Politie Amsterdam-Amstelland

Actie geeft prima resultaat
20-1-2003. Wijkteam Linnaeusstraat heeft in de week van 13 tot en met 17 januari grootscheeps gecontroleerd in de Transvaalbuurt. Oorspronkelijke reden was een groep jongeren die overlast veroorzaakte. Tijdens de actie werd echter niet alleen aandacht aan deze groep geschonken, de gehele buurt ging onder de loep. Resultaat: inbraken en overlast van verkeer en jeugd liepen drastisch terug.

Illegalen
Er werd ook gecontroleerd op grond van de vreemdelingenwet. Diverse restaurants, coffeeshops, winkels en woningen werden doorzocht. Vier illegalen, werkzaam in de horeca, zijn aangehouden. Vier andere illegalen bleken ondergedoken in een woning.

Verkeer
In totaal werden tijdens verkeerscontroles 108 bekeuringen uitgeschreven. Er werd uitvoerig gekeken naar fietsverlichting en opgevoerde brommers. Er reden 22 personen zonder licht op hun fiets. Bij een van de brommers werd een vals framenummer gevonden. De eigenaar kon zijn brommer inleveren en er werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt. De motorrijtuigenbelastingdienst controleerde in totaal 1900 voertuigen. Twee autos bleken gestolen. Deze zijn in beslag genomen.

Vervoerscontrole
Ook het Amstelstation werd niet ongemoeid gelaten. In samenwerking met kaartcontroleurs, stadswachten en conducteurs werd een grote controle gehouden. Tijdens de acht uur durende actie, bleek dat maar liefst 160 reizigers zonder geldig vervoersbewijs reisden of zich op een van de perrons bevonden. Een persoon werd aangehouden voor openbare dronkenschap en er werd een persoon bekeurd voor het roken in de metro. Daarnaast werd een man aangehouden omdat hij een aantal boetes open had staan. Wildplassen en het opgeven van een valse naam werden ook niet getolereerd.

Resultaat
Het effect van de strenge aanpak was duidelijk te merken. Parkeeroverlast en straatvervuiling namen sterk af. Intensieve controle samen met de leerplichtambtenaar heeft er toe geleid dat dit keer niet één jongere ongeoorloofd vrij was. Tijdens de actieweek heeft overdag en s avonds niet één inbraak plaatsgevonden.
---

In been geschoten
20-1-2003. In de nacht van vrijdag op zaterdag is een nog onbekende man gewond geraakt bij een schietpartij op Eeftink. Rond halfeen s nacht kreeg de politie een melding van een schietpartij. Ter plaatse gekomen, troffen zij het slachtoffer op straat aan met een schotwond aan zijn been. De man werd in het ziekenhuis opgenomen. Van de daders ontbreekt nog ieder spoor. Het is nog niet duidelijk wat het motief is geweest voor dit misdrijf.
Gezocht: VBO/VMBO'ers
14-1-2003. Heb je een VBO B-diploma/VMBO-niveau 2 of minimaal MAVO 3 met drie jaar werkervaring en wil je graag aan de slag bij de politie? Klik dan snel door naar de functie van operationeel assistent.


---

Straatrovers aangehouden
20-1-2003. Het straatroofteam van bureau IJ-tunnel heeft afgelopen weekend een aantal straatroven opgelost. Zes verdachten in de leeftijd van 16 tot 23 jaar werden aangehouden. Vier verdachten worden vandaag voorgeleid voor een officier van justitie. Er zijn ongeveer 14 gsms, een vuurwapen, een ploertendoder en een kleine hoeveelheid verdovende middelen in beslag genomen.
Doden bij overval hotel
7-1-2003. Maandag 6 januari heeft Opsporing Verzocht aandacht besteed aan de geweldadige overval maandag 30 december op een hotel aan de Leidsekade waarbij twee slachtoffers vielen.
Lees hier meer.
Inbreker aangehouden
20-1-2003. Gistermiddag rond drie uur is een 44-jarige man aangehouden nadat hij had ingebroken in een woning op Develstein. De bewoner zag bij thuiskomst dat er was ingebroken. Tot zijn grote verbazing werd hij enige tijd later door de verdachte opgebeld met de mededeling dat hij zijn spullen kon terugkopen. De man ging op het voorstel in en waarschuwde de politie. Die kon de inbreker op de afgesproken plek inrekenen. De man had verschillende spullen bij zich die van de inbraak afkomstig waren. De verdachte werd ingesloten en de gedupeerde kreeg een deel van zijn eigendommen terug.
Overval tankstation
20-1-2003. Vrijdagavond rond acht uur werd een gewapende overval gepleegd op een tankstation aan de Burgemeester Fokstraat. De gewapende en gemaskerde overvaller kwam de zaak binnen op het moment dat er geen klanten waren. Hij richtte een vuurwapen op de drie aanwezige medewerkers en eiste geld. Eén van de personeelsleden gaf de dader een onbekend geldbedrag, waarna de overvaller de zaak uitrende. Hij vluchtte in de richting van de Bertus van der Grouwstraat en is sindsdien spoorloos.
Volontairs gezocht
Wilt u een bijdrage leveren aan de leefbaarheid en veiligheid in Amsterdam en omgeving? Het regiokorps Amsterdam-Amstelland zoekt volontairs!.

---

Winteroffensief woninginbraken
10-1-2003. De Politie Amsterdam-Amstelland is een winteroffensief tegen woninginbraken begonnen. Van december tot en met maart worden in de hele regio acties gehouden om het aantal inbraken terug te dringen. Het is bekend dat er in deze donkere maanden doorgaans meer wordt ingebroken dan in andere perioden. De politie wil op deze manier de trend breken.

Lees meer.