---

Ministerie van Defensie



---

Koninklijke Marechaussee bij Drielandenproef project C2000

20-01-2003

In Aken (Duitsland) hebben Staatssecretaris Hessing van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, minister Schily van Binnenlandse Zaken van Duitsland en minister Duquesne van Binnenlandse Zaken van België vanmiddag (20 januari) het Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend voor de Drielandenproef van het project C2000. Aan dit project neemt ook de Koninklijke Marechaussee deel.

C2000 is het nieuwe digitale netwerk voor mobiele communicatie voor de Nederlandse hulpverleningsdiensten. Momenteel worden er zo'n honderd netwerken gebruikt door de organisaties van brandweer, ambulancediensten, politie en Koninklijke Marechaussee. Deze zijn gebaseerd op verouderde analoge technologie. C2000 is één communicatienetwerk met landelijke dekking dat communicatie binnen en tussen de hulpverleningsdiensten eenvoudig, snel en betrouwbaar maakt.

Het Memorandum of Understanding dat vandaag werd ondertekend is de intentieverklaring van de drie landen om de grensoverschrijdende communicatie tussen Duitsland, België en Nederland te testen. Voor Nederland doet de regio Zuid-Limburg (Maastricht) mee aan de proef. Deze regio is speciaal voor de proef voorzien van C2000 zendmasten, meldkamerapparatuur, digitale portofoons en mobilofoons. De Drielandenproef start rond maart en duurt tot medio juli dit jaar.

In de Drielandenproef wordt onderzocht in hoeverre het C2000 systeem in de praktijk werkt tussen hulpverleners van Duitsland, België en Nederland. In Aken (Duitsland) en Luik (België) zijn vergelijkbare mobiele communicatienetwerken opgezet die op dezelfde standaard werken als C2000. Het gaat momenteel alleen om mobiele spraakcommunicatie. In een eventuele latere fase wordt ook datacommunicatie onderzocht. De test wordt uitgevoerd aan de hand van alledaagse praktijksituaties van de Koninklijke Marechaussee, brandweer, ambulancediensten en politie. De Koninklijke Marechaussee zal bijvoorbeeld testen of contact kan worden gehouden met collega's tijdens controles op internationale treinen.

Op grond van de praktijkvoorbeelden worden de eventuele technische en organisatorische consequenties van grensoverschrijdende communicatie in een eindrapport opgenomen. Dit eindrapport is van belang voor het aanbrengen van verbeteringen in het communicatiesysteem C2000 en voor de overige grensregio's.