge
"Liever praten dan bekeuren" Spreekuren wijkpost in Brunssum-Noord Wijkpost Noord krijgt een 8
Wijkatlas 2002 op internet SOCIALE ZAKEN / ZORG EN WONEN: Stedelijke vernieuwing in Brunssum Brunssum vergoedt prijsstijgingen Een 7,3 voor wonen in Brunssum Brunssum krijgt eervolle vermelding Weekmarkt Info ReisNet Parkstad Limburg
BOUWEN IN BRUNSSUM: DUALISME IN DE GEMEENTEPOLITIEK: Nieuwe Woningwet per 1 januari 2003 Dualisme in de gemeentepolitiek Bouwen zonder vergunning? Inspreekuur voor burgers De behandeling van uw aanvraag bouwvergunning
RECONSTRUCTIE BODEMPLEINROUTE:
Vul uw bouwaanvraag goed in! Bodempleinroute open Heeft m'n buurman bouwplannen? Werkzaamheden Rimburgerweg Aanleg van terrassen op Lindeplein Hou GFT apart! Werkzaamheden Rimburgerweg Ondergrondse afvalcontainers in Brunssum Rotonde vervangt kruispunt Maastrichterstraat Inleveren asbest UW GEMEENTE: UW GEMEENTE:
Avondopenstelling gemeente Laat uw stem horen via het referendum De gemeentepagina verhuist! Spreekuren wethouders C. Brocken (Maasbree) nieuwe burgemeester
Commissievergaderingen
Raadsvergadering van 8 januari 2003 "EEN EXPEDITIE NAAR 2015"
---

Gemeente Brunssum gaat strenger handhaven

De gemeente Brunssum gaat strenger toezien op het nakomen van regel- en -wetgeving. Daartoe heeft de gemeente, samen met politie en brandweer, een stuurgroep Integraal handhaven in het leven geroepen. De stuurgroep zal de gemeente adviseren over knelpunten op het gebied van de huidige handhaving en van daaruit voorstellen doen over een verbeterde aanpak, waarin gemeente, politie en brandweer nauw zullen samenwerken.

Handhaving door de gemeentelijke overheid speelt zich op vele beleidsterreinen af: bouw- en woningtoezicht (worden bouw- en sloopvergunningen nageleefd?), leerplicht (vindt verzuim plaats door leerplichtigen?), milieutoezicht (worden milieuvergunningen nageleefd?), verkeersregelgeving, diverse sociale wetgeving, gebruik van gemeente-eigendom, et cetera.

Veiliger
Toezicht en handhaving is geen vrijblijvende taak van een gemeente. Voorvallen als in Enschede en Volendam laten zien wat er kan gebeuren als een gemeente tekort schiet in het actief controleren op naleving van regels en het actief opsporen van overtredingen. Maar ook op een ander niveau ondermijnt een gebrekkige handhaving het vertrouwen in de overheid: mensen die zich niet aan de regels houden, lijken te worden beloond wanneer de gemeente niet optreedt. Hierdoor ontstaat een stuk rechtsongelijkheid en rechtsonzekerheid voor burgers. De gemeente Brunssum wil strenger gaan handhaven, waardoor Brunssum niet alleen feitelijk veiliger wordt, maar ook voor het gevoel: het handelen van de overheid moet consistent en consequent zijn waardoor iedereen in dezelfde gevallen dezelfde behandeling krijgt.

Afspraken
Bij toezicht en handhaving spelen verschillende partijen een rol. Niet alleen diverse afdelingen binnen de gemeente zelf, maar ook bijvoorbeeld brandweer (brandveiligheid) en politie (openbare orde en veiligheid). De gemeente wil komen tot een integrale handhavingsaanpak waarin de kennis en deskundigheden van alle partijen worden ingebracht, gebundeld en op elkaar worden afgestemd. Zo kunnen met elkaar afspraken worden gemaakt over prioriteiten en over de gewenste aanpak daarvan.

Op maandag 13 januari 2003 zijn gemeente, politie en brandweer voor het eerst bij elkaar gekomen om te praten over een gezamenlijke handhaving. Tijdens die bijeenkomst is een stuurgroep in het leven geroepen waarin vertegenwoordigers uit alle partijen zitting hebben. Deze stuurgroep zal in een plan van aanpak de handhavingsprioriteiten voor de komende vier jaar benoemen.
Monitor Parkstad Limburg:
Alles wat u wilde weten over Brunssum en Parkstad Limburg!

Vanaf 15 januari 2003 beschikbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in cijfermateriaal over wonen, veiligheid, verkeer, werk en inkomen, onderwijs en zorg in Brunssum en Parkstad Limburg: de Monitor Parkstad Limburg. De monitor is een digitaal naslagwerk met een schat aan statistische gegevens over Parkstad Limburg en de gemeenten in deze regio. De Monitor Parkstad Limburg is onder meer via internet beschikbaar.

De Monitor Parkstad Limburg is een regionale monitor met kerncijfers over de buurten, wijken, dorpen en gemeenten in de regio Parkstad Limburg. De monitor bevat gegevens over o.a. de thema's bevolking, wonen, leefbaarheid en veiligheid, verkeer, milieu, beheer en onderhoud, werk en economie, inkomen en sociale zekerheid, onderwijs, zorg en vrije tijd. De informatie is afkomstig uit bevolkingsenquêtes (zoals Burgeronderzoek Parkstad Limburg en de GGD Gezondheidsenquête) en uit diverse registraties (onder meer van politie, gemeenten, CWI en CBS). Het is de bedoeling om de monitor de komende jaren verder uit te breiden en aan te vullen met actuele informatie om zo langere tijdreeksen op te bouwen, zodat ontwikkelingen goed kunnen worden gevolgd.

Volop keuze
Door zijn veelzijdigheid is de monitor niet alleen een nuttig instrument voor professionele gebruikers zoals gemeentebestuurders of ambtenaren, maar ook voor het brede publiek. Door de grote hoeveelheid wijk- en buurtgegevens valt te verwachten dat de monitor bijvoorbeeld veel door buurtwerkers en buurtorganisaties zal worden gebruikt. U kunt deze informatie via de monitor raadplegen, naar keuze in tabellen, kaarten en grafieken. U kunt tabellen kopiëren naar Excel; kaarten en grafieken kunt u plakken in Word om verder te gebruiken. U kiest zelf voor welke gebieden u gegevens wilt bekijken, bijvoorbeeld voor alle gemeenten, of voor alle buurten in een gemeente.

Waar vindt u de monitor?
U vindt de monitor op internet via deze website van de gemeente (kies hiernaast op de pagina 'links', vervolgens 'informatie algemeen', vervolgens 'monitor Parkstad Limburg'), of ga rechtstreeks naar: www.parkstad-limburg.nl/monitor.

De Monitor Parkstad Limburg is in opdracht van de Regio Parkstad Limburg en de acht gemeenten ontwikkeld door Oostveen Beleidsonderzoek en Advies uit Enschede.

---

Avondopenstelling gemeente

De avondopenstelling van de gemeente Brunssum op donderdag 30 januari gaat niet door, dit in verband met een afscheidsreceptie voor burgemeester drs. J.W. Smeets. De gemeente sluit die dag voor het publiek om 12.30 uur.

---

Commissievergaderingen

In week 5 worden commissievergaderingen gehouden ter voorbereiding op de raadsvergadering van dinsdag 11 februari 2003.

Maandag 27 januari: Ruimte & Techniek.
Op de agenda:

- toelichting Het Adres op planontwikkeling:
- bouw van zorgwoningen aan de Sint Gregoriuslaan;
- bouw van 'Op de Waakboom';

- project Rembrandtstraat

- toelichting op invoering nieuwe Woningwet
- bestemmingsplan Rumpen

- bestemmingsplan Parkplan Emma woonvlek 1.
Dinsdag 28 januari: Burgerzaken.
Op de agenda:

- toelichting door Stichting Thuiszorg Oostelijk Zuid-Limburg over Integrale Jeugdgezondheidszorg

- 1e en 2e begrotingswijziging GGD Oostelijk Zuid-Limburg / 10e begrotingswijziging 2002 gemeente Brunssum

- spoedvoorzieningen voor basisschool Treebeek en basisschool Fatima
- spoedvoorziening voor basisschool Treebeek
- spoedvoorzieningen voor basisschool St. Jozef, basisschool Rumpenerhof, en basisschool St. Jozef, locatie Tarcisius
- afhandeling incidentele subsidieverzoeken
Woensdag 29 januari: Middelen.
Op de agenda:

- toelichting Provincie Limburg en Ministerie van Binnenlandse Zaken over begrotingsscan Brunssum 2002

-1e en 2e begrotingswijziging GGD Oostelijk Zuid-Limburg / 10e begrotingswijziging 2002 gemeente Brunssum

- financiering Gemeenschappelijke Regeling Intergemeentelijke Brandweer Parkstad Limburg

- Verordening doelmatigheids- en doeltreffendheidsonderzoek
- inleidend verzoek voor het houden van een referendum
De bijeenkomsten worden gehouden in de raadzaal van het Bestuurscentrum en beginnen om 19.00 uur.
De vergaderingen zijn openbaar en belanghebbenden zijn van harte welkom. Wilt u het woord voeren over een te behandelen onderwerp, dan dient u dit tijdig bij de aanvang van de vergadering kenbaar te maken aan de voorzitter van de commissie.
Rotonde vervangt kruispunt Maastrichterstraat ontvangen, kunnen dit melden bij mevrouw M. Leurs van de gemeente, telefoon 527 84 17. Zij ontvangen dan alsnog de Wijkatlas 2002. Het eerstvolgende spreekuur is op dinsdag 4 februari 2003. Het