FNV BOUW

FNV Bouw: winterwerklozen in nood

Bij FNV Bouw hebben zich de eerste leden gemeld die door de nieuwe uitleg van de 'winter-WW' acuut in de knel komen. Schrijnende gevallen, zoals de bond aan de politiek wil laten zien. En dan met name vanmiddag in Rotterdam aan het CDA, dat daar z'n laatste verkiezingsmanifestatie houdt. De CDA-fractie in de Tweede Kamer stemde vlak voor Kerstmis tegen de motie Noorman-den Uijl, waardoor deze winter meteen duizenden de 'winter-WW' mislopen. Werk is er in hun vak op dit moment ook niet.

Neem een timmerman in de regio Hoorn die vorig jaar herfst door een bedrijfsongeval zijn voet ernstig beschadigde. Toen zijn werkgever kort daarna geen werk meer voor hem had, was hij nog ziek. Pas in het begin van de zomer was hij zover hersteld dat hij weer aan het werk kon. Zijn oude baas haalde hem maar al te graag binnen, maar moest hem in de herfst opnieuw wegens gebrek aan werk laten gaan. Uitkeringsinstantie UWV geeft de schilder nu geen uitkering wegens 'cyclisch arbeidspatroon'. Was hem dat ongeval niet overkomen, dan had hij hoogstwaarschijnlijk kort daarna ander werk gehad, zonder 'cyclisch arbeidspatroon'.

Of de schilder uit de stad Groningen, 39 jaar, één kind, van wie de vrouw een Wajong-uitkering heeft. Hij heeft de laatste vijf jaar bij drie verschillende werkgevers gewerkt, pogingen genoeg dus tot verandering. Toch krijgt hij nu uitkering volgens minimumloon, in plaats van 70 procent van zijn laatste salaris: hij heeft de laatste jaren zijn uitkeringsrechten opgebruikt door herhaalde winterse WW, aldus het UWV. Het gezin heeft een eigen huis, waarvan ze het 'opeten' al zien opdoemen.

Een jonge schilder uit Winschoten is blij dat hij nog geen verantwoordelijkheid heeft voor een gezin, anders wist hij helemaal niet hoe hij de eindjes aan elkaar moet knopen. Hij is in de drie jaar dat hij nu volwaardig schilder is, nog elk jaar 's winters ontslagen. Door zijn korte arbeidsverleden heeft hij zelfs voor de 'kortdurende uitkering' op basis van minimumloon niet genoeg rechten opgebouwd: hij is meteen naar de Bijstand verwezen.

FNV Bouw constateert dat het voor uitkeringsinstantie UWV niet ter zake doet of werknemers de afgelopen winters 'opvularbeid' hebben verricht. Het 'cyclische arbeidspatroon wordt geconcludeerd uit het simpele feit dat ze enkele jaren achter elkaar ongeveer op hetzelfde tijdstip in de herfst ontslagen werden en in het volgende voorjaar weer werden aangenomen in hun vak. Dat is voor UWV nu voldoende om een uitkering te weigeren.

Voor de redactie,