TNO Arbeid


Kanker en werk

Werk kan een belangrijke rol spelen als zingeving van het bestaan en als bron voor sociale contacten. Mensen met een chronische aandoening kunnen problemen ondervinden in het maatschappelijk functioneren en in het werk. Om die mensen aan het werk te houden is kennis nodig van hun specifieke beperkingen, maar vooral ook van hun mogelijkheden. Het is belangrijk dat adviserende instanties zoals arbodiensten, maar ook werkgevers en de curatieve sector, op die punten worden geïnformeerd.

Deze publicatie gaat over mensen die kanker hebben (gehad). Het laat zien dat het herstel van de fysieke gezondheid voorafgaat aan werkhervatting en dat het herstel van de psychische veerkracht meer tijd nodig heeft en doorgaat als men alweer aan het werk is. Sociaal medische begeleiding is mensenwerk. Een bureaucratische of te zakelijke benadering van mensen die te horen hebben gekregen dat zij kanker hebben, kan onnodige wrijving veroorzaken. Verder illustreert het dat het proces van werkaanpassingen gerealiseerd krijgen en het (nog) niet volledig inzetbaar zijn op het werk niet altijd vlekkeloos verloopt. Er is voor (arbo)professionals dus een taak weggelegd op het terrein van de nazorg.

Het onderzoek is gefinancierd door het Koningin Wilhelmina Fonds en het Praeventiefonds, en uitgevoerd door TNO Arbeid. Het maakt deel uit van het onderzoeksprogramma van TNO Arbeid over de arbeidssituatie van mensen met een chronische aandoening.

'Kanker en werk', auteurs A.M. Kremer, A.M.J. Chorus, C.J.W. Wevers, ISBN 90-6743-854-5, is een uitgave van TNO Arbeid en kost ¤ 19, exclusief btw. Het rapport is schriftelijk te bestellen bij TNO Arbeid, fax 023 554 93 94 of receptie@arbeid.tno.nl.